29 Ekim 2011 Cumartesi

Müteahhidlere kötü haber

Müteahhide kötü haber

Van depreminin ardından yenidengündeme gelen yapı denetimiyle ilgili suiistimallerin önüne geçmek için yeni düzenleme geliyor.


Taslak halindeki düzenlemeye göre ‘yapı denetim firmaları’nın yerini teknik müşavirlik kuruluşları alacak.

 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı taslakla denetimi yapacak teknikmüşavirlik kuruluşlarının görevlerini müteahhidin etkisinde altında kalmadan yapabilmesi amaçlanıyor. Taslak şu yenilikleri getiriyor:
 
Denetimle yapım ayrılıyor
Teknik müşavirlik firmaları yapı denetiminin yanısıra uluslararası müşavirlik sisteminde olduğu gibi yapım işlerine karışamayacak. Müşavirlik kuruluşları, laboratuvar kuruluşları ve ilgililer yapı malzemesiüretim ve satış faaliyetleri dahil yapım işiyle iştigal edemeyecek.
 
Teknik müşavirlik kuruluşları, müellifliğini yaptıkları projelerin proje denetimi işini ve kendilerine, ortaklarına, denetçi mimar ve mühendislerine, kontrol ve yardımcı kontrol elemanlarına ait yapıların proje denetimi ve yapı denetimi işini üstlenemeyecek.
 
İnşaatla uğraşamayacaklar
Teknik müşavirlik kuruluşlarının, ortaklarının, denetçi mimar ve mühendisleriyle kontrol ve yardımcıkontrol elemanlarının, inşaat müteahhitliği ve alt müteahhitliği üstlenmeleri ve yapı malzemesi üretimve satış faaliyetleri dahil inşaat işleri ile ilgili olarak ticarî faaliyette bulunmaları yasaklanacak. 
 
Cezalar ağırlaştırılıyor
Teknik müşavirlik kuruluşlarından ve elemanlarından öngörülen esaslara göre denetim görevini yerine getirmedikleri İl Yapı Denetim Komisyonu’nca tesbit edilenlere, fiil ve hallerinin durumuna göre, yeni iş almaktan men ve izin belgesi iptalinin yanısıra idari para cezaları verilecek. Dava açma yoluna gidilebilecek.
Kamu yapılarının denetiminde yapım faaliyetinden ayrı olarak müteahhide bağlı olmaksızın idarenin denetime yönelik müşavirlik hizmetini bakanlıkça denetim izni verilen teknik müşavirlik kuruluşlarından alınabilecek.
 
Van’da 3 bin kişi ‘toplum yararına işler’de çalışacak
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında Van’da 3 bin kişinin istihdam edileceğini açıkladı. Çelik, Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında şimdiye kadar 100 bin kişinin istihdam edildiğini, yıl sonuna kadar 50 bin kişinin daha bu kapsamda çalıştırılmasını hedeflediklerini söyledi. Van’da meydana gelen deprem sonrasında proje çalışmalarına bölgede daha ağırlık verildiğini belirten Çelik, 3 bin kişinin Van’da istihdam edileceğini bildirdi.
kaynak.mynet.com

‘Deprem vergisi diye bir şey yok’

‘Deprem vergisi diye bir şey yok’

Verginin adı ne olursa olsun vatandaşa hizmet olarak döndüğü belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, “Deprem vergisidiye bir vergi yok” dedi.AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç’ın deprem sonrası durumla ilgili sorularını yanıtladı.


Kendisinin Kızılay’ı ilk günün hemen ardından eleştirdiğini hatırlatan Çelik, koordinasyon bozukluklarının artık yaşanmadığını söyledi, felaketten siyasi rant elde etmek isteyenlerin olabileceğini ifade etti.

YARDIM YAĞMASI VE İSTİHDAM PLANI

“Van’ın nüfusu 1 milyon 50 bin. 500 kişinin yaptığı hareketten dolayı bütün Van’ı itham etmek doğru olmaz” diyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, deprem bölgesi için hazırlanan ve 3 bin kişi için düşünülen istihdam planının 5 bin kişiye çıkartıldığını ve 3 yıl içinde toplam 600 gün sigorta pirimi yatırmış olan çalışanların, maaşlarını 3 ay boyunca devlet tarafından ödeneceğini söyledi.

DEPREM VERGİSİ TARTIŞMASI
Verginin adı ne olursa olsun vatandaşa hizmet olarak döndüğünün altını çizen Hüseyin Çelik, “Deprem vergisi diye bir vergi yok. Özel İletişim Vergisi var. Bunlar devletin kasasına akıyor. Devletin halkın ayağına götürdüğü hizmetler buradan karşılanıyor. Paraları Bakan Mehmet Şimşek Bey cebine mi attı? Villa mı yaptırdı?” diyerek tepkisini dile getirdi.

BDP’Yİ VE ‘OH OLSUN’ DİYENLERİ ELEŞTİRDİ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in öne çıkan diğer sözleri ise şöyle:
-BDP’li arkadaşlar iyi bir sınav vermedi. BDP hakkında söyleyecek çok şey var ama gün bugün değil.

-BDP’liler Van’da daha dramatik görüntüler ortaya çıksın diye gayret ediyor.

-‘Oh olsun’ diyenler akıl hastalığına yakalanmışlardır. Bunlar internetteki sosyopatlardır.
kaynak.mynet.com

"Cumhuriyet yasta da kutlanacaktır!"

"Cumhuriyet yasta da kutlanacaktır!"

Kemal Kılıçdaroğlu, ''Cumhuriyet yasta da kutlanacaktır, sevinçte de kutlanacaktır. Resmi geçitleri yasaklamakla, okullarda etkinlikleri yasaklamakla cumhuriyeti kutlayamazsınız'' dedi.


Resmi geçit törenleri iptal edildi ama Türkiye 29 Ekim'i yürüyüşlerle kutladı. Bu arada  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  “Cumhuriyet yasta da kutlanacaktır, sevinçte de kutlanacaktır. Resmi geçitleri  yasaklamakla, okullarda etkinlikleri yasaklamakla cumhuriyeti kutlayamazsınız”  dedi. 


Genel Başkan Kılıçdaroğlu, partisinin Eskişehir İl Teşkilatı binasından  yaptığı konuşmada, bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhuriyet Bayramı ve bugünün  Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuş günü olduğunu kaydetti.
Cumhuriyetin “tasada ve kıvançta beraber olmak” anlamına geldiğini  ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:   

“Cumhuriyet 'Van'a ve Erciş daha fazla sahip çıkmak, şehitlerimizin  arkasından gidip onların yaktığı meşaleyi yüreğimize taşımak, insan olmak'  demektir. Atatürk, 'Cumhuriyet fazilettir' demiştir. Cumhuriyet erdemdir, hesap  sormaktır, özgür birey, halkın özgürleşmesi demektir. Cumhuriyet bu kadar önemli  bir kavramdır. Cumhuriyet yasta da kutlanacaktır, sevinçte de kutlanacaktır.  Resmi geçitleri yasaklamakla, okullarda etkinlikleri yasaklamakla cumhuriyeti  kutlayamazsınız. Çocuklarımız okullarda şiir okuyacaklar, cumhuriyeti ve önemini  anlatacaklar. Bunları hangi gerekçeyle yasaklıyorsunuz. Elbette şehitlerimizin  arkasından yas tutarız, Van'daki, Erciş'teki vatandaşlarımızın acısı bizim  acımızdır ancak cumhuriyetin erdemi, yaslı günde de sevinçli günde de beraber  olmaktır.”
         
"DÜĞÜNDE DERNEKTE NE İŞNİZ VAR"

Kılıçdaroğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında  Eskişehir'e geldiklerini hatırlatarak, şunları söyledi:

“İstedikleri kadar yasaklasınlar, cumhuriyet her yurttaşın yüreğindedir.  Okullarda da yasaklasalar o çocukların anneleri ve babaları yürüyecektir.  İstedikleri kadar 'cumhuriyet değerlerini kutlamayın' diyen genelgeler  yayınlasınlar. O genelgeler bu iktidarın ayıbıdır. Cumhuriyet törenlerini  yasaklıyorlar. Cumhuriyet törenini neden yasaklarsınız? 'Şenlik, bayram olmasın'  diye. Şenlik yok ki ortada. Okullarda çocuklara yasakladınız cumhuriyet etkinliği  yapmayı, peki sizin düğünde, dernekte ne işiniz var? Düğüne gideceksin, keyif  yapacaksın, cumhuriyet etkinlikleri için 'deprem oldu bunları yapmayalım'  diyeceksin. Van'daki yurttaşlarımız aradan bu kadar süre geçmesine karşın 'çadır  alamıyoruz' diye hesap soruyorsa bu cumhuriyetin sayesindedir. Cumhuriyet hesap  sormayı gerektirir. Bizden deprem vergisi aldılar. 'Vergileri yola harcadık'  diyorlar. O zaman yol vergisi koysaydın. Deprem vergisi aldıysan bunu deprem için  harcayacaksın.”

Daha sonra, Kılıçdaroğlu ve beraberindeki CHP Eskişehir milletvekilleri  Süheyl Batum ile Kazım Kurt, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Eskişehir  Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet  Ataç, CHP Kadın Kolları Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Gaye Usluer ve partililer,  Eskişehir'de sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen cumhuriyet yürüyüşüne  katıldı.

TAKSİM’DE 29 EKİM’İ KUTLADILAR

Cumhuriyet Bayramı törenlerinin iptal edilmesi üzerine, sosyal medya aracılığı ile bir araya gelen topluluk Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’nda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile saat 15.00’te toplanan 20 kişilik grup, İstiklal Marşı, 10’uncu Yıl Marşı ile İzmir Marşı’nı okudu. Vatan Caddesi’ndeki resmi geçit töreninin iptal edilmesine tepki gösteren topluluk, Türk bayrakları sallayarak, "Ne mutlu Türküm Diyene", "Her Türk Asker Doğar", "Şehitler Ölmez, Vatan Bölünmez" diye slogan attı. Topluluk, daha sonra İstiklal Caddesi yönüne doğru dağıldı.

ANTALYA DA ALTERNATİF CUMHURİYET KUTLAMASI

BAŞBAKANLIK genelgesi ile tüm illerde kutlamaları iptal edilen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 88’inci yıldönümü için Antalya’da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) teşkilatı alternatif bir kutlama düzenledi.

Bugün saat 14.00’de CHP Antalya milletvekilleri Gürkut Acar ve Yıldıray Sapan, İl Genel Meclisi Başkanı CHP’li Cavit Arı, CHP İl Başkanı Özer Ülken ve yaklaşık 1000 kişinin katılımı ile Cumhuriyet Meydanı’nda toplanıldı. Eğitim İş, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) gibi birçok kuruluşun da destek verdiği kutlama töreninde sık sık Onuncu Yıl Marşı söylendi. Ak Parti aleyhine sloganların da atıldığı kutlama töreninde CHP Konyaaltı İlçe Teşkilatı’nca tören alanına gelen vatandaşlara Türk Bayrağı dağıtıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende 4 öğrenci şiir okudu.

Törende konuşan CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, bu yıl Cumhuriyet bayramının bir bahane yaratılarak, sanki törenler eğlenceymiş gibi iptali ile karşı karşıya kalındığını söyledi. 29 Ekim’in, Cumhuriyet’in ilanı ve emperyalizme karşı topyekün bir mücadele ile savaş alanlarında kazandığı bağımsızlık ve özgürlüğümüzün hak edilmiş karşılığı olduğunu belirten Acar, Cumhuriyet’in bugün büyük bir tehdit ve işgal altında olduğunu iddia etti. Milletvekili Acar, Atatürk’ün ‘En Büyük eserim’ dediği Türkiye Cumhuriyeti sayesinde Başbakan ve Cumhurbaşkanı olanların, Cumhuriyeti unutturmak için törenlerini yasakladıklarını iddia etti. Milli Eğitim Bakanı’nın da okulların içinde yapılacak kutlamaları bile iptal ettiğini belirten Milletvekili Acar, "TBMM’yi de devre dışı bırakan iktidar giderek dikta rejimine doğru yol almaktadır. 17 Ağustos depreminde 20 bin yurttaşımız öldüğü halde 30 Ağustos 1999 törenleri iptal edilmediği halde bu törenlerin iptalini kabul etmek mümkün değil" diye konuştu.

CHP İl Başkanı Özer Ülken ise konuşmasında, Başbakanlık genelgesi ile Cumhuriyet Bayramı törenlerinin iptal edilmesini kınadıklarını açıkladı.

BİR BAŞKA KUTLAMA

CHP Antalya il teşkilatının Cumhuriyet Meydanı’ndaki alternatif kutlama töreninin ardından Atatürkçü Düşünce Derneği ve Birleşik İş Antalya Temsilciliği’nin öncülüğünde Kışlahan Meydanı’nda da bir tören düzenlendi.

Buradaki törende konuşan Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık, "Ulusal bayramların manevi değerlerini özümseyememiş ve bunu bir eğlence sananlar, bilmelidirler ki; bu bayramlar eğlence değil, birlik, bütünlük ve dayanışmanın en yoğun yaşandığı günlerdir" dedi. ADD Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş ise kimsenin zil takıp oynamadığını belirterek, bu iptal ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk yaşandığını ve 29 Ekim’in Türkiye’nin kuruluş tarihi olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından da buradaki kalabalık da olaysız dağıldı.

EDİRNE
Edirne’de toplanan yaklaşık 3 bin kişi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinin iptal edilmesi üzerine ellerinde Türk bayrakları ile törenlerin yapıldığı caddede toplandı ve ’Cumhuriyet’ yürüyüşü düzenledi.

Cumhuriyet’in kuruluşunun 88’inci yıl dönümünün resmi geçit törenlerinin Başbakanlık Genelgesi ile iptal edilmesinin ardından CHP Edirne İl Başkanlığı öncülüğünde törenlerin başlama saati olan saat 10.30’da Talatpaşa Caddesi’nde ’Cumhuriyet’ yürüyüşü düzenlendi. Siyasi hiçbir parti afişi ve bayrağının sokulmadığı yürüyüşe CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, CHP Edirne İl Başkanı Şükrü Civaroğlu ve ellerinde Türk bayrağı ve Atatürk posterleri taşıyan yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Cadde kalabalık nedeniyle trafiğe kapatılıırken, toplanan vatandaşlar, ’Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun’, ’Ne Mutlu Türküm Diyene’, ’Türkiye Laiktir Laik Kalacak’ sloganları attı.


Önceki yıllarda törenlerde askeri birlikler, askerler ve öğrencilerin resmi geçit yaptığı caddeden yaklaşık 3 bin kişi ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak yürüdü.

Yaklaşık 2 kilometre yürüyen kortej, ardından Saraçlar Caddesi’ndeki Atatürk Anıtı’na geldi. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından tören sona erdi.

Edirne Valisi Gökhan Sözer ise saat 09.00’da makamında tebrikleri kabul etti.    

KIRKLARELİ’NDE BİN KİŞİ TOPLANDI

Kırklareli’nde Vali Mustafa Yaman, saat 09.30’da makamında tebrikleri kabul etti. Saat 10.00’da Vilayet Meydanı’nda aralarında CHP Kırklareli Milletvekilleri Turgut Dibek ve Mehmet Siyam Kesimoğlu ile Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan’ın da bulunduğu yaklaşık bin kişi, ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak 10’uncu Yıl Marşı’nı söyledi ve Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Grup, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından dağıldı.

Tekirdağ’da Vali Zübeyir Kemelek, makamında bayram tebriklerini kabul etti. Vilayet Meydanı’nda toplanan yaklaşık 100 kişi ise saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nı okuduktan sonra olaysız şekilde dağıldı.

KEŞAN VE ÇORLU’DA COŞKULU KUTLAMA

Cumhuriyet Bayramı, Edirne’nin Keşan İlçesi ve Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde bir araya gelen vatandaşlar tarafından coşkuyla kutlandı. Kutlamalarda, resmi törenlerin iptal edilmesine tepki gösterildi.

Edirne’nin Keşan İlçesi’nde, Cumhuriyetin 88’inci kuruluş yıl dönümü nedeniyle Demokrasi Platformu tarafından ’Cumhuriyete Sahip Çık’ adlı etkinlik düzenlendi. Öğle saatlerinde Şehitlik Parkı önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, ellerindeki Türk bayrakları ve pankartlarla Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Korteje, CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Grup yapılan basın açıklamasının ardından marşlar söyleyerek dağıldı.

ÇORLU’DA KUTLAMALARIN İPTALİNE TEPKİ


Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde CHP İlçe Başkanlığı tarafından vatandaşların katılımıyla yapılan basın açıklamasıyla Cumhuriyet Bayramı törenlerinin iptalini protesto etti. Atatürk Meydanı’nda yapılan açıklamada konuşan CHP İlçe Başkanı Adnan Kum, terör saldırıları ve depremin ardından birlik ve beraberliğin ortaya koyulmasının önemli olduğunu söyledi.

Kum, törenlerin ertelenmesine anlam veremediklerini belirtti. Kum, "Resepsiyonların, iptalini anlayışla karşılıyoruz. Ama resmi tören geçişlerini, okullarda Cumhuriyet etkinliklerini iptal etmek, Cumhuriyeti anlamamak demektir. Van’da meydana gelen deprem bizleri ne kadar üzdü ve acıttıysa bugün Cumhuriyetimize yaşatılan deprem de bizleri o derece üzmüş ve acıtmıştır" dedi.

Grup açıklamanın ardından olaysız dağıldı.
kaynak.mynet.com

Bayramda toplu taşıma ücretsiz

Bayramda toplu ulaşım ücretsiz

Bayram süresince otoyol ve boğaz köprülerinden geçişler ilebelediyelerce yürütülen toplu taşıma hizmetleri ücretsiz olacak.






Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre, Kurban Bayramı tatili nedeniyle otoyol ve köprülerden geçişler, 5 Kasım 2011 Cumartesi günü saat 00.00'dan başlayarak 10 Kasım 2011 Perşembe günü saat 05:00'e kadar; belediyelere ait toplu taşıma hizmetleri de 6 Kasım 2011 Pazar günü saat 00.00'dan başlayarak, 9 Kasım 2011 Çarşamba günü saat 24.00'e kadar ücretsiz gerçekleştirilecek.

kaynak.mynet.com

Memurları kızdıracak 2. düzenleme

Memurları kızdıracak 2. düzenleme

Kıdem tazminatı düzenlemesiyledikkat çeken Çalışma Bakanı Faruk Çelik, tartışma yaratacak ikinci projelerini de açıkladı.


Çelik, 46 yıllık 657 sayılı Memur Yasası ile vedalaşacaklarını söyledi. Çelik, “657 sayılı devlet memurları yasası yaşlandı. Artık emekliye ayrılması gerekiyor” dedi.

 
657 rakamı tarih olacak 1965 yılında çıkartılan Memur Yasası, ismi dahil tamamen değiştirilecek. Çelik, çağın ihtiyaçlarına yanıt vermeyen, yeni kamu yönetimi anlayışıyla bağdaşmayan yasanın tüm unsurları ile gözden geçirileceğini söyledi. Çelik, bir grup gazeteciyle sohbetinde şu bilgileri verdi: Tek tip kamu rejimi 657 sayılı devlet memurları yasası yaşlandı. Artık emekliye ayrılması gerekiyor. 5 ayrı kamu personel rejimi düzenlemesi var. Hepsi tek elde toplanacak. Devlet Personel Başkanlığı çalışma yürütüyor. Bu meseleye neşter vuracağız.
 
Tarifler yeniden Yapılanmaya acil bölümlerden başlanacak, uzun vadede tamamı değişecek. İki ayrı çalışma yapılıyor. Memur tanımından başlayarak, her şeyi yeniden tarif edeceğiz. Eşit işe eşit ücret sistemi, tüm ayaklarıyla hayata geçecek. Kanun Hükmünde Kararnamelerle üst düzey yöneticiler için uygulamaya koyacağımız ‘eşit işe eşit ücret’ uygulamasını tüm kademelere yayacağız.
 
Transfere son
Kurumlararası transferi ortadan kaldıracağız. Ücret ayarlamasıyla Doğu ve Güneydoğu’yu sürgün yeri olmaktan çıkaracağız. Sadece İstanbul, Ankara’da değil, Kars’a ve Ağrı’ya gidip çalışmak isteyecekler. Çalışılan bölgenin durumuna göre ücret uygulaması olacak.
 
Kurumlarda deprem var Müsteşar, genel müdür, genel müdür yardımcısı düzeyinde maaşlar eşitlenecek. Bürokrat maaşlarına alt ve üst sınır gelecek.
 
Türkiye Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİ) tarih olacak. Bu kurum, Devlet Personel Başkanlığı bünyesine alınacak. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı’na bağlanacak.
 
Denizcilik Müsteşarlığı kaldırılacak, görevleri Ulaştırma Bakanlığı’na devredilecek. Çalışma Bakanlığı’nın 21 bölge müdürlüğü, 81 ildeki İş-Kur müdürlükleri kapatılacak. Bu birimler illerde ‘Çalışma ve İstihdam İl Müdürlükleri’ adı altında toplanacak.
 
SGK bünyesinde Emeklilik ve Sigorta adı altında iki genel müdürlük kurulacak.
 
Kıdem Tazminatı Fonu bu dönemde gündeme gelmez ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Çalışanların mağdur edilmemesi için formül geliştiriyoruz. Mevcut çalışanların haklarının yasanın çıktığı tarih itibariyle korunması, sonra da kurulacak fona devredilmesi önerisi var. Düzenlemenin yasa yürürlüğe girdikten sonra işe başlayanlara uygulanması da öneriliyor. Bugünün konusu değil, bu yasama döneminde de gelmez.”
kaynak.mynet.com

Diyarbakır'da olaylar çıktı



Diyarbakır'da örgüt elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukat ve yakınlarıyla görüştürülmediğini iddia edip son dönemde başlatılan kara ve hava operasyonlarını protesto eden gruba polis müdahale etti. Olaylar sırasında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır'da birçok esnaf bölgede başlatılan operasyonda ölen PKK’lılar için kepenk kapatma eylemi yaptı. Bağlar ilçesi Özgür Yurttaş Derneği önünde bir araya gelen ve içinde BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ile Muş Milletvekili Demir Çelik'in de bulunduğu kalabalık, sloganlar atarak yolu trafiğe kapattı. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukat ve yakınlarıyla görüştürülmemesi, son dönemde başlatılan kara ve hava operasyonları ile Hakkari Çukurca ilçesi Kazan Vadisi bölgesinde öldürülen 24 teröristin cenazelerinin verilmemesini bahane ederek izinsiz yürümek isteyen göstericiler polis
engeline takıldı.

Geniş güvenlik önlemi alan polis ekipleri yürüyüşe izin vermeyince, göstericiler polise taş, havai fişek ve molotofkokteylleri ile saldırdı. Polisin biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etmesinin ardından kalabalık grup ara sokaklara kaçtı. Ara sokaklarda polis ile göstericiler arasında uzun süre kovalamaca yaşandı. Polis ekiplerinin sokak başlarını tutması ve güvenlik önlemlerini üst düzeyde alması göstericilerin kısa sürede dağılmasına neden oldu. Olayların çıktığı alandan kaçan göstericiler ara sokaklarda lastik yakarak yolu trafiğe kapatırken, olayla ilgili çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır'ın birçok yerinde küçük gösterici grupları tarafından cadde ve sokaklar trafiğe kapatılarak ateş yakılmaya devam ederken, polis ekipleri zaman zaman ateş yakan küçük gruplara müdahalesini sürdürüyor. 


kaynak.mynet.com

Demirtaş dan Şok, terörist cenazesine çağrı

Terörist cenazesine çağrı


BDP eş Başkanı Demirtaş, TSK'nın operasyonlarında öldürülen 24 PKK'lı teröristin cenazesine katılım için çağrı yaptı.


BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Malatya'da 24 teröristlere ait olduğu iddia edilen cenazelere ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu vahşete karşı hiç kimse sesiz kalmamalıdır, suskun kalan insanlığını yitirir. Bütün halkımız cenazelerine en üst düzeyde sahip çıkmalıdır bu vahşete en üst düzeyde tepkisini göstermelidir” dedi.

 Demirtaş, cenazelerin Çukurca taburunda 90'lı yıllarda olduğu gibi basına teşhir edilmek istendiğini, ancak deprem nedeniyle bunun ertelendiğini belirterek, "Bu durum Bayramı bizim için yine Bayram olmaktan çıkarmıştır" dedi.
 
"Ortaya çıkan bu durum vesilesiyle tüm halkımızı duyarlılığa çağırıyorum" ifadelerini kullanan Demirtaş şöyle devam etti:
 
"Bu vahşete karşı hiç kimse sessiz kalmamalıdır, suskun kalan insanlığını yitirir. Bütün halkımız cenazelerine en üst düzeyde sahip çıkmalıdır bu vahşete en üst düzeyde tepkisini göstermelidir; çünkü bu kabul edilebilecek ve hiç birimizin normal göreceği bir şey değildir. Nerede olursa olsun bütün halkımız bu askeri ve siyasi operasyonlara bu vahşete karşı tepkisini dile getirmelidir. Cenazelerini ve evlatlarını en üst düzeyde sahiplenmelidir. Biz BDP olarak böyle bir dönemde bütün acıları ortaklaştırmaya çalıştığımız dönemde bir yandan bu deprem felaketi acısıyla halkımız boğuşurken, öte yandan böyle bir vahşetle trajediyle karşılaşmış olmaktan büyük bir üzüntü duyuyoruz. Ama halkımız bütün bunları aşacak güce ve iradeye sahiptir. Partimiz bu konuda her türlü baskıya karşı direnecek güce ve kararlığa sahiptir. Halkımızda bu konuda gerekli tavrı ortaya koymalıdır. Halkımızdan bugün itibariyle beklediğim tavır budur. Cenazelere en üst düzeyde sahip çıkmalıdır."
kaynak.mynet.com

Bingöl'de canlı bombalı saldırı: 4 ölü

Bingöl'de en işlek yerlerinden olan Genç Caddesi'nde bir kadın terörist üzerine yerleştirdiği bombayı infilak ettirdi. Patlamada, kadın teröristin de aralarında bulunduğu 4 kişi yaşamını yitirdi, 3'ü ağır 20 kişi de yaralandı. Büyük paniğin yaşandığı olay sonrası yaralılar hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı. 


Kentin en merkezi yeri olan Genç Caddesi PTT Kavşağı'nda meydana gelen olayda, bir kadın terörist üzerine yerleştirdiği bombayı eczane, otel, mağaza gibi bir çok işyeri ile Ak Parti il binasının da bulunduğu bölgede  infilak ettirdi. Tam bir can pazarının yaşandığı olayda, kadın terörist ile Hanifi Yıldız, Nesibe Belgin ve Mehmet Cibik yaşamını yitirdi, 3'ü ağır 20 kişi de yaralandı. Patlamada çevredeki binalar ve otomobiller de büyük hasar gördü.

Olayın ardından bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Büyük panik ve karmaşanın yaşandığı patlama sonrası yaralılar, ambulanslarla Bingöl Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Durumu ağır olan yaralılardan 5'i ilk müdahalenin ardından helikopterle Elzaığ'a sevk edildi.

Bölgede geniş çaplı güvenlik önlemi alan polis ekipleri, ikinci bir bomba olma ihtimalini gözönünde bulundurarak çevrede araştırma başlattı.
Olayın ardından Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da Van’dan Bingöl’e doğru yola çıktı.

En Çok Okunan Haberler

Google Arama