30 Ocak 2012 Pazartesi

'Şerif' önerisi Yunanistan'ı kızdırdı

'Şerif' önerisi Yunanistan'ı kızdırdı

AB devlet ve hükümet başkanları borç kriziyle mücadelede radikal önlemler için toplandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'a 130 milyar Euro'luk yeni kurtarma paketini bugün onaylamalarının mümkün gözükmediğini söyledi.

ntvmsnbc

Almanya Başbakanı Merkel'in kurtarma paketini denetlemek için Atina'ya bir AB komiseri gönderilmesi önerisi Yunanistan'da büyük tepki çekti. Zirve öncesi Yunanistan'ın tepkisini düşürmek için Merkel yumuşak mesajlar verdi. AB kulislerinde Almanya Başbakanı'nın önerisi "Merkel Yunanistan'a şerif atıyor" şeklinde yorumlanmıştı. 
Yunanistan'ın tahvil takası görüşmelerinde imzaların henüz atılmaması nedeniyle ikinci kurtarma paketi görüşmeleri resmen başlatılmayacak. Liderlerin kalıcı kurtarma fonu için resmi imzaları ise bugün atması bekleniyor.
İngiltere'nin katılmayacağını açıkladığı anlaşmayla bütçe disiplininden taviz veren ülkeler yarı otomatik yaptırımlara hedef olacak.
Anlaşma taslağında, bütçe açıklarının hedeflerin üzerinde kalması halinde ''düzeltme mekanizmasının otomatik olarak devreye gireceği'' belirtiliyor.
Bu yönüyle AB'ye mali kuralı getirecek anlaşmayla üye ülkelerin yapısal bütçe açıklarının gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 0.5'ini aşamayacağı kayda geçiriliyor.
Taslakta, zordaki ülkeleri kurtarmak için oluşturulan Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) adlı fondan faydalanabilmek için anlaşmaya taraf olma şartı aranacağı belirtiliyor.
Almanya'nın ısrarıyla gündeme gelen yeni anlaşmanın 1 Mart'ta imzalanması ve önümüzdeki yıl yürürlüğe girmesi hedefleniyor.
AB zirvesinde liderlerin ayrıca, bu yıl aktif hale gelecek 500 milyar Euro'luk kalıcı kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'yla ilgili son detayları kararlaştırması bekleniyor.
YUNANİSTAN İÇİN IMF BEKLENECEK 
Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirveye girişinde yaptığı açıklamada, bankalarla yürütülen borç silme pazarlıklarının henüz sonuçlanmaması nedeniyle Yunanistan'a 130 milyar Euro'luk yeni kurtarma paketini bugün onaylamalarının mümkün gözükmediğini söyledi.
Merkel, Yunanistan'ın mevcut ekonomik durumu hakkında Uluslararası Para Fonu'nun hazırlayacağı raporu da görmek istediklerini belirtti.
Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen de Yunanistan'a yardım eden ülkeler olarak burada neler olup bittiği hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Gül'e Türk dizileri soruldu

Gül'e Türk dizileri soruldu

Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Cumhurbaşkanı Gül'e, burada yaptığı temaslarda Türk dizilerinin sonları soruldu.

Gül, Birleşik Arap Emirlikleri'nde temaslarda bulunuyor.
ntvmsnbc ve Ajanslar

Birleşik Arap Emirlikleri'ne ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı.
Başta Suriye olmak üzere soruları yanıtlayan Gül'den, ilginç bir de açıklama geldi.
Gül, görüşmelerde BAE televizyonlarında gösterilen Türk dizilerinin de gündeme geldiğini anlattı ve kendisine, ''Dizilerin sonunu söyleyin, yoksa hanımları televizyonların başından kaldıramıyoruz'' diye espri yapıldığını söyledi.
Ortak değerlerin, ortak tarihin, yapısal benzerliğin bulunmasının İstanbul'a ve Türkiye'ye olan hayranlığı arttırdığı söyleyen Gül, Zayed Üniversitesi'nde öğrencilerle buluştuğunda, 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinin de gündeme geldiğini belirterek, ''Hepsi diziyi takip ediyor'' dedi.
"HER ŞEY İÇİN ÇOK GEÇ"
Görüşmelerde Suriye konusunun gündeme gelip gelmediğini sorulması üzerine de Gül, Suriye ile ilgili konuların görüşüldüğünü, bu konuda BAE'nin Arap Birliği ile hareket ettiğini söyledi.
Arap Birliği'nin Suriye konusunu Birleşmiş Milletler'e taşımasının nasıl bir sonuç doğuracağına ilişkin soru üzerine de Gül, şöyle konuştu:
''Bütün bunların en büyük katkısı şöyle olacaktır; Suriye yönetiminin işin nereye varacağını görmesi lazım ve ona göre kendisine uzatılan bu diyalog, diplomasi, çözüm yollarını dikkate alması lazım. Burada en önemlisi o. Biz ta başında, geçen yıl söylediğimiz, 'Bu işler rüyanızda göremediğiniz noktalara gelecek. Onun için bugün ne yaparsan katkısı olur ama yarın ne yaparsan yap geç olur' demiştik. Şimdi artık her şey için geç. Dün de Şam'ın etrafında büyük olaylar oldu.''
"BİZ SOĞUTALIM DİYE UĞRAŞIYORUZ" Türkiye'nin çevresinde sıcak problemler geliştiğini dile getiren Gül, ''Çevremiz de hep ısınıyor. Biz de onları hep soğutalım diye uğraşıyoruz. Bizim bütün arzumuz da bu meselelerin diyalogla, diplomasiyle çözümüne katkıda bulunmak Türkiye olarak. Türkiye'nin bu gücü, kapasitesi var, bunu da herkes biliyor. Onun için hiçbir dönemde bu kadar aktif olunmadı çünkü o kadar çok olay var ki'' diye konuştu.

G3 tüfeği duruşmada

G3 tüfeği duruşmada

Sevag Balıkçı'nın, asker arkadaşının tüfeğinden çıkan kurşunla hayatını kaybetmesine ilişkin davanın duruşmasında, mahkeme başkanı tanığa G3 piyade tüfeği uzattı.

Sevag Balıkçı'nın geçtiğimiz yılın nisan ayındaki cenaze töreninden.
Nizamettin KAPLAN
ntvmsnbc

DİYARBAKIR - Ermeni asıllı Sevag Şahin Balıçı'nın, asker arkadaşı tarafından vurularak öldürülmesiyle ilgili davaya, Diyarbakır Askeri Mahkemesi'nde devam edildi.
Duruşmayı öne aldıran gelişme, tanık Halil Ekşi'nin 'kaza' ifadesini değiştirmesi olmuştu.
Duruşmada mahkeme başkanı, Ekşi'ye G3 piyade tüfeği uzatarak olay anını anlatmasını istedi.
Vatani görevini yaptığı Batman'da, asker arkadaşının tüfeğinden çıkan kurşunla hayatını kaybeden Ermeni asıllı Sevag Şahin Balıkçı'yla ilgili davanın 4. duruşması yapıldı.
Daha önce olaya 'kaza' diyen tanık Halil Ekşi'nin, ifadesini, "Kıvanç silahını Sevag'a uzattı ve ateş etti" şeklinde değiştirmesi üzerine duruşma öne alınmıştı.
Ekşi, ailelerin ve avukatların da hazır bulunduğu duruşmada, Aydın'da Kıvanç Ağaoğlu ve ailesi tarafından arandığını, ifadesini değiştirmesi konusunda telkinde bulunulduğunu ve hazırlanan metni imzalamak durumunda kaldığını söyledi.
Mahkeme başkanı, vicdani rahatsızlık nedeniyle bu ifadesini değiştirdiğini söyleyen Ekşi'den olayı bir kez daha anlatmasını istedi. Ekşi, "Silah sesi duydum, Kıvanç silahı karşıya doğru doğrultmuştu, Sevag da yere yığılı haldeydi" dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, G3 piyade tüfeğini Ekşi'ye uzattı ve sanığın tüfeği nasıl tuttuğunu göstermesini istedi.
Sanık Ağaoğlu'nun avukatları tanık ifadesinin doğru olmadığını iddia ederken, Balıkçı ailesi avukatları da tutuklama talebinde bulundu. Bu talebi 2'ye 1 oy çokluğuyla rededden mahkeme, duruşmayı diğer tanıkların dinlenmesi için 13 Şubat'a erteledi.

Arınç'tan Hamas yalanlaması

Arınç'tan Hamas yalanlaması

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Hamas'la ilgili ortaya atılan, para yardımı ve Türkiye'ye ofis açacağı haberlerini yalanladı.

Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası konuştu.
ntvmsnbc ve Ajanslar

ANKARA - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Hamas'ın Türkiye'de ofis açacağına ilişkin haberlerin sorulması üzerine Arınç, bunun söz konusu olmadıığını söyledi.
Arınç, Türkiye'nin Hamas'a para yardımı yapacağına yönelik iddiaların da gerçek dışı olduğunu kaydetti.
Arınç şunları söyledi:
''Hamas, Türkiye tarafından geçmişten bu yana tanınan bir kurumdur, kuruluştur. Bildiğiniz gibi Filistin'de yapılan seçimlere de katılmıştır ve demokratik seçimler sonucunda da Hamas'ın kurduğu bir hükümet bulunmaktadır.
Halid Meşal'in Türkiye'de yaşayacağı şu anda söz konusu değildir. Türk hükümeti tarafından ve farklı kaynaklardan kendilerine şu kadar milyon dolar verileceği de gerçek değildir. Bunları rahatlıkla söyleyebilirim."

"TÜRKİYE YAKINDAN İLGİLİ"
Arınç sözlerini, "Hamas ve diğer örgütlerin birleşerek Filistin hükümetinin güçlendirilmesi ve Filistin ile İsrail arasındaki barış sürecinin daha çok realize edilmesi Türkiye tarafından amaçlanmaktadır. Filistin sorunu, kendisi başlı başına yılların sorunudur.
Türkiye, bu konuya yakından ilgi duymaktadır. Filistin'deki birlik ve bütünlüğün güçlenmesinin Filistin halkının yararına olacağına inanmaktadır. Hamas ve onun başındaki kişiler de bu süreçte önemli şahsiyetlerdir. Ama ilişkimiz sadece bunlarla sınırlıdır'' şeklinde tamamladı.
İSRAİL VE ABD BASINI ‘Türkiye’den Hamas’a para yardımı’ iddiası İsrail basınında yer almış, Türk yetkililere dayandırılan haberde, miktar olarak da '300 milyon dolar' denmişti. Konu ABD basının da, Hamas’ın Türkiye’ye açacağı ofisle ilişkilendirilmişti.

En Çok Okunan Haberler

Google Arama