6 Şubat 2012 Pazartesi

Balyoz sanığı F-16 pilotundan Alex'li savunma

Balyoz sanığı F-16 pilotundan Alex'li savunma

''Balyoz Planı” davası sanığı pilot Yarbay Süleyman Namık Kurşuncu, planda bir F-16 pilotuna kontrol görevi vermenin, Fenerbahçeli Alex'i çim hokeyi takımında masör olarak görevlendirmekle aynı şey olacağını söyledi.

AA

İSTANBUL - İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki “Balyoz Planı” davasının bugünkü duruşmasında, Tümgeneral Yalçın Ergül, Yarbay Süleyman Namık Kurşuncu ve Yüzbaşı Necdet Tunç Sözen savunma yaptı.
Tümgeneral Yalçın Ergül, ''Sıkıyönetimin ilanıyla birlikte 1. Ordu sorumluluk sahasında bulunan alışveriş merkezlerinin kontrol ve denetiminden sorumlu olarak belirlendiği, alışveriş merkezlerinin kontrolü ve denetiminin nasıl sağlanacağına ilişkin belgeyi hazırladığı'' iddialarına değindi.
Dava klasöründeki belgelere göre alışveriş merkezlerinin kontrolüne ilişkin 1330 er görevlendirileceği iddialarını hatırlatan Ergül, şöyle devam etti:
''Bu 1330 er nereden bulunacaktır? Alt gruplara ayrılmak için gerekli olan subay-astsubay nereden bulunacaktır? Bunların araç ve silahlarını kim karşılayacaktır? Bu konuda hiçbir eğitim almamış ön hazırlığı olmayan subaylar, dört beş satırlık içi boş, anlamsız, muğlak planlarla o dönemde çok geniş bir alanı kapsayan ve 10 milyon üzerinde nüfusu olan İstanbul'un alışveriş merkezlerini nasıl kontrol edip denetleyeceklerdir? Üstüne üstlük Balıkesir, Bandırma ve Yalova'da sözde planın hazırlandığı söylenen tarihte, 2003 yılında, yönetimine el konulacak, kontrol ve denetimi yapılacak bir büyük alışveriş merkezi de yok.
Ben kahraman Türk Hava Kuvvetlerinin onurlu ve şerefli bir subayıyım. Profesyonel bir askerim ve işimi çok iyi bilirim. Yıllardır Türk semalarını kahramanca savunan şerefli bir büyük ailenin üyesiyim.''
AĞACA BENZETTİTutuklu sanık Yüzbaşı Necdet Tunç Sözen ise, ''Oraj Hava Harekat Planı kapsamında alışveriş merkezlerinin kontrolü ve denetiminden sorumlu personel olarak belirlendiği'' iddialarını reddetti.
''Plan ana metninin'' bir ağacın kökü veya gövdesi, ''ek ve lahikalarının'' da o ağacın ana ve ince dalları, ''plandaki cetvelin'' ise ağacın meyvesi ve yaprağı olduğu şekline benzetmede bulunan Sözen, ''Fidanı erik olan ağacın gövdesi de erik, meyvesi de eriktir. Alışveriş merkezlerinin kontrolü ile ilgili hususlar sadece sözde 'Balyoz Harekat Planı' ana metninde geçmektedir. 'Oraj Hava Harekat' Planı ana metninde hiç bahsedilmemiştir.
KURŞUNCU: ALEX’İ MASÖR YAPMAK GİBİTutuklu sanık Süleyman Namık Kurşuncu da, 8 Temmuz 2011 tarihinde tutuklanana kadar TSK'da yarbay rütbesi ile harbe hazır F-16 pilotu olarak görev yaptığını söyledi.
''Oraj Hava Harekat Planı''nda sıkıyönetimin ilanından sonra gözaltına alınanların toplanacağı Fenerbahçe Stadyumunun güvenliğinin havadan uçak ve helikopterle sağlanacağına'' ilişkin dijital belge ile suçlandığına dikkat çeken Kurşuncu, suç isnat edilen 2003-2004 tarihinde Hava Harp Akademisi’nde 1. sınıfta öğrenci subay olduğunu söyledi.
Kurşuncu bir adet F-16'nın yaklaşık 25 milyon dolar olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
''Bana, bir F-16 pilotuna sıkıyönetim kapsamında gözaltı, toplama ve tutuklamalarda görev vermek ile, Fenerbahçeli futbolcu Alex'i futbolcu olarak değil, kulübün çim hokeyi takımında masör olarak kullanmak eş değer mantıksızlıktadır. Hukukta buna kibar olarak 'hayatın doğal akışına aykırı' denilmektedir. Dünya havacılık literatüründe F-16 ile 'havadan kontrol' diye bir uygulama yok.
‘UÇAN GARDİYAN MIYIM?’Söz konusu stat zaten neredeyse üstü kapalı bir tesistir. Sadece yeşil alanın üstü açıktır. F-16 standart harekat usullerine göre alçak irtifada saatte en az 650 kilometre hızla uçar. Uçuş yüksekliği yerden 600 metredir. İstanbul Levent'te yeni yapılan Safir gökdeleninin yaklaşık 300 metre yüksekliğinde olduğunu düşünürsek, olayı daha iyi canlandırabiliriz. Sadece birkaç saniye için, F-16 ile stat üstünde göreceğiniz görüntü budur. Uçağın yüksek süratini hesaba katmasak bile, havadan kontrol etmenin imkanı var mıdır? İnsan uçamaz, havadan kontrol gereksizdir. Ne ile suçlanıyorum. 'Uçan gardiyan' olmakla mı?''
‘BİR DELİ KUYUYA TAŞ ATAR...’Kendisine yöneltilen iddiaları ''Bir deli kuyuya taş atar kırk akıllı çıkaramaz'' şeklinde yorumlayan Kurşuncu, Fenerbahçe Stadının havadan görüntüsünü de sunumunda göstererek, ''Bu işin saçmalığını sizlere günlerce anlatabilirim. Ben herkesin istediği evrensel hukuk kurallarının yanında, azıcık evrensel akıl ve mantık da talep ediyorum'' dedi.
DOĞAN’A 10 GÜN RAPORBu arada, bugünkü duruşmaya gelmeyen tutuklu sanık eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın bel ağrısı, ayaklarında uyuşma ve göğsünde yanma şikayetleri nedeniyle cezaevinde revire çıktığı ve 10 gün rapor aldığı öğrenildi.

Google, Steve Jobs'ın kemiklerini sızlatacak

Google, Steve Jobs'ın kemiklerini sızlatacak

Google, Steve Jobs'ın kemiklerini sızlatacak bir transfere imza atmak üzere.

ntvmsnbc

Apple Insider sitesi, Google'ın geçmişte benimsediği bir taktiği Apple’ın efsane CEO’su Steve Jobs’ın ölümünden sonra tekrar hayata geçirdiğini ve en büyük rakinin üst düzey yetkililerinden birini transfer etmek üzere olduğunu belirtti.
Venture Beat sitesinden alınan bilgiye göre, sekiz yıldır Apple’da çalışan Simon Prakash, “gizli bir projede” yer almak için Google’a transfer oldu. Prakash, LinkedIn’deki profilinde halen Apple’ın California, Mount View’deki bürosundaki en üst düzey yetkili olarak görülüyor.
Prakash’ın, Google’ın kurucularından Sergey Brin’in başında olacağı “gizli bir projede” yer alacağı söylentisi mevcut. Brin’in, Google’da “X Lab” adı verilen ve gizli Ar-ge projelerinin yürütüldüğü bir bölümün başında yer aldığına inanılıyor.
STEVE JOBS E-MAIL YOLLAMIŞTI
Apple, son yıllarda üst düzey yöneticilerinin Google’a transfer olmasından dolayı büyük sıkıntı yaşamıştı.
Apple’ın 5 Ekim 2011 tarihinde hayatını kaybeden efsane CEO’su Steve Jobs, 2007 yılında Google’ın o dönemki CEO’su Eric Schmidt’e e-mail yollamış ve Apple çalışanlarının peşini bırakmalarını istemişti.
Jobs, e-mailinde, “İnsan kaynakları departmanınızın çalışanlarımızı takip etmeyi bırakması beni çok memnun eder” ifadesini kullanmıştı. Schmidt, Jobs’ın talebine hassasiyetle yaklaşmış ve Apple’dan transfer edilen bir kişi şirketten uzaklaştırılmıştı.
Ancak Prakash Google’a geçerse, Jobs’ın ölümünün ardından ilk kez üst düzey bir Apple çalışanı rakip firmaya geçmiş olacak.
ADALET BAKANLIĞI DEVREYE GİRDİ
ABD basınında 2009 yılında yer alan haberlerde, Apple ve Google’ın “birbirlerinin çalışanlarını transfer etmeyeceklerine yönelik” gayri resmi anlaşma yaptıkları öne sürüldü.
ABD Adalet Bakanlığı, basında yer alan haberler üzerine, Apple ve Google’ın aralarında bulunduğu birçok şirketin, yetenek avcılığı konusunda yasa dışı anlaşmalar yapıp yapmadıklarına yönelik soruşturma başlattı.
Teknoloji şirketleri, daha sonra Adalet Bakanlığı’yla “5 yıl boyunca baskıyla çalışan alınmaması” üzerine anlaşmaya vardı.

Obama Suriye’de askeri çözüm istemiyor

Obama Suriye’de askeri çözüm istemiyor

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye krizi konusunda sürpriz bir çıkış yaptı ve askeri müdahale olmadan çözümü işaret etti. Ancak aynı saatlerde ABD Şam büyükelçiliğini kapatma kararı aldı. İngiltere de istişareler için Şam büyükelçisini geri çağırdı.

ntvmsnbc ve Ajanslar

ABD, BM'deki oylamanın ardından Suriye konusunda tavrını değiştirmedi. Askeri operasyon sinyali olarak değerlendirilebilecek bir adım attı ve Şam Büyükelçiliği'ni kapatma kararı aldı.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland yaptığı yazılı açıklamada, Ford'un halen "Suriye ve halkının" elçisi olduğunu, Ford'un, Suriye muhalefetiyle temasını devam ettirerek ve Suriye halkının barışçı siyasi geçiş arayışını destekleyerek bu ülkeyle ilgili çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.
ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen ay, Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetiminin elçiliğin güvenliğini artırmaması halinde elçiliğini kapatacağı uyarısında bulunmuştu.
ABD Başkanı Barack Obama ise bu girişimden farklı bir açıklama yaptı. Amerikan NBC televizyonuna demeç veren Başkan Obama, yaptırımlarla Suriye'yi baskı altına alarak geçiş hükümeti kurulması için çaba harcayacaklarını vurguladı. Obama, askeri müdahale olmadan bir çözüm ihtimali bulunduğnu da belirtti.
YENİ YAPTIRIMLAR Bu arada ABD yönetimi, İran'a yönelik yeni yaptırımlar açıkladı.
Başkan Obama, konuyla ilgili Kongre'ye gönderdiği başkanlık emrinde, İran Merkez Bankası da dahil olmak üzere, İran'a yönelik yeni yaptırımlar getirdiklerini kaydetti.
İran Merkez Bankası ve diğer İran bankaların ''aldatıcı uygulamaları'' ve İran'ın eylemlerinin uluslararası finansal sistemine ''kabul edilemez risk'' oluşturduğu gerekçesiyle ek yaptırım kararı aldıklarını belirten Obama, bu bankaların yaptırım uygulanan taraflara yönelik finansal işlemleri örtbas etmeye çalıştığını ve İran'ın kara parayla mücadelede eksiklikleri bulunduğunu da kaydetti.
Obama, İran hükümetinin politika ve eylemlerinin ABD'nin ulusal güvenliği, dış politikası ve ekonomisini tehdit ettiğini bildirdi.
İNGİLTERE DE ELÇİSİNİ ÇAĞIRDI Öte yandan İngiltere de Suriye'de tüm uyarılara rağmen devam eden şiddet olaylarını ve ülkedeki durumu görüşmek üzere Şam büyükelçisini çağırdığını duyurdu.
HUMUS’TA KAN DURMUYOR: 50 ÖLÜ Suriye’nin Humus kentinde, cuma günü 300’den fazla muhalifin hayatını kaybettiği operasyon sonrası çatışmalar devam ediyor. Ülkede ordunun bugün de Humus kentini vurmayı sürdürdüğü ve 50 kişinin yaşamını yitirdiği ileri sürüldü.
Arap medyasına konuşan Suriyeli muhalifler, ordu birliklerinin roketlerle Humus'un beş bölgesini hedef aldığını ileri sürdü. Vurulan hedeflerin arasında bir de hastanenin olduğu iddia edildi. Muhalifler, Humus'ta, sabaha karşı başlayan saldırılarda 30 binanın zarar gördüğünü, beş binanın ise yıkıldığını iddia etti. Muhalifler, bu saldırının Humus'a yönelik şimdiye kadar yapılan en şiddetli saldırı olduğunu da belirtti.
Suriyeli muhalifler, ordunun iki gün önce Halidiye bölgesinde düzenlediği şiddetli operasyonlarda 300'den fazla kişinin öldüğünü aktarmış, Suriye yönetimi ise bunu reddederek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin oturumu öncesinde uluslararası kamuoyunun yönlendirilmeye çalışıldığını açıklamışlardı.
Bu arada Suriye ordusundan kaçanlar 'Yüksek Devrim Konseyi' adında yeni bir konsey oluşturdu. Yeni oluşumun Özgür Suriye Ordusunun yerini alacağı ve liderliğini de Türkiye'ye kaçan en yüksek rütbeli asker sıfatıyla General Mustafa Ahmed El Şeyh'in yapacağı kaydedildi.

İran'da BBC çalışanları tutuklandı

İran'da BBC çalışanları tutuklandı

İran'da İngiliz yayın kuruluşu BBC için haber ve bilgi toplayan bazı kişiler "BBC ile işbirliği yaptığı" gerekçesiyle tutuklandı.

AA

TAHRAN - Mehr Haber Ajansı, bir emniyet yetkilisine dayandırdığı haberinde, "BBC'nin Farsça servisi için haber ve bilgi toplamanın da aralarında olduğu çeşitli faaliyetlerde bulunan bazı kişilerin tutuklandığını" duyurdu, ancak bu kişilerin sayısı ile ilgili detay vermedi.
Tutuklananların, "basın alanında eğitim görmeleri ve istihdam edilmeleri için yurt dışına adam götürdüklerinin de belirlendiği" açıklandı.
Bu kişiler hakkında hazırlanacak iddianamenin yargı organlarına gönderileceği ve ülke emniyeti aleyhinde faaliyette bulunmak suçundan yargılanmalarının isteneceği belirtildi.
İran'da basın kanunu gereği, yetkili birimlerin izni olmadan BBC gibi yabancı basın kuruluşlarına çalışanlar hakkında yasal işlem yapılabiliyor.

En Çok Okunan Haberler

Google Arama