13 Aralık 2011 Salı

İtalya'da ırkçı katliam

İtalya'da ırkçı katliam

İtalya'da aşırı sağcı bir kişi, Afrikalı 2 sokak satıcısını öldürdü 3'ünü de yaraladıktan sonra intihar etti.

AA
FLORANSA - İtalya'nın Floransa kentinde bir İtalyan'ın Afrikalı 2 sokak satıcısını öldürüp, 3'ünü de yaraladıktan sonra intihar ettiği bildirildi.
Polis ve görgü tanıkları, Gianluca Casseri adlı 50 yaşındaki aşırı sağcının öğle yemeği zamanı aracını Floransa'nın kuzeyindeki Dalmazia Meydanı'na park ettiğini, aracından çıktıktan sonra da tabancayla ateş etmeye başladığını söyledi.
Polis, Dalmazia'da 2 Senegalliyi öldüren birini de ağır yaralayan Casseri'nin aracına binerek kent merkezindeki San Lorenzo pazarına gittiğini burada da ateş açarak 2 Afrikalı sokak satıcısını yaraladığını ifade etti.
Polis, daha sonra garaja giren Casseri'nin aracına bindiğini ve boğazından kendisini vurduğunu kaydetti.
Casseri'nin, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin yazarı J.R.R. Tolkien'nin hayranlara ithaf edilen bir derginin yazarı ve yayıncısı olduğu bildirildi.

Her renkten, her dilden festival

Her renkten, her dilden festival

Mistisizm, aşk ve sanat üçgeninde farklılıkları kabullenmenin ve hoşgörünün sanatsal sunumu olan III. Uluslararası Mistik Sanat Festivali başlıyor.

ntvmsnbc

İSTANBUL - “Aşk her yerde aşk, inanç her yerde inanç, sanat her yerde sanattır. Aşkla Sanata!…” temasıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Kültür A.Ş. tarafından organize edilen festival, 16-20 Aralık tarihleri arasında, Tarihi Yarımada’nın en mistik mekânlarında gerçekleşecek.
Aya İrini, Yerebatan Sarnıcı, Türk İslam Eserleri Müzesi, Kızlarağası Medresesi festival mekânlarından sadece birkaçı.
Aya İrini’de Sema’nın sesinden Mevlid! Festivalin ilk günü olan 16 Aralık Cuma günü saat 18.30’dan itibaren 2 ayrı mekânda 3 etkinlik gerçekleştirilecek. Dünyaca ünlü resim sanatçısı İsmail Acar’ın Türk İslam Eserleri Müzesi’nde “Semâ” isimli sergisi açılacak. 50 yağlı boya tablodan oluşan sergi, ziyaretçilerini semazen resimleri eşliğinde tasavvufun derinliklerine doğru yolculuğa çıkarmayı amaçlıyor.
Aynı akşam saat 20.00’de, taş plak sesli Sema, son peygamber Hz. Muhammed’e yazılan Mevlid-i Şerif ve yaratılanı yaradandan ötürü hoşgören Yunus Emre’nin ilahileriyle Bizans’ın en büyük ibadethanesi Aya İrini’de sanatseverlerle buluşacak.
Ensemble Galatia ile Orta Çağ mistizmine bir yolculuk “Ensemble Galatia”; müziğin kilise tarafından günah kabul edildiği Ortaçağ’ın şarkılarını, Ortaçağ’ın enstrümanlarıyla 16 Aralık akşamı saat 21.00’de Aya İrini’de seslendirecek. Adını Antik Krallık Galatia’dan alan topluluk, konser için hazırladığı özel seçkide, büyük ölçüde kaybolmuş dönem dillerini bugüne taşıyan farklı tınılarla dinleyenlerin kulaklarının pasını silecek. Ensemble Galatia konserini farklı kılan bir başka özellik ise seslendirdiği şarkıların hikayelerini de dinleyiciyle paylaşıyor olması.
Derviş’in Değişimi Dansçı ve koreograf Ziya Azazi, Sufizm’de anlatılan temel yolculuk prensiplerini göz önünde bulundurarak sahnelediği “Dervish in Progress” başlıklı gösterisi ile 18 Aralık’ta, saat 20.00’de Aya İrini’de olacak. Azazi bu eşsiz gösterisinde adeta dervişin vardığı son noktanın keyfine varmasını resmediyor.
Manas’ın kalbinden öz Türkçe “ır”lar Adını Kırgızistan’la Çin’i birbirine bağlayan ve “Kutsal Dağlar” anlamına gelen sıra dağlardan alan Tengir Too, öz Türkçe seslendireceği destanları, kahramanlık ve aşk hikayeleri ile süsleyecek. 18 Aralık Pazar akşamı saat 21.00’de Aya İrini’de gerçekleşecek konserde topluluk mistik öğelerle süslü destansı müziklerini, geleneksel çalgılarıyla icra edecek.
İran Sinemasının muhalif yönetmeni Kemal TebriziKamerasıyla İranlılara İslam Devrimi’nin gerçekte nasıl olması gerektiğini gösteren, sisteme yönelik başarılı taşlamalarıyla güldürürken düşündüren, insan odaklı filmleriyle sadece ülkesinde değil tüm dünyada yankı uyandıran İran sinemasının başarılı yönetmeni Kemal Tebrizi, 19 Aralık Pazartesi akşamı, saat 18.30’da Eminönü Halk Eğitim Merkezi’nde sinemaseverlerle buluşacak.
Mistik Sanat Festivali kapsamında Kemal Tebrizi’nin “Şeyda” isimli filminin de aralarında 9 film Eminönü Halk Eğitim Merkezi’nde gösterimde olacak. 18 – 19 - 20 Aralık tarihlerinde izleyiciyle filmlerin isimleri şöyle: Sonsuzluk ve Bir Gün, Kurdun Günü, İşaretler ve Mucizeler, Mim Misli Mader(Annem Gibi), Şeyda, Beyaz Oda, Saklı, Dinle Ney’den, Birleşen Yollar, Sonsuzluk ve Bir Gün.
Festival kapsamında Resul Molla Kulipur'un yönettiği ve Veysel Karani’yi konu alan Mim Misli Mader(Annem Gibi) filminin Türkiye’de ilk gösterimi 19 Aralık’ta, saat 15.30’da Eminönü Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşecek.
Şairin “Dönemeç”i III. Uluslararası Mistik Sanat Festivali kapsamında Serhat Üstündağ’ın yazdığı ve Engin Kurt’un yönettiği “Dönemeç” isimli tiyatro oyunu 17 Aralık Cumartesi akşamı saat 20.00’de Eminönü Halk Eğitimi Merkezi’nde sahnelenecek.
Dönemeç, bohem bir hayat yaşayan ve bunalımları içinde savrulan bir şairin iç dünyasına yaptığı yolculuğu anlatıyor.
Yerebatan’da şiir gibi bir akşam Harun Yöndem, Yusuf Ziya Özkan ve Emin Baykırkık’ın okumaları ve Hayal Musiki Korosu’nun tınılarıyla hayat bulacak olan şiirler, 20 Aralık Salı akşamı, saat 19.30’da İstanbul’un en mistik mekanlarından biri olanYerebatan Sarnıcı’nda yankılanacak.
Değişik din ve kültüre ait birçok kitabın sunulacağı sergi, 16-20 Aralık tarihleri arasında Kızlarağası Medresesi’nde gezilebilecek.
III. Uluslararası Mistik Sanat Festivali kapsamında tüm etkinlikler ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

Tehditler için açıklama istedi

Tehditler için açıklama istedi

İran Dışişleri Bakanı Salihi ile görüşen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İranlı bazı yetkililerin NATO füze kalkanı konusunda yaptıkları 'tehditlerle' ilgili açıklama istedi.

AA

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'yi arayarak İran Meclisi Dış Politika ve Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkan Vekili Hüseyin İbrahimi'nin NATO füze kalkanı sisteminin Malatya'ya kurulması planlanan radarı hakkında yaptığı açıklamalara ilişkin izahat istediği bildirildi.
Davutoğlu, Salihi'ye açıklamadan duyulan rahatsızlığı iletti. Salihi ise açıklamaların kişileri bağladığını ifade ederek İran hükümetinin tutumunun bu yönde olmadığını teyit etti.
Diğer taraftan Bakan Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile de görüştü. Görüşmede Memmedyarov, Davutoğlu'na MİNSK grubu toplantısı hakkında bilgi verdi. Bakanlar karşılıklı değerlendirmelerde bulundular.
Türkiye-Azerbaycan-İran arasında düzenlenmesi planlanan toplantının ocak ayında yapılabileceği konusunda mutabık kalan iki bakan Fransa'daki Ermeni tasarısı hakkında da görüş alışverişinde bulundular.

Bedava gezi için öğrenci oldular

Bedava gezi için öğrenci oldular

Osmaniye'de Kadirli İlçe Milli Eğitim Müdürü, bir eğitim memuru ve bir okul müdürü hakkında, kendilerini öğrenci gibi gösterip Avrupa'yı gezdiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

ntvmsnbc ve Ajanslar

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinden 30 öğrenci, Avrupa Birliği destekli Leonordo da Vinci Hayat Boyu Öğrenme Projesi kapsamında 5 Avrupa ülkesini gezdi.
Gezide öğrencilerin gidiş-dönüş, konaklama masrafları ile 856 euroluk cep harçlıkları da Ulusal Ajans Fonu'ndan karşılandı.
Ancak geziye katılan öğrenciler listesinde Kadirli İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Canbolat ve müdürlük memuru Esra Garip ile Halet Çambel İlköğretim Okulu Müdürü Hasan Çiftçi'nin adları da yer aldı.
Okul müdürü Çiftçi, geziye katıldıklarını doğruladı. Ancak masrafları kendi ceplerinden karşıladıklarını savundu; "ismimiz listeye sehven girmiş olabilir" dedi.

Fransa'ya uyarı mektubu

Fransa'ya uyarı mektubu

TBMM Başkanı Çiçek, Fransa Meclis Başkanı Accoyer'e gönderdiği uyarı mektubunda, 1915 olaylarıyla ilgili yasa teklifinden duyulan rahatsızlığı dile getirdi.

AA

PARİS - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Fransa Meclis Başkanı Bernard Accoyer'e gönderdiği mektupta, Fransız meclisinin gündemine alınan 1915 olaylarıyla ilgili yasa teklifine karşı Türkiye'nin rahatsızlığını dile getirdi.
Çiçek mektubunda, sözkonusu teklifin yasalaşmasının Türk-Fransız ilişkilerinde yapacağı tahribata dikkat çekti.
Mektupta, ''ulusal parlamentoların görevlerinin tarihi yazmak olmadığı'' belirtilerek, ''bu konunun tarihçilere ve araştırmacılara bırakılması gerektiği'' vurgulandı.
Bu arada Fransa meclisi yasalar komisyonunda geçen hafta kabul edilen, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan yasa teklifi, 22 Aralık'ta sabah saatlerinde genel kurulda oylanacak. Yasalar komisyonunda kabul edilen yasa teklifinde, ''Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların inkarı, bir yıl hapis ile 45 bin avro para cezasına çarptırılır'' ifadesi yer alıyor.
Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, ''Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.
Daha önce Sosyalist Parti tarafından sunulan bu tarzdaki başka bir yasa teklifi 2006 yılında mecliste kabul edilmiş, ancak senatoda oylanamadığı için yasalaşamamıştı. Son olarak Sosyalist Parti'nin, Mayıs ayında senatoya getirdiği bu yasa teklifi yine oylanmadan gündemden düşürülmüştü. Uzun süre bu tür bir yasa teklifine karşı çıkan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, son olarak Erivan'a yaptığı ziyaret sırasında önemli tavır değişikliği içine girmiş ve bu yönde bir yasa teklifine artık sıcak baktığı mesajını vermişti.

Filistin bayrağı ilk kez BM'de dalgalanıyor

Filistin bayrağı ilk kez BM'de dalgalanıyor

Filistin'in, UNESCO'ya üye olması dolayısıyla Paris'te tören düzenlendi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, UNESCO tam üyeliğiyle ilgili olarak, "bugün, Filistin halkı için tarihi bir gün" dedi.

ntvmsnbc

Filistin lideri Mahmud Abbas'ın da katıldığı törenin sonunda göndere Filistin bayrağı çekildi. Filistin, 31 Ekim'de düzenlenen oylama sonucunda UNESCO üyeliğine kabul edilmişti.
Filistin'in katılımıyla birlikte UNESCO'ya üye ülke sayısı 195'e çıktı. Filistin'in üyeliğine İsrail ile birlikte tepki gösteren ABD, UNESCO bütçesine katkı payı ödemeyi durduracağını açıklamıştı.
ABD, UNESCO bütçesinin yüzde 22'sini karşılıyor. ABD’nin henüz 2011 yılı katkı payını da ödememiş olması nedeniyle 2012'de UNESCO bütçesinde 150 milyon dolarlık açık meydana gelmesi bekleniyor. Filistin, BM’e de tam üyelik için de başvurmuştu.
'BUGÜN BİZİM İÇİN TARİHİ BİR GÜN'Filistin Devlet Bakanı Mahmud Abbas, ülkesinin BM'nin UNESCO tam üyeliğiyle ilgili olarak, "Bugün, Filistin halkı için tarihi bir gün" dedi.
Abbas, Filistin'in üyeliği dolayısıyla Paris'te düzenlenen törenden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, UNESCO üyeliğinin diğer uluslararası örgütlere de tam üyeliğe örnek teşkil etmesini ümit ettiklerini söyledi.
UNESCO binasında yaptığı konuşmada Abbas, "Bugün bayrağımızın BM bünyesinde dalgalandığını görmek heyecan verici. Üyeliğimiz, gurur kaynağı. Medeniyetlerin bir araya geldiği toprak Filistin yeniden doğdu" diye konuştu.
'FİLİSTİN’E HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ' Abbas, "Ablukanın dayattığı zorluklara rağmen mirasımızı her zaman koruduk" ifadesini kullandı.
UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova da örgüt olarak Filistin'e bilim, kültür ve eğitim alnında her türlü desteği verecekleri taahhüdünde bulundu.
"UNESCO üyeliğine hoşgeldiniz" diyen Bokova, İsrail ve Filistin'in barış için ortaya çıkan şansı kaçırmamaları gerektiğini söyledi.Bokova ve Abbas, üyelik dolayısıyla verilen resepsiyona katılacak.

En Çok Okunan Haberler

Google Arama