26 Aralık 2011 Pazartesi

İstanbul'a demiryolu iki yıl kapalı

İstanbul'a demiryolu iki yıl kapalı

İzmit-İstanbul demiryolu, Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin yapımı için Şubat ayından itibaren 2 yıl süreyle ulaşıma kapanıyor.

ntvmsnbc ve Ajanslar

ANKARA - TCDD, 1 Ocak 2012 Pazar gününden itibaren araştırma ve zemin etüdü çalışmaları yapılacağından Köseköy-Gebze kesiminde 10.00 ile 15.00 saatleri arasında hattın trafiğe kapatılacağını ve trenlerin işletilmeyeceğini bildirdi. Şubat'tan itibaren hat iki yıl boyunca kapalı kalacak.
TCDD'den yapılan yazılı açıklamada, Ankara-İstanbul arasını 3 saate indirecek Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin yapım çalışmaları nedeniyle Köseköy-Gebze hattı üzerinde işletilen yolcu ve yük trenleriyle ilgili, yerel yönetimlerle de görüşülerek, yeni trafik düzenlemesine gidildiği anımsatıldı.
Açıklamada, 1 Ocak 2012 Pazar gününden itibaren, hatta araştırma ve zemin etüdü çalışmaları yapılacağından, Köseköy-Gebze kesiminde 10.00 ile 15.00 saatleri arasında hattın trafiğe kapatılacağı ve trenlerin işletilmeyeceği ifade edilerek, bu süreç içerisinde şu trafik düzenlemelerinin yapıldığı kaydedildi:
''1-Haydarpaşa-Eskişehir-Haydarpaşa arasında işleyen Eskişehir Ekspresi'nin seferlerine ara verildi.
2-Haydarpaşa-Ankara-Kars arasında işleyen Doğu Ekspresi, Ankara-Kars-Ankara arasında işletilecek. Ekspresin, Haydarpaşa-Ankara-Haydarpaşa seferlerine ara verildi.
3-Ankara-Haydarpaşa arasında işleyen Başkent Ekspresi'nin Haydarpaşa'dan hareket saati 10.30'dan 08.00'a alındı.
4-Ankara-Haydarpaşa arasında işleyen Boğaziçi Treni'nin Haydarpaşa'dan hareket saati 13.00'dan 14.00'a alındı.
5-Eskişehir-Haydarpaşa arasında işleyen Cumhuriyet Ekspresi'nin Haydarpaşa'dan hareket saati 13.30'dan 14.30'a alındı.
6-Haydarpaşa-Adapazarı-Haydarpaşa arasında işletilen bölgesel ekspres trenlerinden Haydarpaşa'dan 08.15, 10.40, 12.40 ve 13.20; Adapazarı'ndan ise 09.20, 11.20, 12.40 ve 13.40 saatlerinde hareket eden bölgesel ekspres trenleri çalışmayacak.''
ASIL KAPANMA ŞUBAT'TA
1 Şubat'tan itibarense demiryolu tamamen ulaşıma kapatılacak. Yüksek Hızlı Tren projesi için yapılacak çalışmalar 2013'e kadar sürecek.

Çalışma süresince başka alternatif olmadığı için her gün demiryolu hattını kullanan binlerce kişi ile üniversite öğrencileri karayolunu kullanmak zorunda kalacak. Kocaeli Valiliği mağduriyet yaşanmaması için Gebze-İzmit arasına ek otobüs seferleri koyacak.

Öğretim üyelerine müjde!

Öğretim üyelerine müjde!

YÖK'ün, öğretim elemanlarını denenmek üzere başka bir yükseköğretim kurumuna atayabilme yetkisine, Anayasa Mahkemesi'nden iptal geldi.

AA

Anayasa Mahkemesi, YÖK Genel Kurulunun görevleri arasında sayılan, ''öğretim elemanlarının denenmek üzere başka bir yükseköğretim kurumuna atanabileceğine'' ilişkin kanun hükmünü iptal etti.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.
Davayı esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, kanunun ''Yükseköğretim Kurulunun görevleri'' başlıklı 7. maddesinin (L) bendinde düzenlenen, ''öğretim elemanlarının denenmek üzere başka bir yükseköğretim kurumuna atanabileceğine'' ilişkin kanun hükmünün iptaline karar verdi.
Anayasa Mahkemesi, Bursa 2. Vergi Mahkemesinin başvurusu üzerine, 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un geçici 3. maddesindeki, ''Tahsil edilmiş tutarlar ret ve iade edilmez'' ibaresini de iptal etti.
5838 sayılı kanunun geçici 3. maddesinde, ''4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan ve 1/8/2002 - 21/7/2005 tarihleri arasında 87.03 G.T.İ.P. numarasından özel tüketim vergisi beyan edilmesi gerekirken 87.04 G.T.İ.P. numarasından özel tüketim vergisi beyan edilen araçlarla ilgili olarak, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönemler için özel tüketim vergisi tarhiyatı yapılmaz, daha önce yapılan tarhiyatlardan vazgeçilir, tahakkuk eden tutarlar terkin edilir. Tahsil edilmiş tutarlar ret ve iade edilmez'' deniliyordu.
Yüksek Mahkeme, Gaziantep Vergi Mahkemesinin, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'na 5766 sayılı Kanun'un 8. maddesiyle eklenen Geçici Madde 73'ün iptaline karar verilmesi istemiyle yaptığı başvuruyu da karara bağladı.
Mahkeme, 193 sayılı kanunun geçici 73. maddesinde yer alan, ''29 Ocak 2004 tarihli ve 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 3. maddesi kapsamında gelir vergisi stopajı teşviki uygulanan ücretlerin vergilendirilmesinde, öncelikle Kanunun 32. maddesinde yer alan asgari geçim indirimi dikkate alınır. Bu madde hükümlerinin uygulanmasına ilişkin esas ve usulleri belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir'' hükmünün iptaline karar verdi.
Mahkeme, ''geçici 73. maddenin, 6 Haziran 2008'den önce 29 Ocak 2004 günlü, 5084 sayılı Kanun'un 3. maddesi kapsamında yatırıma başlayarak gelir vergisi stopajı teşvikinden faydalanması gereken mükellefler yönünden Anayasa'ya aykırı olduğuna'' hükmetti.

"İçim burkuldu!"

"İçim burkuldu!"


"İçim burkuldu!"

Emekli vekilin maaşına yapılacak zamma Bakan Günay'ın tepkisi



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, emekli vekillerin maaşlarına yapılan zammına ilişkin olarak, "Karar Meclis'ten çıktıktan sonrakolaycı kahramanlık yapanlardan olmak istemem. Ama biraz içim burkuldu demezsem kendime karşı saygısızlık etmiş olurum" dedi.

Mehmet Akif konulu Klasik Türk Sanatları Sergisi'nin TBMM'deki açılışına katılan Bakan Günay, burada gazetecilerin sorularınıyanıtladı. Emekli vekillerin maaşlarına yapılan zamma ilişkin soru üzerine Günay şunları söyledi: "İtiraz eden etmeyen herkes yararlanıyor. O yüzden bu karar Meclis'ten çıktıktan sonra kolaycı kahramanlık yapanlardan olmak istemem. Ama biraz içim burkuldu demezsem kendime karşı saygısızlık etmiş olurum . Ben uzun yıllar parlamento dışındaydım. Bir eski milletvekilinin yaşama intibakının çok kolay olmadığını biliyorum. O yüzden eski milletvekilleri ile ilgili daha makul ölçüde yapılmasını kabul ederim. Ama mademki bir emekli çalıştığı zaman ondan kesinti yapılıyor bir eski milletvekili çalıştığı zaman da ondan kesiti yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bir eski milletvekili yanibenim durumumda olanlar hem milletvekili maaşı hem emekli maaşı alıyorsa milletvekili maaşından bir miktar kesinti yapılmasını doğru buluyorum. Umuyorum ki böyle düzenlemeler yapılacaktır. "

Günay, zammı eleştirenler için ise, " Ben kabul etmiyorum asıyorum kesiyorum diyenler gayet güzelalıyorlar. Geçmiş örnekleri var. Bu tür kolaycılığa tenezül etmem. Ama şunu söyleyim, bir milletvekilinin ayın zamanda emekli maaşını kesintisiz almasını uygulamaya aykırı sayarım" dedi.

Aynı açılışa katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise 'Bedelli askerliğe bugüne kadar 5 bin kişinin başvurması sizce az değil mi? sorusuna " Beklediğimiz düzeyde. Normal" yanıtını verdi.mynet

İsrail 'soykırım'a cesaret edemedi

İsrail 'soykırım'a cesaret edemedi


İsrail 'soykırım'a cesaret edemedi


İsrail parlamentosunun Eğitim,Kültür ve Spor Komitesi, "Ermeni soykırımı" iddialarının tanınması vebir anma günü ilan edilmesini görüştü.


Eğitim, Kültür ve Spor Komitesi, "Ermeni soykırımı" iddialarının tanınmasını görüşürken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bu yönde bir görüşmeye karşı olduğunu açıkladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı da devreye girerek, "soykırım"ın Tel Aviv tarafından tanınmasınıniki ülke ilişkilerini onarılmaz bir şekilde hasara uğratacağı uyarısı yapıldı. Bu iki uyarının ardından komite herhangi bir karar almadan dağıldı.

'FELAKETİ GÖRMEZDEN GELEMEYİZ' 
Eğitim, Kültür ve Spor Komitesi'nin toplantısına katılan Meclis Başkanı Reuven Rivlin, İsrail'in ahlakiolarak, diğer ülkelere uygulanmış "soykırımları" tanıması gerektiğini söyledi. Likud üyesi Rivlin, İsrail'in Türkiye ile ilişkilerinin bozulmasından endişe ederek "büyük bir felaketi" görmezden gelemeyeceğini savundu.

İsrail parlamentosunda, "Ermeni soykırımı" iddialarının görüşüldüğü toplantıya destek veren milletvekileri de, soykırıma uğramış Yahudilerin, başka ülkelerinin soykırıma uğramasını görmezden gelemeyeceğini iddia etti.

'STRATEJİK SONUÇLARI AĞIR OLUR' 
Toplantıda konuşan İsrail Dışişleri Bakanlığı temsilcisi ise, "Türkiye ile ikili ilişkilerimiz şu anda çok kırılgan. Bu konuda serinkanlı bir karar almalı ve kırmızı çizgiyi aşmamalıyız. Böyle bir adımın stratejik olarak çok ciddi sonuçları olacaktır" uyarısında bulundu. mynet

Arınç'ın sözleri mahkemeyi 'bağlamadı'

Arınç'ın sözleri mahkemeyi 'bağlamadı'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, "Kürtlerin bütün hakları verilecek" sözleri, KCK davasında Kürtçe savunma talebi için örnek gösterildi ancak mahkemeden kabul görmedi.




NTV

Diyarbakır'da görülen, 104'ü tutuklu 152 kişinin yargılandığı KCK ana davasının 30. duruşması, sanıkların büyük bölümünün katılımıyla yapıldı.
Duruşmada, Başbakan Yarcımcıları Beşir Atalay ile Bülent Arınç'ın sözleri gündeme geldi.
Arınç'ın Kürtlerin haklarının verileceği konusuyla ilgili ifadeleri, Kürtçe savunma talebi için kullanıldı.
Sanık avukatları, Beşir Atalay hakkında, "sınır ötesi ve KCK operasyonları koordinasyon içinde tartışılmış planlanmış ve yürütülmektedir" açıklaması nedeniyle mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını istedi.
Bülent Arınç'ın da, "Kürtlerin bütün hakları verilecek" sözleri örnek gösterilerek Kürtçe savunma için dikkate alınması talep edildi.
Mahkeme heyetinin bu isteklere yanıtı ise ilginç oldu. Başkan Menderes Yılmaz, "Onların konuşmaları bizi bağlamıyor, üzerimizde kimsenin baskısını hissetmiyoruz" dedi.
Sanıklar aleyhine gizli tanık ifadelerinin okunduğu duruşmada yine Kürtçe savunma krizi yaşandı. Bazı sanıkların Kürtçe savunma girişimi mahkeme tarafından engellenirken, sanıklardan Zeynel Mat'ın girişimi ise Zazaca oldu fakat buna da izin verilmedi.
Dosyadaki eksik evrakların tamamlanması için duruşma çarşamba gününe ertelendi.

Mesut Yılmaz Yunanistan'ı ayağa kadırdı

Mesut Yılmaz Yunanistan'ı ayağa kadırdı

Eski Başbakan'ın "Yunanistan'a orman misillemesi" sözlerine, komşudan, 'ciddi', 'tazminat' ve 'bilgilendirilme' karşılığı geldi.


ntvmsnbc ve Ajanslar

ATİNA - Eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın, Birgün gazetesinde yayımlanan Yunanistan ile ilgili sözleri Atina'da tepkilere yol açtı.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nca, 'ciddi' olarak nitelendirdiği bu konuyla ilgili Türkiye'nin yetkili makamlarından açıklama beklendiği belirtildi.
Siyasi partiler de, Yılmaz'ın ifadelerinin iki ülke ilişkilerine gölge düşürdüğünü ve Türkiye'nin bu konuda tazminat ödemesi gerektiğini belirtti.
Yunanlı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras, ''Türk basını tarafından eski Başbakan Sayın Mesut Yılmaz'a atfedilen ve basına yansıyan bilgiler ciddidir ve araştırılması gerekir. Yunan tarafı bu konuda Türkiye'nin yetkili makamlarınca bilgilendirilmeyi beklemektedir'' dedi.
Hükümeti destekleyen üç partiden biri olan Yeni Demokrasi Partisinden yapılan açıklamada, Yılmaz'ın açıklamalarıyla ortaya çıkan siyasi konunun 'çok büyük' olduğu ve bu nedenle Avrupa Birliği kurumlarını da ilgilendirdiği belirtildi. Açıklamada, bu konunun tüm boyutlarıyla derinliğine araştırılması ve Yunanistan'ın zararlarının tazmin edilmesi için, Türk hükümetinin yardımcı olması istenildi.
Ortodoks Halk Partisi LAOS'tan ise, Yılmaz'ın Birgün gazetesinde yer alan ifadelerinin, LAOS Başkanı Yorgos Karacaferis'in bu konuda daha önce yapmış olduğu açıklamalarını doğruladığı ileri sürüldü.
Dora Bakoyanni'nin başkanı bulunduğu DYSİM'den yapılan açıklamada da, Mesut Yılmaz'ın açıklamalarının, ''Çiller hükümeti döneminde Doğu Ege'deki Yunan adalarının yakılması için özel ödenek ayrıldığını ortaya koyarak, Türkiye'nin yaptıklarını ürpertici bir biçimde ifşa etmektedir'' denildi.

'Soykırım' İsrail Meclisi'nde

'Soykırım' İsrail Meclisi'nde


'Soykırım' İsrail Meclisi'nde


Fransa'dan sonra 1915 olaylarıbugün İsrail parlamentosunun da gündemine gelecek.


İsrailli parlamenterler "Ermeni soykırımı" iddialarının tanınması ve bir anma günü ilan edilmesini görüşecek. Toplantıya, alçakkoltuk krizinin mimarı Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ayaolon da katılacak.
 
İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre, İsrail parlamentosundaki Eğitim, Kültür ve SporKomitesi Alex Miller başkanlığında bugün"Ermeni soykırımı" iddialarının tanınması vebir anma günü ilan edilmesi gündemiyle toplanacak.
 
Basına ve kamuyouna açık yapılacak komitenin toplantısında Meclis Başkanı Reuven Rivlin'nın yanı sıra Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayaolon da hazır bulunacak.
 
Haaretz'in haberine göre, "Ermeni soykırımı" iddialarının kabul edilmesi halinde bu İsrail tarihinde bir ilkolacak. 'Soykırım'ın tanınması ve bir anma günü ilan edilmesi İsrail parlamentosunda 8 ay öncegündeme gelmiş ancak bugüne kadar ertelenmişti.
 
'SOYKIRIM'A DAHA ÖNCE KARŞI ÇIKILMIŞTI 
Daha önce de İsrail Meclisi'nin Dış İlişkiler ve Savunma Komiteleri konuyu kapalı kapılar ardında görüşmüş ancak soykırım iddialarının tanınmasına karşı çıkmıştı.
 
'AHLAKİ BİR SORUMLULUK' 
"Ermeni soykırımı"nın tanınması için İsrail parlamentosunda çaba gösteren isimler arasında yer alan milletvekili Zahava Gal-On, "İsrail hükümeti, yıllarca Türkiye'yi hem ekonomik hem de askeri alanda stratejik bir partner olarak gördüğü için soykırımı tanımayı reddetti. Şimdi iki ülke ilişkilerine baktığımızda, Dışişleri'nin bu yasanın geçmesini sağlayarak şimşekleri üzerine çekmek istemez. AncakEğitim, Kültür ve Spor Komitesi bu konunun konuşulması için doğru bir yer. Ermeni soykırımının tanınmasının ahlaki bir sorumluluk olduğuna da inanıyorum" şeklinde konuştu.
 
'TÜRKİYE İLE BAĞLANTISI YOK' 
Eğitim, Kültür ve Spor Komitesi Başkanı Alex Miller ise "Ermeni soykırımı" iddialarının İsrail parlamentosunda konuşulmasıyla Türkiye arasında doğrudan bir bağlantı kurulmasının doğru olmadığını iddia etti. Miller, 8 ay önceki konunun bugüne ertelenmiş olmasının Meclis Başkanı Rivlin'in de toplantıda hazır bulunma isteğinden kaynaklandığını ve bugüne ertelendiğini savundu.mynet

En Çok Okunan Haberler

Google Arama