2 Mayıs 2011 Pazartesi

Usame Bin Ladin öldürüldü




El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in İslamabad'da bir sığınakta öldürüldüğü belirtiliyor.

11 Eylül saldırıları sonrasında ABD'nin bir numaralı hedefi haline gelen terör örgütü El Kaide lideri Usame Bin Ladin Pakistan'da yapılan bir operasyonla öldürüldü.

 

ABD Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamada Usame Bin Ladin'in öldüğünü doğruladı. Obama istihbarat çalışmalarının yıllardır sürdüğünü belirtti.
Obama şunları söyledi: "Operasyonda hiçbir ABD'linin burnu bile kanamadı. El Kaide pek çok ülkede sayısız Müslüman'ın da canına kıydı. Pakistan'ın içinde de gerekirse harekete geçeceğimizi söylemiştik. Pakistan'la ortak istihbarat çalışmaları Bin Ladin'in nerede olduğunu bulmamızda büyük faydaları oldu. Bin Ladin'in öldürüldüğü bir günün kendileri için de tarihi olduğu konusunda hemfikirler. ABD'ler bu operasyonu gerçekleştirenlere teşekkür ediyorlar. 11 Eylül'den sonra her şeye rağmen yeniden inşa etmemiş olmamız, bizim açısından en büyük başarıdır."

CESET ABD'NİN ELİNDE
Bin Ladin'in cesedi ABD'li yetkililerin elinde bulunuyor. Açıklamanın da yapılan DNA testleriyle teyit alındıktan sonra yapıldığı belirtildi.  Afgan Kaynaklar, El Kaide liderinin cesedinin Kabil'deki ABD Hava Üssünde olduğunu bildirdi.

BİN LADİN'İN OĞLU DA ÖLDÜ MÜ?

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, Usame Bin Ladin’in Pakistan’da düzenlenen baskınla öldürülmesi sırasında yanındaki 3 kişinin daha hayatını kaybettiğinin düşünüldüğünü bildirdi.

Reuters ajansının duyurduğuna göre, Amerikalı yetkili, saldırıda öldürülenlerden birinin Bin Ladin’in oğlu olduğunun sanıldığını belirtti.


İSLAMABAD YAKINLARINDAKİ BİR EVDE ÖLDÜRÜLDÜ İDDİASI
Amerikalı üst düzey bir terörle mücadele yetkilisi, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in Pakistan'da kara operasyonu sonucunda öldürüldüğünü bildirdi.
Amerikan AP ajansının haberine göre, Amerikalı üst düzey iki terörle mücadele yetkilisi, Bin Ladin'in Pakistan'da geçen hafta öldürüldüğünü doğruladı.
Yetkililerden biri, Bin Ladin'in insansız hava aracıyla değil, kara operasyonu sonucunda öldürüldüğünü söylerken, her iki yetkili de, operasyonun Amerikan istihbaratına dayanarak düzenlendiğini ve ABD'nin Bin Ladin'in cesedine sahip olduğunu belirtti.
Aynı ajansın haberinde, Pakistanlı üst düzey bir istihbarat yetkilisinin, Bin Ladin'in Pakistan'da öldürüldüğünü doğruladığı bilgisi yer alırken, Amerikalı bir yetkili de, Bin Ladin'in Pakistan'ın başkenti İslamabad yakınlarındaki bir evde öldürüldüğünü kaydetti.

TALİMAT KRALİYET DÜĞÜNÜ SIRASINDA

CNN televizyonu, Obama'nın Mart ortasından bu yana beş gizli Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı yaparak, operasyonun planlamasıyla bizzat ilgilendiğini söyledi.

CNN'in Beyaz Saray muhabirinin verdiği bilgiye göre, son Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı Perşembe günü yapıldı ve elindeki son bilgileri değerlendiren Obama, Cuma günlü Kraliyet Düğünü sırasında operasyon için düğmeye bastı.

ABD, 11 Eylül saldırılarının ardından 2001 yılında Usame bin Ladin'i yakalamak ve el Kaide'yi etkisiz hale getirmek için Afganistan'a girmişti.

Açıklamanın ardından Beyaz Saray'ın önünde toplanan yüzlerce ABD'li sevinç gösterisi yaptı. ABD'li yetkililer, diplomatik temsilciliklerde üst düzey alarma geçildiğini ve güvenlik önlemlerinin artırıldığını açıkladı. Yabancı haber kanallarına konuşan ABD'li uzmanlar, bu olayın ABD'nin terörle savaşının başarıyla sonuçlandığı anlamına geldiğini belirtiyorlar. 

ELÇİLİKLER ALARMDA

ABD Dışişleri Bakanlığı vatandaşlarına, Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin EL Kaide örgütünün misilleme saldırılarına yol açabileceği, daha büyük güvenlik riskiyle karşıya karşıya oldukları uyarısında bulundu.

Bütün Amerikan büyükelçiliklerini alarm düzeyine geçiren bakanlık, yurtdışındaki Amerikan vatandaşlarını El Kaide ve bağlantılı örgütlerin olası saldırılarına karşı uyardı.
GEORGE W. BUSH NE DEDİ?
Eski ABD başkanlarından George W. Bush, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesini ''çok önemli bir başarı'' olarak niteledi.
Bush, yaptığı yazılı açıklamada, ''Teröre karşı savaş devam ediyor, ancak bu gece Amerika çok net bir mesaj verdi: Ne kadar sürerse sürsün, adalet yerini bulacaktır'' ifadesini kullandı.

DÜNYANIN EN ÇOK ARANAN İSMİYDİ

Bin Ladin ve el Kaide, 1990'larda düzenledikleri saldırılarla isimlerini dünyaya duyurmaya başlamış ancak 3 bin kişinin hayatını kaybettiği 11 Eylül saldırılarıyla tüm dünya tarafından bilinir olmuştu.

Suudi Arabistan doğumlu olan bin Ladin, dünyanın en çok aranan ismiydi. Bin Ladin'in 100 milyonlarca dolarlık şahsi servetinin olduğu ve bunun da el Kaide'nin ana gelir kaynağı olduğu ifade ediliyor. Bin Ladin, 11 Eylül'den önce de FBI'ın en çok arananlar listesinde yer alıyordu.

SON MESAJI MART 2010'DA
Bin Ladin'in son videolu mesajı, 25 Mart 2010'da kamuoyu önüne çıktı.

Bin Ladin, 11 Eylül saldırılarının mimarlarından birisi olarak gösterilen Halit Şeyh Muhammed'in idam edilmesi durumunda el Kaide olarak ele geçirdikleri tüm ABD'lileri öldüreceklerini ilan etti.

Kaynak.mynet.com

 

En Çok Okunan Haberler

Google Arama