26 Şubat 2012 Pazar

Muhalifler yarınki kurultaya katılacak

Muhalifler yarınki kurultaya katılacak

CHP'de, genel merkez ile muhalifleri karşı karşıya getiren kurultay sona erdi. İsa Gök arbedesinin dikkat çektiği kurultayda yeni tüzük kabul edilirken, Kemal Kılıçdaroğlu delegeleri yarınki kurultaya çağırdı.

ntvmsnbc

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi'nin 16. Olağanüstü Kurultayı Ankara Arena Spor Salonu'nda yapıldı.
Genel merkez ile muhalifleri karşı karşıya getiren kurultayda, partinin yeni tüzüğü kabul edildi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, İsa Gök arbedesinin yaşandığı günün sonunda teşekkür konuşması için kürsüye çıktı. Kılıçdaroğlu konuşmasında, yarın muhaliflerin çağrısı üzerine yapılacak 17. Olağanüstü Kurultay'a tüm delegelerin katılması çağrısında bulundu.
Ayrıca, eski Genel Başkanlardan Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Altan Öymen kurultaya katılırken, Deniz Baykal sürpriz yapmadı ve salona gelmedi.

Genel merkezin hazırladığı tüzük değişikliklerin kabul edilmesinin ardından kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, "Tüzüğün hazırlanmasında büyük emeği geçen bütün arkadaşlarıma, başta emektar Atilla Sav’a teşekkürü borç bilirim...
Tüm delege arkadaşlardan isteğim, yarınki kurultaya katılmaları ve hiçbir provokasyona yol açılmaması. Yapanlar olursa da sessiz kalınarak kurultayın bitirilmesi. Ayrıca yarınki kurultayın başka salonda olma nedeni, bu salonun uygun olmayışındandır...
Bu tüzük, sadece CHP açısından değil Türk siyasal yaşamı ve demokrasi tarihi açısından da dönüm noktasıdır. Bunu beraber kurduk, sağolun varolun...” şeklinde konuştu.
YENİ TÜZÜKTE NELER VAR?
Tüzükte muhaliflerin 9 isteğinden 7’si yerine getirildi.
Hazırlanan taslakta muhaliflerin isteklerinde yer alan ve Genel Merkez'in ilk etapta soğuk baktığı 'örgütlere hazine yardımından yüzde 40 pay verilmesi' karara bağlandı.
Milletvekili adaylarını belirleme konusunda da tüzük taslağında yenilikler yapıldı. 550 milletvekili adayını belirlemede yüzde 10'un altında oy alınan iller hariç yüzde 15'lik merkez yoklaması ile adaylar belirlenecek. Böylece 63 milletvekilini Genel Merkez belirleyebilecek. Geri kalan bölgelerde ise milletvekili adayları için ön seçim yapılacak.
Parti Meclisi sayısı ise 80'den 60'a düşürüldü. Üzerinde tartışma yaşanan bir başka konu olan kadın kotası ise yüzde 25'den yüzde 33'e çıkarıldı.
KURULTAYDA NELER YAŞANDI? Kurultaya kaç delegenin katıldığı tartışmaları yaşandı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, kongreye katılan delege sayısını 946 olarak açıkladı. Ancak muhalifler sayının çok daha az olduğunu iddia etti. Muhalif kanattan Mersin milletvekili İsa Gök, kurultay için yeterli delege sayısı olmadığını iddia ederek kurultay divanına bir dilekçe verdi. İsa Gök ile partililer arasında gerginlik yaşandı.
300'E YAKIN FİRE VERİLDİ Divan, 1247 delegenin 948'inin kurultaya geldiği açıklandı. Muhalifler, kurultayın toplanmaması için gerekli delege sayısı olan 624'ün bulunamaması için kurultaya katılmama yolunu seçmişlerdi. Bu sonuç yaklaşık 300 delegenin kurultaya gelmediğini gösteriyor.
Bu arada muhalifler ise kurultaya 583 delegenin katıldığını öne sürdü ve salona noter getirerek delegelerin imzalarını tespit ettirmek istedi.
SALONDAN NOTLAR Salon, CHP'nin kırmızı ve beyaz renklerinin dışında, demokrasi ve barışın rengi olarak anılan mavi ile süslendi.
Atatürk'ün göğsünde CHP rozeti taşıyan fotoğrafı ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kravatsız fotoğrafı salonun en görünür yerine asıldı.
Onuncu Yıl Marşı salonda en çok söylenen marşlardandı. Ayrıca, Zülfü Livaneli, Edip Akbayram, Cem Karaca ve Selda Bağcan’ın şarkıları da çalınıyordı.
Dışarıya konulan dev ekranla da halkın kurultayı an be an izlemesi sağlandı.

Tecavüz iddiasına bakanlıktan açıklama

Tecavüz iddiasına bakanlıktan açıklama


Tecavüz iddiasına bakanlıktan açıklama


Adalet Bakanlığı, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kapasite fazlalığı nedeniyle "bir yatakta iki üç kişinin yatırıldığı" iddiasını yalanladı.


Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na ilişkin ulusal basında son günlerde çıkan haberler yalanlandı.

Pozantı Cezaevi’nin 282 kapasiteli olup, kurumda halen 201 çocuk hükümlü ve tutuklunun barındırıldığının belirtildiği açıklamada, kurumun doluluk oranının yüzde 71.2 olduğu ve dolayısıyla kurumda kapasite fazlalığı olduğu hususu ve ‘bir yatakta iki üç kişinin yatırıldığı’ iddiasının doğru olmadığı savunuldu.


Pozantı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan çocuk hükümlü ve tutukluların, yaş ve fiziki gelişim durumlarına göre 32 ayrı odada barınmalarının sağlandığının belirtildiği açıklamada, çocukların kasıtlı olarak birer ikişer koğuşlara dağıtıldığına yönelik iddiaların da gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

-İDDİALAR YENİ DEĞİL-

Açıklamada, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile ilgili olarak, son günlerde basına yansıyan iddiaların yeni olmadığı, söz konusu iddiaların İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi tarafından 12 Temmuz 2011 tarihinde, Adana Cumhuriyet Başsavcılığına iletildiği belirtilerek, "İlgili başvurunun ekinde sunulan ve çocukların el yazılarıyla yazdıkları dilekçelerin sadece birinde, ‘taciz iddiasını duydum’ ifadesi yer almaktadır. Bu konu kapsamında, Pozantı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açmış olduğu adli soruşturma, halen devam etmektedir" denildi.

12 Temmuz 2011’de gündeme taşınan iddiaların dışında, yeni bir iddianın söz konusu olmadığının belirtildiği açıklamada, "Bu iddiaların yeniden gündeme gelmesi üzerine, Pozantı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen adli soruşturmanın yanı sıra, olayların yerinde araştırılması için cezaevine Bakanlığımızca bir denetim elemanı da (cezaevi müfettişi) gönderilmiştir.

Bakanlığımız, yeniden gündeme getirilen bu iddiaların araştırılması ve gerçeğin ortaya çıkması için ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla irtibata geçmiştir. Gündeme getirilen tüm iddialar titizlikle araştırılmakta ve konunun üzerine ciddiyetle gidilmektedir" ifadelerine yer verdi. (ANKA)

'Mahkemeye egzersizle hazırlanıyor'

'Mahkemeye egzersizle hazırlanıyor'


'Mahkemeye egzersizle hazırlanıyor'


İnternet Andıcı davası kapsamında tutuklanan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, uluslararası haber ajansı Reuters’a konuştu.


Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Bağbuğ, Avukatı İlkay Sezer aracılığıyla Reuters’a konuştu.
Reuters “Hapisteki general mahkeme savaşı için fit kalıyor” başlığıyla verdiği haberinde, “68 yaşındaki general sağlığının yerinde, moralinin düzgün olduğunu söylüyor. Hapse girdiğinden beri formunu düzenli egzersiz yaparak koruyor” dedi. Başbuğ da ajansa, “Asker olarak biz her türlü stres ve zorluğa karşı eğitimliyiz, hiçbir problem yok” açıklamasını gönderdi. Başbuğ kendisini en çok “Ergenekon terör örgütünün aracı lideri olarak TSK’ya sızma suçlamasının” afallattığını belirterek, “Burada televizyon var. Hurşit Tolon (eski 1. Ordu Komutanı) ve Alaettin Sevim (eski Ege Deniz Bölge Komutanı) ile aynı hücredeyiz” dedi. Başbuğ, avukatı dışında ailesiyle görüştüğünü, CHP üyesi parlamenterlerin de kendisini ziyaret ettiğini söyledi.

‘En şoke edici av’
Reuters ocak ayında tutuklanan Başbuğ’u “Erdoğan hükümetini islamcı kökenli olduğu gerekçesiyle devirmeye çalışmakla suçlanan yüzlerce askerden en yüksek rutbelisi” olarak tanıttı. Ajans “Ergenekon soruşturmasında yalnızca askerler değil, gazeteciler ve akademisyenler de dahil yüzlerce kişi tutuklandı ancak 2008-2010 arasında genelkurmay başkanlığı yapan Başbuğ kuşkusuz en şoke edici av oldu” yorumunu yaptı. Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer, suçlamaların tutarsızlıklarla dolu olduğunu, mahkemenin müvekkili hakkında serbest yargılanma kararı alacağına inanmadığını ifade etti. Reuters ise, “Sanıkların delillerle oynama riski yıllarca önce işlendiği söylenen suçlarda bile uzatılmış tutukluk süreleri için bahane olarak kullanılıyor” yorumunu yaptı. Reuters, Ergenekon soruşturmasının başta “darbelerden sonra demokrasinin yeşermesini isteyen halk tarafından umutla karşılandığını ancak dava ilerledikçe ve özel yetkili savcılar tutuklamaları hüküme çevirmekte zorlandıkça kamuoyu görüşünün de ikiye bölündüğünü, bazı kesimlerin Ergenekon’un muhalefeti susturma aracı olarak kullanıldığını düşündüğünü” yazdı.mynet

En Çok Okunan Haberler

Google Arama