21 Kasım 2011 Pazartesi

Mısır'da hükümet istifa etti

Mısır'da hükümet istifa etti


Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından kurulan geçici hükümetin, birkaç gündür düzenlenen protestolar sonucu istifa ettiği bildirildi.


Mısır basını, bugün akşam saatlerinde, Essam Şeref başbakanlığındaki geçici hükümetin Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ne (SCAF) dün istifasını sunduğunu ve konseyin durumu değerlendirdiğini duyurdu.

Kabine sözcüsü Muhammed Hegazi, Mısır'ın resmi haber ajansı MENA'ya yaptığı açıklamada, "Ülkenin şu an geçmekte olduğu zor durum göz önüne alındığında istifa kararı kesinleşene kadar hükümet görevini yapmayı sürdürecektir" dedi.

Bundan kısa bir süre sonra bağımsız El Şuruk gazetesi, SCAF'ın geçici hükümetin istifasını kabul ettiğini duyurdu.

GÖSTERİCİLERİ SAKİNLEŞTİREBİLECEK Mİ?

El Cezire televizyonunda yayınlanan görüntülerde, protestocuların hükümetin istifası haberini sevinç gösterileriyle karşıladığı görüldü.

Analistler ise yerine daha güvenilir, demokratik bir seçimle gelmiş sivil bir hükümet kurulmadıkça ve Mısır'daki askeri vesayet sona ermedikçe, bu gelişmenin göstericileri sakinleştirmesinin mümkün olmayacağını belirtti.

Bununla birlikte polisin kalabalıklara müdahalesinin devam ettiği bildirildi.

CAN KAYBI 30'U AŞTI

Tahrir Meydanı'nda Cuma gecesinden bu yana protestolarını sürdüren kitleye polisin ağır müdahalesi sonucu, son rakamlara göre 33 kişi hayatını kaybetti, 1000'den fazla kişi de yaralandı.

Yaşanan çatışmalar sonucu önümüzdeki hafta başlayacak seçim sürecine de gölge düştü. Birçok parti ve bağımsız aday şiddet olaylarına tepki olarak seçim kampanyalarını iptal etti.
DOKTORLARDAN YARDIM ÇAĞRISI

Kahire'deki ünlü Tahrir Meydanı'nda çatışmalar devam ederken gönüllü doktorlar, yaralı sayısının artması üzerine meslektaşlarına yardım çağrısında bulundu.

Tahrir Meydanı'nda kurulan seyyar hastanede görev yapan doktor ve sağlık personeli, twitter ve facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinden meslektaşlarına "Olaylarda yaralanan ve polisin attığı gazdan etkilenenlerin sayısı artıyor. Sayı bizim müdahale edemeyeceğimiz kadar yükseldi. Onurlu doktorları burada göreve bekliyoruz" diye seslendi.
kaynak.mynet.com

PKK'nın tehdit dolu devrim vergisi!

PKK'nın tehdit dolu devrim vergisi!

PKK’nın Kürt işadamlarından topladığı "devrim vergisi"nde terör örgütünün logosu var...


Terör örgütü PKK’nın, Kürt kökenli iş adamı ve esnaftan “tehditle para topladığı” belgelendi. Örgüt işadamlarına ödeme yapılması içinde belirli bir süre veriyor. İşlemleri gerçekleştiren ise PKK'nın şehir uzantısı KCK üyeleri...

KCK operasyonunda ele geçirilen belgelerde, PKK’nın Kürt kökenli vatandaşlardan düzenli vergi aldığı ve vergiler için yapılan tebligatlara da, “Verginizi 15 gün içinde ödemeniz sizin açınızdan iyi olur” notu gönderdiği tespit edildi.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN LOGOSU BELGELERDE
PKK’nın, vergi toplamak için kullandığı belgeler, vergi tebligatı ve makbuzlardan oluşuyor. Kürtçe olarak bastırılan vergi tahsilat belgelerinde, HPG ve PRD amblemleri bulunuyor. Vergiler, dolar ve euro üzerinden toplanıyor. 2007, 2009 yılına ilişkin kesilen hazırlanan makbuzlarda, vergi tutarı olarak 10 dolar ve 15 bin euro’dan oluşuyor.
KCK yetkilileri, vergi ödemekle yükümlü gördüklere kişilere öncelikle ödeyecekleri tutarla ilgili tebligat yapıyor. Verginin 15 gün içinde ödenmesi isteniyor. Örneğin, A.E.S., isimli Kürt işadamına, 7 Ağustos 2009’da yapılan tebligatta, “...Bu temelde sizden istenilen 15 bin euro parayı, gönüllü bir şekildevermek, Yurtsever Kürt Halkına yakışan yegane tutumdur” deniliyor. Yine aynı tebligatın altında, iş adamı dolaylı olarak tehdit ediliyor.

"15 GÜN İÇİNDE HAZIRLAMAZSANIZ..."
Tebligattaki notta, “Bu vergi 15 gün içerisinde hazır olmalıdır. Geçen yılki gibi yapmazsanız sizin açınızdan iyi olur” ifadelerine yer veriliyor. PKK’nın sözde devrim vergisini toplamak için bastırdığı makbuzlarda ise, Kürtçe isim, soyisim, miktar, tarih ve teslim alan kişi bilgileri yer alıyor.

PARALAR HER YIL HPG'YE
Makbuzda, paranın HPG cephe birimine teslim edildiği bilgisi bulunuyor. PKK’nın topladığı sözde verginin yıllık olarak değiştiği de öğrenildi.

Star'ın haberine göre, bu çerçevede, örneğin 2009 yılında 10 bin dolar vergi ödeyen kişinin, 2010 yılında 15 bin dolar vergi ödediği bildirildi.
kaynak.mynet.com

Tunceli'de 80 PKK'lı kuşatıldı, çatışma var

Tunceli'de 80 PKK'lı kuşatıldı, çatışma var


Sıcak temas sağlanan PKK’lılarla yer yer çatışmaların olduğu belirtildi.


Tunceli’de kış üstlenmesi yapmak için Aliboğazı Vadisi ve Kinzir Ormanları’na geldikleri belirlenen kalabalık PKK’lı grubunu etkisiz hale getirmek için hava destekli nokta operasyonları başlatıldı. Sıcak temas sağlanan PKK’lılarla yer yer çatışmaların olduğu belirtildi. Bir grup PKK’lı teröristin dün gece merkez Gökçek Jandarma Karakolu’na saldırı girişimi ise, askerlerin anında karşılık vermesiyle önlendi.
Tunceli’nin Çemişgezek ile Hozat İlçesi arasındaki Aliboğazı Mevkii’nde bol miktarda gıda ve yaşam malzemesiyle birlikte kış üstelenmesi yapacakları belirlenen ve sayıları 80 kadar olduğu belirtilen teröristleri etkisiz hale getirmek için başlatılan hava destekli operasyonlar sürdürülüyor. Aliboğazı ile Kinzir Ormanları Mevkii’nde yoğunlaşan operasyonlara Hozat 51’inci Piyade Tugay Komutanlığı ile Jandarma Özel Harekat Timleri katılırken, sabah erken saatlerden itibaren Sikorsky helikopterlerle bölgeye komandolar indirildi. PKK’lıların bulunduğu belirtilen alanlar Kobra helikopterler tarafından bombardıman altına alındı.
SICAK TEMAS
Haberin Devamı

Bölgeye indirilen konmandoların Kinzir Ormanları Mevkii’nde 20 kişilik bir PKK’lı grupla sıcak temas sağladığı ve kısa süreli çatışmanın yaşandığı kaydedildi. Çatışmaya giren PKK’lıların kaçarak izlerini kaybettirmeye çalıştığı belirtilirken, kaçış güzehgahlarının bombalandığı ve bu alanlara yeni komondalar indirdiği bildirildi. Yer yer çatışmaların yaşandığı bölgede ölü ve yaralı sayısında henüz bir bilgi alınamadı.
KARAKOLA SALDIRI GİRİŞİMİ ÖNLENDİ
Tunceli merkeze bağlı ve kente 20 kilometre mesafede bulunan Gökçek Köyü Jandarma Karakolu’na dün gece bir grup PKK’lı tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Karakol ve koruma mevzilerinin hedef alındığı saldırıya, güvenlik güçlerinin anında karşılık vermesiyle PKK’lılar Kutuderesi Vadisi’nin iç kesimlerine doğru kaçtı. Kaçan PKK’lıları etkisiz hale getirmek için Tunceli 4’üncü Komando Tugay Komutanlığı ile Jandarma Jandarma Komutanlığı’ndan çok sayıda komando sevkedildi. Komandolar, kaçan PKK’lıları etkisiz hale getirmek için operasyonlarını sürdürüyor.
kaynak.mynet.com

Suriye'den küstah saldırı!

Suriye'den küstah saldırı!


Hac ziyaretlerinin ardından karayolu ile Türkiye’ye dönüş yolculuğuna çıkan hacı adayları silahlı saldırıya uğradı.


Hac ziyaretlerinin ardından karayolu ile Türkiye’ye dönüş yolculuğuna çıkan hacı adayları, Suriye’de arama noktasında kimlik kontrolleri sırasında önce sözlü tacize, ardından ikinci arama noktasında silahlı saldırıya uğradı.
Açılan ateş sonucu 1 kişi yaralandı. Suriye'nin Babul Hava Sınır Kapısı'nda Türkiye’ye geçişlerine izin verilmeyen Türk hacıları taşıyan otobüs kontrol noktasındaki kapıyı kırarak Hatay Cilvegözü Sınırkapısı’na ulaştı. Yaralı otobüs şoförünün hastaneye sevk edildiği, Türk hacıların ise Hatay Cilvegözü Sınırkapısı’nda bekletildiği , Türkiye’ye karayolu ile dönüş yolculuğunda bulunan çok sayıda Türk hacının Suriye topraklarında bulunduğu bildirildi.
Yapılan iki ayrı silahlı saldırıda, üç otobüs hasar gördü. Saldırıda Hacı adayı Emin Doğan ve araç şoförü Naci Özata yaralandı. Yaralılar Antakya Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.



Bu arada, Emin Doğan, 7 Türk Hacı'nın Lübnan sınırında rehin alındığını da öne sürdü.
15 bin Hacı adayının Suriye üzerinden Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Hacı adayları, yol güvenliğinin alınmasını istiyor.
kaynak.mynet.com

Çeçen liderden Türkiye'ye misilleme tehdidi

Çeçen liderden Türkiye'ye misilleme tehdidi


Çeçen ayrılıkçı lideri Doku Umarov, İstanbul'da Eylül ayında üç Çeçen'in öldürülmesiyle ilgili olarak Türkiye'yi suçlayıp tehdit etti.


Umarov, Çeçen militanların sözcülüğünü yapan “kavkazcenter.com" adlı internet sitesinde yer alan video görüntülerinde, Çeçenlerin, “faaliyetleri Türk istihbarat birimleri tarafından hoşgörülen Rus ajanlar tarafından öldürüldüğünü” ileri sürdü.
 
Umarov, Çeçenlerin öldürülmesi nedeniyle Türkiye'ye misilleme yapılacağını duyurdu.
 
İstanbul'da 16 Eylül'de 3 Rusya Federasyonu vatandaşı Çeçen, bir caminin çıkışında kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürülmüş, Çeçenlerden ikisinin ocak ayında Moskova'daki Domodedova Havaalanı'nda 37 kişinin ölmesine neden olan intihar saldırısıyla ilintili olduğu belirtilmişti.
 
“Kafkaslar Emirliği” adlı bir grubun liderliğini yapan ve Kafkaslar'da İslam devleti kurmak isteyen Umarov, Moskova'daki bir çok şiddet olayının sorumluluğunu üstlenmişti.
 
ABD yönetimi de Umarov'un yakalanması için gerekli bilgiyi sağlayacak kişilere 5 milyon dolar para ödülü vereceği vaadinde bulunmuştu.
kaynak.mynet.com

İki dev hastane yarın grevde

İki dev hastane yarın grevde


İstanbul ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, asistanları, uzman hekimler ve öğrencileri ile sağlık çalışanları yarın grev yapacak.


Sağlıkta Dönüşüm Politikaları ve birbiri ardına gelen yasal düzenlemelerin tıp eğitimi vesağlık alanında "yıkım" anlamına geldiği söyleyen İstanbul ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, asistan ve uzmanhekimler ve öğrencileri ile sağlık çalışanları yarın greve gidiyor.

Her iki fakülte çalışanları tıp fakültelerinde ve sağlık alanında yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla salı günü acil vakalar dışında hizmetsunmayacak.

YAYINLAR YÜZDE 51 AZALDI

Performans sistemiyle hasta-hekim ilişkisini puan kaygısı içinde ticarileştirildiğinin altını çizen hekimler,Sağlık Eğitim Araştırma Hastanesi'nin yaptığı araştırmalar üzerinden konunun önemine de ayrıcadikkat çekiyor. Hekimlerin bu araştırmalara göre ortak görüşü şöyle:

"Son yıllarda hızla ve çok sayıda tıp fakültesi açıldı. Kamu ve Vakıfların Tıp Fakültesi sayısı 2010'da 70'lerdeydi şimdi 80'i geçti. Eskiden her ile fabrika açılırdı şimdi her ile üniversite açılıyor ve öğrencikontejanları eğitim altyapısını zorlayacak şekilde artırılmakta. Çünkü kapasitenin üç misli öğrenci alınmakta ancak bu durum kaliteli eğitim ve öğretimi engellemektedir.

Toplam hekim sayısı (2005 - 2010) itibariyle beş yılda yüzde 12 arttı, polinik sayısı yüzde 36 arttı, hasta yatak sayısı yüzde 33 azalırken buna karşılık yatan hasta sayısı yüzde 42 arttı. Yani hasta yatış hızını artırıyorlar. Akademik yayın sayısı ise yüzde 51 azaldı.

Sağlık Bakanlığı büyük ameliyatların yüzde 23'ünü yapıyor, küçük ameliyatların yüzde 79'unu yapıyor.Üniversiteler büyük ameliyatların 37'sini özeller yüzde 40'ını yapıyor. Büyük ameliyatlarda giderek özele kaçış var.

Giderek üniversitelerde bu oran daha da düşecek büyük üniversiteler büyük ameliyatları daha da az yapıyor olacak... Üniversite hastanelerinde küçük ameliyatlar giderek artacak. Böylece saatlerce bir ameliyatla uğraşacağınıza küçük ameliyatlarla daha fazla kar elde etme şansına sahip olunacak."
kaynak.mynet.com

PKK'dan milyarlık ilaç vurgunu

PKK'dan milyarlık ilaç vurgunu


Sağlık reformlarını fırsat bilen terör örgütü, "Doktor-eczacı ve sahte hasta" üçgeni ile ilaç vurgunu yaptı. En çok da mama alıp piyasaya sattı.


Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ilaç yolsuzluklarına yönelik başlattığı incelemelerde ilginç sonuçlar ortaya çıktı. TC kimlik numarası ile ilaç alımını ve aile hekimliği uygulamasının avantajlarını fırsat bilen dolandırıcılar, ilaç üzerinden saadet zinciri kurdu. Birçok yolsuzluk yöntemi tespit eden bakanlık müfettişleri bu sayede milyon dolarlık ilaç yolsuzluğunu ortaya çıkardı. Vurgunlarda 'Doktor-eczane-sahte hasta' başrol oynuyor.

RANT PAYLAŞILDI
Yürütülen çalışmalarda terör örgütü PKK'nın da ilaç yolsuzluğunda etkin rol oynadığı anlaşıldı. Güneydoğu'da faaliyet gösteren eczane ve doktorlar ile anlaşan örgüt mensupları, hasta olmayan hatta Kandil'de bulunan yüzlerce örgüt üyesine yüz binlerce liralık ilaç yazdırdı. Devletin bu ilaçlar için eczanelere ödediği paralar da örgüt-doktor ve eczacı arasında paylaşıldı.

EN FAZLA MAMA
Edinilen bilgiye göre bu yöntemde en fazla mama alındığı da tespitler arasında. Mamanın tercih edilme sebebi ise hem gıda olarak kullanılması hem de aylık 1.000 ila 2.000 TL'ye kadar eczacıya getiri sağlaması olarak gösteriliyor. Yine yolsuzlukta en pahalı ilaçlar seçiliyor. Bir TC kimlik numarasına aylık 2 ila 64 bin liralık ilaç kesilebiliyor. Yüzlerce sahte hasta ile bu vurgun kısa sürede milyonları buluyor.

GENÇ DOKTORLAR HEDEF ALINIYOR
Terör örgütünün bu tekniği bazen tehdit ve şantajla da ilerliyor. Bölgede görev yapan doktorların  verdiği bilgilere göre özellikle kırsal kesimde tehditle ilaç yazdırılma oranı çok yüksek. Bazen önlerine onlarca kimlik konulduğunu ifade eden doktorlar yaşanan sıkıntıyı şöyle özetliyorlar: "Aile hekimliği burada ciddi suiistimaller başlattı. Bir kişi elinde onlarca kimlikle geliyor. Doktor, 'hastalar nerede' dediğinde önce 'Çok hastalar' ya da 'kar yolları kapadı' gibi bahaneler üretiliyor. İlaç yazılmazsa tehdit başlıyor. Bu isimler özellikle de göreve yeni başlayan genç doktorları hedef olarak seçiyor."

BATI'DA DA YAYGIN
Yapılan araştırmalara göre ilaç yolsuzluğu sadece Güneydoğu'da ve örgüt üzerinden yaşanmıyor. Türkiye'nin birçok ilinde 5-10 kişiden oluşan ilaç dolandırıcıları var. Eczane ve doktorlara sahte hasta temini yapan bu isimler kesilen ilaçlar üzerinden komisyon alıyor.

AİLE HEKİMLİĞİ SUİİSTİMAL EDİLİYOR
İlgili kurumların yaptığı çalışmalar bir yıl önce uygulamaya konulan Aile Hekimliği sisteminin de ciddi şekilde suiistimal edildiğini ortaya koyuyor. Uygulamanın adeta ilaç yazma sistemine dönüştüğünü ifade eden yetkililer bu durumun son bir yıl da ilaç harcamalarında yüzde 16'lık bir artışa neden olduğunu bu durumun mali boyutunun ise 1.5 milyar doları aştığı ifade edildi.

SOSYAL DEVLET OLMA HEDEFİ
Türkiye sosyal devlet hedefi doğrultusunda ilaç harcamalarında hem kesenin ağzını açtı, hem de bürokrasiyi kaldırdı. 2002'de 4.4 milyar lira olan ilaç harcaması 2010'da 16 milyar TL'ye yükseldi.

YAPAY ZEKÂ TESPİT EDİYOR
Türkiye dünyanın en gelişmiş ilaç takip sistemlerini kullanıyor. Yazılımlar sayesinde doktor ve eczanenin tüm işlemleri tek tuşla görülüyor. Yapay zekâya sahip yazılımlar uyarı verdiğinde soruşturma başlıyor. Hastadan başlayan incelemede bu kişiler genellikle kullandığı ilacın adını dani bilmiyor. Ardından doktor ve eczacıya da operasyon düzenleniyor.

BÜYÜK CEZALAR YOLDA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de geçtiğimiz günlerde ilaç takip yazılımları sayesinde kara deliklerin tespit edilmeye başlandığını ve büyük cezaların yolda olduğunu söylemişti.
kaynak.mynet.com

Genelkurmay’dan bir ilk!

Genelkurmay’dan bir ilk!


Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel mevcutlarını açıkladı. TSK’da 365 General/Amiral bulunuyor.


ANKARA (ANKA) – Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapan askeri ve sivil personelin rütbelerine göre dağılımını ilk kez ayrıntılı açıkladı. Türk Silahlı Kuvvetleri, yani Türk ordusu toplam 720 bin asker ve sivil görevliden oluşuyor. TSK’da şu anda anda 365 general ve amiral bulunuyor.
-TÜRKİYE’NİN YÜZDE 1’İ ASKER-
Genelkurmay Başkanlığı Kasım 2011 itibarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Mevcutlarını açıkladı. Buna göre 720 bin asker-sivil görevlisi bulunan TSK’da şu anda 365 General ve Amiral rütbelerine sahip subay bulunuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları Türkiye’deki nüfusun yüzde 1’ini oluşturuyor.



Kasım 2011 itibarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin personel mevcudu şöyle açıklandı:
/**
Statü Mevcut
General/Amiral 365
Subay 39.975
Astsubay 95.824
Uzman Jandarma 24.700
Uzman Erbaş 40.515
Sözleşmeli Erbaş/Er -
UZMAN PERSONEL TOPLAMI 201.379
Yedek Subay 6.829
Erbaş/Er 458.368
YÜKÜMLÜ PERSONEL TOPLAMI 465.197
ASKERİ PERSONEL TOPLAMI 666.576
Sivil Memur/İşçi 53.424
GENEL TOPLAM 720.000
KAYNAK.MYNET.COM

Sürücüleri şoka sokacak radar geldi

Sürücüleri şoka sokacak radar geldi


Radar işaretini görür görmez artık hızınızı düşürmeniz artık bir işe yaramayacak.


Emniyetin getirdiği bu yeni nadarlar artık anlık hızları değil ortalama hızları gösterecek.Ortalama hızınız yoldaki sınırın üzerinde ise yandınız.

Bu radarın özellikleri bulunla da bitmiyor.Arabanızın tekeri yoldaki beyaz şerite dokunduğu anda şerit ihlali yapmış sayılacaksınız ve bu radar bunu da tespit ediyor.

Ortalama hız tespitiyle radardan kaçış imkansız hale geliyor. Büyük çoğunluğu sürücü hatalarından kaynaklanan kazalarda aşırı hız birinci sebep… Emniyet Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün ortak projesiyle önemli noktalara dijital ekranlı radarlar yerleştiriliyor. Yolda seyreden araçlar ilk olarak şerit uyarısını görüyor. Sensörlü ve hassas kameralar plakayı ve hızı tespit edip dijital panoya gönderiyor. Yoldaki farklı kameralardan gelen bilgilerle ortalama hız hesaplanıyor. Panoda plakasını ve hızını gören araçlar yavaşlıyor, seyahatine daha dikkatli şekilde devam ediyor. Sürücüler bu yeni sistemden oldukça memnun. Dijital radarlar önümüzdeki günlerde ceza yazacak. Uygulamanın yakın zamanda yaygınlaşması bekleniyor.
KAYNAK.MYNET.COM

Türk uçaklarının inişi yasaklandı!

Türk uçaklarının inişi yasaklandı!


Irak yönetimi, Türk Hava Yolları, Atlasjet, Pegasus ve MNG Kargo'nun uçuşlarını bugünden itibaren yasakladı.


Gerekçe olarak Türk mahkemelerinin, Irak'a ait uçaklara el koyma kararı gösterildi.
Türk yetkililer, bu kararın 25 milyon dolarlıkborcun ödenmemesi ile alakalı olduğunu söylerken, gelişmenin Türk havayolu şirketlerine haftalık 3 milyon doların üzerinde kayıp yaşatacağı belirtiliyor.Irak'ın, Türk şirketlerine borçlarını ödememesi, 'uçuş krizi'ne sebep oldu. Türk mahkemeleri, Irak Havayolları'na ait uçaklara 'borç' gerekçesiyle el koyma kararı alırken, Irak Devleti de misilleme yaparak Türk şirketlerinin uçuşlarını durdurdu. Sorun çözülmediği takdirde havayolu şirketleri haftada 3 milyon dolarlık kayıp yaşayacak. Gerginlik 3 yıl önce Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi'nin, 4-5 Türk petrol şirketine yaklaşık 20-25 milyon dolarlık borcunu ödememesi üzerine başladı. Türk şirketlerinin açtığı davalar sonucunda, mahkemeler Irak Devleti'ne ait uçakların haczine karar verdi. Irak hükümeti de, tescilli uçaklar yerine kiralık uçakları kullanarak kararı 3 yıl by-pass etti. Irak'ın, aynı şekilde Kuveyt'e 25 milyar dolar borcu bulunuyor. Kuveyt'in Birleşmiş Milletler aracılığıyla baskı yaptığı Irak Devleti, haciz korkusu yüzünden kendi malı CRJ tipi uçaklarını sadece iç hatlar ve İran uçuşlarında kullanabiliyordu. Sayıca az gerçekleşen uçuşlar, CRJ tipi uçakların uzun süre yerde kalmasına yolaçınca Irak Airlines da ciddi zarara uğradı.
Irak Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile haftada 6 noktaya 42 sefer düzenleyen THY, Atlasjet, Pegasus ve MNG Kargo şirketlerine yazı göndererek uçuşlara izin verilmeyeceğini bildirdi. Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri, Türk şirketlerince 3 yıl önce alınan kamu mallarının haczi kararının Irak devletince yanlış yorumlandığını, uçuşların yeniden başlatılması amacıyla görüşme yürüttüklerini söyledi. Haciz kararının tarafsız Türk mahkemelerince alındığına ve buna müdahale etmelerinin söz konusu olmadığına dikkat çeken yetkililer, "Irak Airlines, haciz kararı nedeniyle 3 yıldır kiralık uçaklarla sefer düzenliyordu. Bugüne kadar sorun yaşanmadı. Irak'ın neden şimdi böyle bir karar aldığını anlamış değiliz. Sorunun çözülerek uçuşların yeniden başlayacağını ümit ediyoruz." ifadesini kullandı.



Bağdat yönetimi, Türkiye'nin Irak'a uçuş yasağı getirdiğini savunuyor. Fransız AFP ajansına göre buna karşılık veren Irak, Türk uçaklarının ülkeye inmesini yasakladı. Yasak, kuzeydeki bölgesel Kürt yönetimini kapsıyor. Irak Ulaştırma Bakanı Hadi el Ameri'nin basın danışmanı Karim al Nuri, "Bu, Türkiye'nin havaalanlarına Irak uçaklarının inmesini yasaklamasına bir cevap. Irak'ın duruşu, Türkler'in günler önce yaptıkları göz önüne alındığında haklı ve normal." dedi.
kaynak.mynet.com

En Çok Okunan Haberler

Google Arama