23 Ekim 2011 Pazar

İki saatte 24 mucize

İki saatte 24 mucize







00.00 ile 02.00 arasında arama kurtarma çalışmalarında 24 kişi yaralı olarak kurtarıldı.




Erciş'te Van yolu üzerinde bulunan Bayramoğlu apartmanı'nın enkazından depremden yaklaşık 10 buçuk saat sonra 17 yaşındaki Zeynep Karataş sağ olarak çıkarıldı. Karataş'ın annesinin yaşam belirtisi göstermesi üzerine zamana  karşı bir yarışa giren kurtarma ekipleri Zeynep Karataş' ın annesi Aynur Karataş'ı da enkazdan sağ olarak çıkarttı.

Enkazlardan çıkarılan yaralılar çevre illerdeki hastanelere sevk edilerek tedavi altına alındı. Bayramoğlu Apartmanı'ndan yaralı olarak çıkartılan anne Aynur Karataş Erzurum Devlet Hastanesi'ne sevk edilirken 17 yaşındaki Zeynep Karataş da Ağrı Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

Van ve Erciş'te enkaz altında kalan vatadaşları arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

366 kişi kurtarılmayı bekliyor
Depremde enkaz kaldırma çalışmaları ilerledikçe, ölü ve yaralı sayısı da artıyor. Erciş'teki kriz masası deprem nedeniyle ölü sayısının 138 olduğunu, enkaz altında da 366 kişinin bulunduğunu açıkladı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'dan ise şu açıklama yapıldı:

"44 il ve 37 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ile ekipmanları, 4 Türk Hava Yolları ve 7 askeri olmak üzere toplam 11 adet uçak ve araçlarla hava ve karadan bölgeye sevk edilmiştir.

Başkanlığımızdan 20 kişilik bir teknik heyet Van'a intikal etmiştir.

3 adet askeri kargo uçağı da personel ve malzeme transferi yapmak üzere, Ankara-Van arasında ring yapmaktadır.

Arama-kurtarma ve ilk yardım çalışmaları kesintisiz olarak devam etmektedir.

Bölgeye toplam 1.584 arama-kurtarma personeli, 491 sağlık personeli, 10 arama köpeği, 256 iş makinesi ve araç, 7'si hava ambulansı olmak üzere 75 ambulans, 20 Jeneratör, 95 seyyar tuvalet, 2.546 çadır, 7.648 battaniye, 1.120 gıda paketi,10.040 gıda kolisi ve 500 kumanya gönderilmiştir."
kaynak.mynet.com




Başbakan'dan Van daki Deprem için ilk açıklama

Başbakan'dan ilk açıklama



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Van'daki depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdğan depremde hayatını kaybedenlerin sayısını 143 olarak açıkladı. 350 kişinin de yaralı olduğunu bildirdi.


İşte Erdoğan'ın açıkmalarından satırbaşları;


- Van'da bir deprem meydana gelmiştir. Şu anda enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Zor koşullar ve zor şartlar altında bu çalışma devam ediyor.

- Gerek kurtarma ekipleri gerek iş makineleri bölgeye intikal etmiş durumdalar.

- Van merkezle ilgili olarak en önemli sıkıntımız köylerde oldu. Zira kerpiç evler malum, bu evler tamamına yakını yıkık diyebiliriz.

- Van merkezde toplam şu anda 93 ölümüz var, Allah'tan kendilerine rahmet diliyorum. Bunun yanında 350 merkezde yaralı var.

- Van Devlet hastanesi'nde gerekli müdahaleleri yapılıyor. Erciş'e gelince durum daha sıkıntılı. Burada ölü sayısı 45 fakat enkaz altındaki ölü sayısı bilinmiyor. Temennimiz onları canlı olarak kurtarabilmik. Gece boyunca onları kurtarmak  için çalışmalarımız devam edecek.

- Basın mensubu  arkadaşlarımızdan bir ricamazı var, panikleyen vatandaşlarımız olabilir. Bu görüntüleri ekrana getirmek milletin dayanışma ruhunu ortadan kaldırır. 
kaynak.mynet.com 

İlk dış yardım Azerbaycan dan geldi!

İlk dış yardım onlardan geldi!



Azerbaycan, deprem bölgesine ilk dış yardımı gönderen ülke oldu.


Azerbeycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla, kardeş ülke Azerbaycan’ın Acil Durumlar Bakanlığı birkaç saat içinde ülkemizdeki depremzedelere yardım için 2 uçak malzeme ve 140 kişilik arama kurtarma ekibi gönderdi.İzmir Aliağa’daki PETKİM kompleksinde kurulacak Star Rafinerisi’nin salı günü yapılacak temel atma töreni için Türkiye’ye gelecek olan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, acil olarak deprem bölgesi Van’a yardım ulaştırdı.
Azerbeycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla, kardeş ülke Azerbaycan’ın Acil Durumlar Bakanlığı birkaç saat içinde ülkemizdeki depremzedelere yardım için 2 uçak malzeme ve 140 kişilik arama kurtarma ekibi, Bakü’den havalandı. Azerbaycan’dan kurtarma ve sağlık ekipleriyle yardım malzemesi getiren uçak bu akşam Van Havaalanı’na indi.

Uçaklarda bulunanlar ise şöyle:

Birinci uçak:

140 kişilik uluslararası standartlarda ekipmanları ile birlikte özel eğitimli kurtarma ekipleri

Özel kurtarma köpekleri

Özel kesme, kaldırma, kırma, çıkarma aletleri

İkinci uçak:

2 özel sahra mobil mutfağı

150 çadır

2500 battaniye

750 yatak tulumu
kaynak.mynet.com

İsrail'in yardım teklifine Ankara'dan ret

İsrail'in yardım teklifine Ankara'dan ret



İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Van'da yaşanan 7.2 şiddetindeki deprem sonrası Türkiye'ye yardım taleplerinin Ankara tarafından geri çevrildiğini söyledi.


Televizyon kanalı Channel 2'ye konuşan Barak, "Türklerin yardımımızı istemediği yönünde bir izlenime sahibim" dedi.


Barak şöyle devam etti, "Şu anda verdikleri yanıt olumsuz ancak eğer daha fazla yardıma ihtiyaçları bulunduğunu düşünür ve bunu bulamazlarsa ya da konuyu yeniden gözden geçirirlerse; biz teklifimizi yaptık ve yardım için hazır durumdayız" dedi. Haaretz gazetesinin daha önceki haberine göre, Barak, depremin ardından Savunma Bakanlığı’nın diplomatik-güvenlik bürosu başkanı Amos Gilad’a talimat vererek, Türk yetkililerle temasa geçmesini ve “gereken her türlü alanda yardımda bulunmak için hazır oldukları" mesajını iletmesini istemişti.

Bakanlık sözcüsü Yigal Palmor, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın talimatı doğrultusunda Türk yetkililerle görüşerek, “Ankara’daki İsrail büyükelçiliği Türk yetkililere yardım teklifinde bulundu” demişti.

YARDIM MESAJI YAĞIYOR
İsrail Jeofizik Enstitüsü ise Doğu Anadolu depreminin başkent Tel Aviv'deki yüksek bölgelerde de hissedildiğini belirtti. İsrail’in haricinde Yunanistan, Azerbaycan, ABD, İngiltere, Almanya, Polonya, Macaristan ve İsviçre’den de yardım teklifi geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitri Druças'ın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu aradığı ve yardımda bulunabileceklerini söylediği bildirildi.
kaynak.mynet.com

Türkiye şehitleri için yürüdü

Türkiye şehitleri için yürüdü



Sivil toplum örgütlerince bugün yurdun çeşitli yerlerinde düzenlenen teröre karşı protestolara binlerce vatandaş katıldı.


izmir ve Kayseri'deki protestolara sırasıyla 60 bin ve 50 bin kişi katılırken, İstanbul'da da İstiklal Caddesi'nde yürüyüş düzenlendi.


KAYSERİ’de sivil toplum kuruluşlarınca ortaklaşa düzenlenen teröre tepki mitingine yaklaşık 50 bin kişi katıldı. Mitingte konuşan Türkiye Harp Malülü Gaziler, Şehit Aileleri Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Ali Yavuz, "Bu ülkenin dili Türkçe’dir. Bayrağı al- yıldızlı al bayraktır. Başkenti Ankara’dır. Bunu kimsenin değiştirmeye gücü yetmez" dedCumhuriyet Meydanı’nda toplanan yaklaşık 50 bin kişi, ’Şehitler ölmez vatan bölünmez’, ’Hepimiz mehmediz biz de askeriz’, ”Mecliste PKK istemiyoruz’, ’İmralıyı basarız, Apo’yu asarız’ sloganları atarak Şehitliğe kadar yaklaşık 3 kilometre yürüdü. 

İZMİR'DE 60 BİN KİŞİ

İZMİR’de ise toplumun her kesiminden yaklaşık 60 bin kişi tepkilerini göstermek için Gündoğdu Meydanı’na akın etti. Ellerindeki Türk Bayraklarıyla alanı dolduranlar, Hakkari’deki son saldırıda şehit olan 24 askerin adlarının yazılı olduğu büyük bez pankartlarla alana giren grubu alkışlarla karşıladı..ANITKABİR'E YÜRÜDÜLER

Ankara’da da sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütlenen binlerce vatandaş Kızılay Meydanı'nda toplanarak ellerinde Türk Bayraklarıyla teröre lanet okudu.

Grup daha sonra Anıtkabir’e doğru yürüyüşe geçti. PKK ve Abdullah Öcalan aleyhine sloganlar atan vatandaşlar, yaklaşık 5 km yürüyerek Anıtkabir’e ulaştı. Anıtkabir girişinde İstiklal Marşı ardından şehitlerin tek tek isimlerini okuyan vatandaşlar daha sonra Anıtkabir’e girdi. Teröre tepki eyleminin bütün illerde eş zamanlı olarak başladığı öğrenildi.

TAKSİM'DE DE TOPLANDILAR

İstanbul'da ise gösteriler farklı bölgelerde düzenlendi. TAKSİM Meydanı’nda gün içinde farklı saatlerde toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşlarına mensup binlerce kişi terörü lanetledi. Bir başka grup da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın evinin önünden geçerek protesto gösterisi için Üsküdar'a yürüdü.

Sabah saat 10.30’dan itibaren çeşitli sivil toplum kuruluşu üyesi binlerce kişi Taksim Meydanı’nda toplandı.

Bisikletliler Derneği’nden Beşiktaş Çarşı’ya kadar çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyeleri ellerinde ve üzerlerinde Türk bayraklarıyla yürüyüşe geçti. Katılımcılar İstiklal Caddesi boyunca "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Hepimiz askeriz", "İmralı basılsın Apo asılsın" şeklinde slogan attı. Göstericiler kısa aralıklarla da cadde üstünde oturma eylemi yaptı.

Galatasaray Meydanı’na gelindiğinde kalabalık şehitler için saygı duruşunda bulunup ardından İstiklal Marşı okudu.

ÇARŞI TARAFTARI DESTEK VERDİ

İnönü Stadyumu önünde toplanan Beşiktaş Çarşı taraftarı bir grup da, ellerindeki Türk ve Beşiktaş bayrakları ile Taksim Meydanı'na kadar yürüdü. Burada sosyal medya üzerinden örgütlenen diğer grupla birleşen taraftarlar, “Şehitler ölmez, vatan bölünmez”, “Bu işin sonu yok ya istiklal ya ölüm” şeklinde sloganlar attı.

ÜSKÜDAR'A YÜRÜDÜLER

Ayrıca yine internet üzerinden organize olan ve tamamı gençlerden oluşan bir grup, terör örgütünü protesto için Üsküdar'a yürüyüş düzenledi. Saat 13.30 sıralarında yaklaşık 500 kişiden oluşan grup, Üsküdar istikametine yürüdü. Protestocu grup Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın evinin bulunduğu sokağın açıldığı caddeden de geçti. 

Bu sırada polislerin, Başbakan'ın evinin bulunduğu sokak girişine tedbir için dizildikleri gözlendi. Grubun, yolun karşı tarafına geçmesini engellemek için de polis otoları yolun orta kısmında dizilip önlem aldı. Türk bayrakları taşıyan grup, terör örgütü aleyhine slogan atarak, Üsküdar istikametine yürüyüşüne devam etti.

kaynak.mynet.com

Van da Mahkumlar firar etti

Mahkumlar firar etti



Yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından hasar gören Van M Tipi Cezaevi'nden mahkumlar firar etti.


Edinilen ilk bilgiye göre deprem felaketinin ardından büyük hasar gören Van M Tipi Cezaevi'nden 200 mahkum firar etti. Yapılan açıklamada 50 mahkumun ailelerini gördükten sonra geri döndüğü belirtilirken 150 mahkumun kaçak durumda olduğu ifade edildi. Cezaevi yönetimi şu anda konuyla ilgili sayım yapıyor.

Öte yandan deprem yönetmeliğine göre, 5 yıl önce yapılan cezaevi binasının nasıl bu ölçüde bir hasar aldığı ise merak konusu.
kaynak.mynet.com

Van'da korkulan oldu, ölü sayısı artıyor

Van'da korkulan oldu, ölü sayısı artıyor
Van'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kent merkezinde çok sayıda bina çöktü. Depremde şu ana kadar ilk belirlemelere göre 100'e yakın kişi hayatını kaybetti, 500'den fazla kişi de yaralandı...

İLK BELİRLEMELERE GÖRE 100'E YAKIN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
İlk belirlemelere göre deprem sonrası yıkılan binaların altından 100'e yakın kişinin cesedinin çıkarıldığı, 500'den fazla kişinin de yaralı olarak hastanelere müracaat ettiği öğrenildi. 

ERCİŞ'TE HASAR FAZLAVan'da meydana gelen deprem, Erciş'i göçük altında bıraktı. Harabeye dönen ilçede çok sayıda insan göçük altında kaldı. Bölgede çok sayıda can kaybının olduğu iddia ediliyor.
Kamu binalarında ve özellikle hastanelerde herhangi bir zarar olmadığı belirtilirken, Zeynel Caddesi, Van Yolu Caddesi, Alkanat Caddesi ve Kışla Caddesi üzerinde bulunan binalar büyük hasar gördü. Ayrıca deprem sebebiyle 130 kişi kapasiteli özel bir öğrenci yurdu ile İmam Hatip Lisesi'nin eski binası da yıkıldı.

Deprem sebebiyle Erciş Devlet Hastanesi karşısında bulunan binalardan bazılarının da yakıldığı belirtildi. Deprem çok sayıda binada hasar oluşmasına sebep oldu.
VATANDAŞLAR ENKAZ ALTINDA KALANLARI KURTARMAYA ÇALIŞIYORVan'da meydana gelen depremin ardından, Erciş ilçesinde enkaz altında kalan yaralıları, vatandaşlar kendi çabalarıyla kurtarmaya çalışıyor.

Depremin ardından Erciş Kaymakamı Ramazan Fani başkanlığında kriz masası oluşturuldu. İlçede çok katlı binaların bir kısmının yıkıldığı gözlenirken, vatandaşlar enkaz altında kalan yaralıları iş makineleriyle kurtarmaya çalışıyor. 

Elektrik ve su verilemeyen ilçede, iletişim altyapısının da çöktüğü belirtildi. Yaralılar, Ağrı, Hakkari ve Muş gibi çevre illerden gelen ambulanslarla taşınıyor. 

Zaman zaman artçı sarsıntılarında devam ettiği ilçede, yıkılan binaların civarında emniyet ekipleri çevre güvenliğini sağlamaya çalışırken, bir yandan da kan merkezi kurulması için çalışma başlatıldı. 

Bu arada, evlerinde hasar olmayan birçok vatandaş, Erciş Kaymakamlığı önünde gönüllü yardım ekipleriyle birlikte yapılan çalışmalara destek olmak amacıyla toplandı.

YÜKSEK ŞİDDETLİ ARTÇILAR DEVAM EDİYOR
Meydana gelen artçı sarsıntılar  vatandaşları korkutmaya devam ediyor.  Depremin ardından 4.0 büyüklüğünün üzerinde toplam 19 artçı sarsıntı meydana geldi.Kandilli Rasathanesi internet sitesindeki son deprem verilerine göre, saat 13.41’de gerçekleşen büyük depremin ardından Van ve çevresinde sarsıntılar devam ediyor. Büyük yıkıma neden olan 7.2 büyüklüğündeki deprem sonrası en büyüğü 5.5 olmak üzere 4.0 büyüklüğünün üzerinde toplam 19 yüksek şiddetli artçı sarsıntı meydana geldi

UÇUŞ TRAFİĞİ AÇIKVan Ferit Melen Havaalanı'nın uçuş trafiğine açık olduğu bildirildi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Van'da büyük bir deprem yaşandığını belirterek, Van Ferit Melen havaalanının uçuş trafiğine açık olduğunu, kendilerinin de Van'a gideceklerini bildirdi. Bakan Yıldırım, depremden dolayı yardıma ihtiyacı olan vatandaşların, 112 ve 155 çağrı merkezlerine mesaj atabileceklerini, bunun tüm operatörler için geçerli olduğunu söyledi.

ÇEVRE KENTLERDE DE HİSSEDİLDİVan'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7,2 büyüklüğünde deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi.

Depremi fark eden Erzurumlular koşarak kapalı alanları terk etti. Şiddetli bir şekilde sarsıntı yaşadıklarını belirten vatandaşlar, "Çok büyük bir şekilde sarsıntı oldu. Korktuk. Kendimizi dışarı attık" dediler.

Iğdır Valisi Amir Çiçek AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'daki depremin Iğdır'da da hissedildiğini belirterek, köylerde ve şehir merkezinde araştırmaların devam ettiğini söyledi. Çiçek, ''İlk belirlemelerimize göre can ve mal kaybı olmadı. Biz yine de her konuyu araştırıyoruz'' dedi.

Kars Valisi Ahmet Kara da Van'daki depremin Kars'ın Sarıkamış ilçesinde hissedildiğini ifade ederek, ''Zarar ziyanımız yok. Deprem Sarıkamış ilçemizde hissedildi. Ben de şu an ilçede Sarıkamış Kaymakamımız ile gerekli incelemeyi yapıyoruz'' diye konuştu.

Ardahan Valisi Mustafa Tekmen de, şu ana kadar kendisine ulaşan olumsuz bir durumun olmadığını belirterek, ''İnşallah depremin merkezi olan Van bölgesinde de önemli bir sorun olmamıştır'' dedi.

Horasan Kaymakamı Emre Çınar, sarsıntı nedeniyle vatandaşların evden sokaklara çıktığını anlatarak, ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını bildirdi.

Hınıs Kaymakamı Hakan Özarslan ise merkezi Van olan depremin Hınıs ve Karayazı'da da hissedildiğini belirtti. Özarslan, ''Depremi 10-15 saniye hissettik. Şuanda bize ulaşan bir olumsuzluk yok. Arkadaşlarımız sahada araştırma yapıyor. Karayazı'da herhangi bir sıkıntı yok. Köylerde araştırmaları başlattık. Hastanelere de intikal eden bir durum yok. İlçe merkezinde de olumsuz bir durum yok'' diye konuştu.

7.2 büyüklüğündeki deprem Şırnak'ın Cizre ilçesinde de hissedildi. Yerel bir gazete bürosunda deprem anı saniye saniye görüntülenirken gazete çalışanları da büyük bir panik yaşadı. Van'da meydana gelen 7.2 şiddetindeki deprem Cizre'de büyük bir paniğe neden olurken vatandaşlar kendilerini cadde ve sokaklara attı. Dershanede ders gören öğrencilerde büyük bir panik içerisinde kendilerini binanın dışına atarken sarsıntıların bitmesi ile dershane öğretmenleri tarafından öğrenciler tekrar içeri alındı.

Deprem Ağrı'da da hissedildi. Van'da meydana gelen deprem Ağrı'da vatandaşı sokağa döktü. Deprem, ilde kısa süreli paniğe neden oldu.

Depremin Kuzey Irak'ta da bazı bölgelerde hissedildiği bildirildi. 

Bu arada Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Erzurum'dan 30 kişilik arama kurtarma ekibi ile sağlık ekiplerinin Van'a doğru yola çıkarıldığını söyledi. Vali Öztürk, ayrıca ikinci ekibin hazırlandığını, havalimanında ise hazırlıkların sürdüğünü kaydetti.

BİTLİS'TE EVLER YIKILDIMerkez üssü Van'ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 6,6 büyüklüğündeki deprem, Bitlis merkezde ve ilçelerinde de hissedildi.

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Can kaybımız yok ancak panikleyen vatandaşların balkondan atlaması nedeniyle yaralanmalar var. Adilcevaz ilçemize bağlı Aydınlar beldesinde de iki köyde evler çöktü. Oraya Vali Yardımcımızı gönderdik. Henüz bu konuda bize bir bilgi ulaşmadı. Bitlis'ten 4, Muş'tan iki ambulans ve iş makinelerini Van'ın Erçiş ilçesine gönderdik'' dedi.

Sarsıntılar nedeniyle Bitlis'te vatandaşlar büyük bir panik içerisinde evlerini terk ederek sokağa çıktı. Binalarda mahsur kalan bazı vatandaşlar da itfaiye ekiplerinin yardımıyla balkondan çıkarıldı. Sarsıntıda Bitlis kalesinin arka duvarı ve bazı camilerin minareleri yıkılırken, çok sayıda binada da çatlak meydana geldi.

Bitlis Devlet Hastanesi'ndeki hastalar ise binanın zarar görmesinden dolayı dışarı çıkarıldı.

Bu arada ilçede birçok mahallede elektrik kesintisinin olduğu öğrenildi.

MUŞ'TA İKİ CAMİNİN MİNARESİ EVLERİN ÜZERİNE YIKILDIMerkez üssü Van'ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki deprem Muş'ta da hissedildi.

Muş Valisi Ali Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine ulaşmış herhangi bir olumsuz durum olmadığını belirterek, ''Bize ulaşan can kaybı yok. Yalnızca Bulanık ilçesinin Sarıpınar beldesinde bir caminin minaresi evlerin üzerine yıkıldı. Bu olayda da şans eseri ölen ve yaralanan olmadı'' dedi.

Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez ise Adıvar köyünde bir caminin minaresinin yıkıldığını, bu nedenle bazı ev ve iş yerlerinin zarar gördüğünü ifade etti.

ÇOK SAYIDA YARALI HASTANEDEAA muhabirinin deprem bölgesinden verdiği bilgiye göre, depremde yıkılan bazı ev ve iş yeri enkazından çıkarılan yaralılar, hastanelere ulaştırılmaya başlandı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle hastalar bahçeye taşındı. Depremdeki enkazdan kurtarılan yaralılara ilk müdahaleleri hastane bahçesinde yapılıyor. Yaralılar arasında emniyet ve jandarma görevlileri de bulunuyor.

Enkazdan çıkarılan ve henüz sayıları tespit edilemeyen diğer yaralılar ise askeri ve sivil ambulanslarla çevre illere sevk ediliyor.

İl merkezinde jandarma ile çevik kuvvet ekipleri, yıkılan binalara vatandaşların girmesini engellemek için güvenlik önlemi aldı.

KIZILAY BÖLGEDEKızılay, Van'da meydana gelen depremin ardından bölgedeki depolarından bölgeye çadır, battaniye ve diğer yardım malzemelerini göndermeye başladı.  Ayrıca vatandaşların cep telefonlarından 2868'e boş mesaj atarak Kızılay aracılığıyla depremzedelere yardımcı olabilecekleri duyuruldu. 

Van'dan meydana gelen depremin ardından, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın talimatıyla bütün birimler acil duruma geçti. Kızılay Afet Operasyon merkezinde gelişmeleri takip etmek için kriz masası oluşturuldu. 

Erzurum başta olmak üzere yerel lojistik depolarından çadır, battaniye ve diğer ihtiyaç malzemeleri de Van'a gönderilmeye başlandı. 

Bu arada Van'da bulunan bir ekip de ihtiyaç ve durum tespiti çalışmasını sürdürüyor, bu tespite göre yardımlar koordine edilecek.

Türk Kızılayı'nın gönderdiği yardım malzemelerinin deprem bölgesine ulaşmaya başladığı bildirildi.

Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, depremin ardından acil olarak harekete geçen Türk Kızılayı, Ankara, Elazığ, Erzurum, Muş, Adana, Diyarbakır, Ağrı ve Manisa bölge afet müdahale ve lojistik merkezlerinden çok sayıda uzman personel ve afet malzemesi bölgeye doğru yola çıktı.

İlk planda sevk edilen bin 163 çadır, 4 bin 250 battaniye, 100 katalitik soba, bin 40 gıda kolisi ve 500 kumanya bölgeye ulaşmaya başladı. Bölgeye 2 mobil fırın gönderilirken, Türk Kızılayının Van'daki aşevi de afetzedeler için yemek çıkaracak.

Erciş'e ulaşan ilk 50 çadırın kurulumuna da başlandı. Bölgedeki Türk Kızılayı kan merkezlerinden de yaralılar için gerekli kan ürünleri bölgedeki hastanelere ulaştırılıyor. İhtiyaç duyulacak ek malzemenin bölgeye ulaştırılması için de tüm hazırlıklar tamamlandı.

AKUT BÖLGEDEArama Kurtarma Derneği (AKUT) ekiplerinin, deprem bölgesine ulaşmaya başladığı bildirildi.

AKUT'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, derneğin Bingöl, Erzurum, Trabzon ve Giresun ekipleri deprem bölgesine ulaşmaya başladı. Ankara ve Kocaeli ekipleri de Van'a gitmek üzere yola çıktı.

GÖNÜLLÜ YARDIM ÇAĞRISIİstanbul'da görev yapan 112 Hızır Acil Servis ekiplerine deprem bölgesine gitmeleri için çağrı yapılıyor. Van'da meydana gelen depremde gönüllü olarak görev yapmaları için acil yardım çağrısı yapılan personelin saat 19.00'a kadar komuta merkezinde hazır olmaları istendi.

112 Acil Yardım istasyonlarına ve çalışanlarına yapılan çağrıda Van'daki deprem nedeniyle sağlık çalışanlarına ihtiyaç olduğu, gönüllü olarak gitmek isteyenlerin 2 saat içinde Avrupa ve Anadolu Yakası'nda bulunan komuta merkezlerinde toplanması gerektiği belirtildi.

Merkezlerde toplanan sağlık çalışanlarının uçakla Van'a götürüleceği bildirildi.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NDAN AFET BÖLGESİNE YARDIMGenelkurmay Başkanlığı'nın, Van'daki depreme acil müdahale için 3 nakliye uçağını Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) emrine tahsis ettiği bildirildi. 

AA muhabirinin, Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığından aldığı bilgiye göre, iki uçak Ankara Güvercinlik Askeri Havaalanı'nda, 1 uçak da Diyarbakır'da hazır bekletiliyor.

Nakliye uçakları, AFAD'ın belirleyeceği acil yardım malzemelerini Van'a ulaştıracak. Uçakların, tıbbi yardım malzemeleri ve arama kurtarma malzemeleriyle akşam saatlerinde Van'a ulaşması planlanıyor.

ANKARA'DAN YARDIM YOLA ÇIKTIVan'da meydana gelen depremin ardından, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce 18 kişilik bir arama kurtarma ekibini bölgeye gönderildiği bildirildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı 18 kişilik arama kurtarma ekibi bölgeye gönderildi. Ekibin, K-9 adı verilen 3 arama kurtarma köpeğini de Van'a götürdüğü belirtildi.

Ekibin akşam saatlerinde Van'a ulaşması bekleniyor.

ERZURUM'DAN ÇADIR VE YARDIM MALZEMESİVan'da meydana gelen depremin ardından, Erzurum'daki Kuzeydoğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi'nden deprem bölgesine çadır ve yardım malzemesi gönderildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Erzurum-Tortum karayolunda bulunan Kuzeydoğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi depolarından deprem bölgesine çadır, battaniye, katalitik soba ve mutfak setinden oluşan yardım malzemeleri gönderilmeye başlandı.

Yetkililer, ilk etapta 3 tır dolusu çadır ve yardım malzemesinin bölgeye sevk edildiğini belirterek, yardım malzemelerinin gönderilmesine devam edileceğini bildirdi.

Bu arada, bölgedeki diğer Türk Kızılayı depolarından da bölgeye yardım malzemeleri gönderildiği öğrenildi.

RİZE'DEN 30 KİŞİLİK KURTARMA EKİBİ VAN'DARize Afet ve Acil Durum Müdürü Seyfettin Yılmaz, Van'daki deprem dolayısıyla Rize'den 30 kişilik arama kurtarma ekibinin Van'a gönderildiğini bildirdi.

Seyfettin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'da meydana gelen depremin ardından depremzedelere yardım etmek amacıyla hızla hazırlık yaptıklarını belirterek, ''İlk etapta 5 sivil savunma elemanı ve sivil toplum örgütlerinin arama kurtarma ekiplerinden oluşan toplam 30 kişilik ekip oluşturup bölgeye gönderdik'' dedi.

Yılmaz, Van'a gönderilen ekipte Kaçkar Dağcılık ve Kayak İhtisas Spor Kulübü'nden profesyonel kurtarma görevlileri ile Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personelinin de yer aldığını ifade etti.

THY'DEN BÖLGEYE EK SEFERTHY'nin iki sefer İstanbul, 2 sefer Ankara'dan olmak üzere Van'a ek sefer koyduklarını açıkladı. Kargo uçaklarının da bölgeye gitmek üzere hazırlandığını bildirildi.

ERCİŞ VE MURADİYE'DE CİDDİ HASAR VARVan'da meydana gelen depremin kentin yanı sıra ilçelerde de ciddi hasara yol açtığı bildirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, depremin Erciş'te çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu, özellikle Vanyolu ve Beyazıt mahallelerinde ciddi hasara yol açtı.

İlçedeki çok sayıda eski ve çok katlı binanın yıkıldığı, enkaz altında kalanlar olduğu, bazı yerlerden duman yükseldiği belirtildi.

Telefon ve elektrik hatlarının çalışmadığı ilçede, bazı yolların kapandığı, ilçedeki hastanenin yetersiz kaldığı öğrenildi.

Muradiye ilçesinde de binalarda çatlaklar oluştuğu, vatandaşların sokaklara çıktığı ifade edildi.

Muradiye Devlet Hastanesi'ndeki hastaların deprem nedeniyle dışarı çıkarıldığı, hastanenin yanında boş bir arazide çadır kurulacağı belirtildi.

EĞİTİME ARA
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ), kentte yaşanan 7.2'lik depremin ardından eğitime bir hafta ara verildi.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadece kampüs içinde 3 binada hafif çaplı hasar olduğunu, yaralanma veya can kaybı yaşanmadığını bildirdi.

Eğitime 1 hafta ara verildiğini belirten Battal, ''Öğrencilerimizin hepsinin durumu iyi aileleri rahat olsun. Çevre merkezlerle görüşüyoruz. Öğrencilerimizin mağdur olmamaları için elimizden geleni yapacağız. İsteyenleri buradaki emniyetli binalara yerleştireceğiz. İsteyenler için çadır kuruyoruz uygun yerlere. Çevre illerin yetkilileriyle görüşüyoruz, isteyenleri oraya yönlendireceğiz. Aileler merak etmesin. Hiçbir öğrencimizin burnu bile kanamadı'' diye konuştu.

Battal, ''YYÜ Tıp Fakültesi hastanesi bahçesine seyyar hastane oluşturuyoruz. Vatandaşlarımıza, ülkemize büyük geçmiş olsun'' dedi. Deprem sonrası, bazı hastanelerdeki hastalar ile depremde yaralananların bir kısmı buradaki hastanede tedavi altına alındı.

Van'ın Erciş ilçesinde gönüllü hekim ve sağlık personelinden oluşan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), arama ve kurtarma çalışmalarına destek verirken, kentteki özel hastanelerde çalışan hekimler ve sağlık personeli de boş arazilere kurulan sedyelerde yaralılara müdahale ediyor.

Bu arada, doğalgaz boru hattında meydana gelen sızma nedeniyle doğalgaz akımı da kesildi. Polis, şehir merkezinde yaptığı anonslarla sigara içilmemesi yönünde uyarılarda bulunurken, bazı mahallelerde su boru hatlarında meydana gelen patlama nedeniyle şehrin bazı kesimlerine su verilemiyor.

TWITTER'DAN YARDIM İSTİYORLARVan'da meydana gelen depremin ardından enkaz altına akrabaları olan bir kişi, Erciş ilçesinde yıkılan evin adresini vererek yardım istiyor.

Twitter'da çok sayıda kişi tarafından yeniden "tweetlenen" mesajda, teyzesi ve kuzenlerinin enkaz altında olduğunu belirten kişi, adres olarak "Zeynel Caddesi, Aydınlar Apartmanı" mevkiini verdi.

Adresi, "Erciş Çarşı'nın içinde postanenin önündeki apartman" olarak da tarif eden Twitter kullanıcısı, teyzesi ve kuzenleriyle telefonla irtibat kurduğunu belirtiyor.

Aynı kişi, enkaz altında olduğu belirtilen kişinin isimlerinin ise Zeynep ve Aynur Karataş olarak açıkladı.
kaynak.mynet.com

En Çok Okunan Haberler

Google Arama