26 Ekim 2011 Çarşamba

İlk 24 saatte bir başarısızlık oldu

ANKARA Milliyet
Başbakan Receğ Tayyip Erdoğan , Vandepreminden sonraki çadır yetersizliği eleştirileriyle ilgili olarak özeleştiride bulundu. Erdoğan, “İlk 24 saatte bu konuda bir başarısızlık oldu. Bunu kabul ediyoruz” dedi. Erdoğan, “Polis taşlamak, asker taşlamak, molotof atmak, sağı soğu yakıp yıkmak için anında organize olanlar, bakıyorsunuz, afet anında ortalıkta yoklar” dedi.
Kaçak yapı ve gecekondularla ilgili yetkiyi bakanlığa alacaklarını açıklayan Erdoğan, “Sormadan bu binaları biz yıkacağız” diye konuştu.
SİYASİ RANT PEŞİNDELER: Böyle anları maalesef kendileri için hala siyasi ranta dönüştürmenin gayreti içinde olanlar var. Bölgeye ilk etapta 3 milyon TL Acil Yardım Ödeneği gönderildi. Bugün bu rakam 10 milyon TL’ye çıkarıldı.

İLK 24 SAATTE BAŞARISIZLIK OLDU: Kızılay tarafından, 15 bin 379 çadır gönderildi. Ama ne yazık ki olay kontrol dışına çıkınca bu çadırlar yetmez bir durum arz ediyor ve ondan sonra da bakıyorsunuz televizyonlar, ‘hemen çadır yok, şu yok, bu yok’ diyor. İlk anda gerçekten, ilk 24 saatte bu konuda bir başarısızlık oldu. Bunu kabul ediyoruz. Burada bir eksiğimiz oldu. Ama bu tür olaylarda artık bu kadar eksik de, bu kadar hata payı da olacaktır. Bölgedeki mevcut depolarda yeteri kadar katalitik soba veya çadır olmayabilir.
CİNAYETLE EŞANLAMLI: Enkaza baktığınızda, malzemenin ne kadar kalitesiz olduğunu, o betonun adeta kuma dönüştüğünü beton kolonların kesilmesinden dolayı acı fatura ödendiğini görüyorsunuz. Belediyeler de, müteahhitler de, denetim elemanları da, bu ihmallerin cinayetle eş anlamlı olduğunu artık görmelidir.
AYRIMCILIK TEPKİSİ: Felaketleri, tüyler ürpertici bir ırkçılık, ayrımcılık vesilesi olarak kullanmayı kınadığımı ifade etmek istiyorum. Sosyal paylaşım sitelerinde, bazı televizyon ekranlarında, bazı gazete köşelerinde, hatta fısıltı yoluyla sağda solda dile getirilen ayrımcılığa ilişkin her ifade, ima insanlık dışıdır, vicdansızlıktır. Bunlar lanetli.
BDP’YE “FIRSATÇI” ELEŞTİRİSİ: Burada bile fırsatçılığı kendisine hedef ittihaz edinen bir anlayış var. Böyle bir günde, böyle bir sıkıntılı anda askerimizi mayın tuzağında vurmak isteyen anlayış ve o anlayışın uzantılarının bu ülkede kardeşlik duygusu olabilir mi? Bunun neresi kardeşlik?
MEDYA ÇANAK TUTUYOR: Medyaya sesleniyorum, sizler de bunlara çanak tutmaktan artık vazgeçin. Bir köyde söyleşi yapıyor; ‘devlet bu köye gelmedi’ diyor. Arkasında Kızılay’ın çadırı var.
FİTNE ÇIĞIRTKANLIĞI YAPIYORLAR:  Enkaz kaldırmak yerine fitne çığırtkanlığı yapanları da ben milletimin, özellikle de Doğu, Güneydoğulu kardeşlerimin takdirine havale ediyorum.
VAN DEPREMİ TURNUSOL KÂĞIDI: Van depremi, bir turnusol kağıdıdır. Provokasyon yapıyorlar. Çıkacak, ‘Bakın, devlet gelmedi, hükümet gelmedi’ diyerek bölge insanını tahrik edecek.
‘POLİS TAŞLAYANLAR ORTADA YOK’: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Van’a ulaşıyor, Konya,KayseriAnkara, Erzurum Van’a ulaşıyor, ama o bölgedeki malum belediyeler hemen yanı başlarına ulaşmaktan aciz kalıyorlar. Polis taşlamak, asker taşlamak, molotof atmak, sağı soğu yakıp yıkmak için anında organize olanlar, bakıyorsunuz, afet anında ortalıkta yoklar. Askeri, polisi, jandarması, bütün güvenlik birimleri orada mağdur vatandaşımın yardımına koşarken, terör örgütü saldırılarına devam ederek, hem de Van’ın ilçelerinde mayın tuzakları kurarak, ne kadar kanlı bir şebeke olduğunu bir kez daha gösteriyor.
İKTİDARI KAYBETMEK DAHA HAYIRLI: Şunun çağrısını yapıyorum; Artık şehirlerimizde kaçak yapı, gecekondu, bunlara yönelik gerekirse yetkiyi tamamen Bakanlığımıza alacağız ve bunları yıkmayanlara sormadan, kamulaştırmasını yapacak ve bu binaları biz yıkacağız. Bedeli ne olursa olsun, oy verirmiş vermezmiş biz bunları dinlemeyeceğiz artık. Bu tabloları defaatle yaşamaktansa iktidarı kaybetmek çok daha hayırlıdır.
HANGİ BELEDİYE VERDİ: Çıkmış dün bazıları, kendini bilmezler, ‘vali istifa’. Yahu, Vali mi veriyor bunların ruhsatını? Kimbilir hangi belediye verdi, kimbilir hangi müteahhitler yaptı?
kaynak.milliyet.com.tr

Türkiye Van İçin Tek Yürek Oldu

Türkiye tek yürek oldu


Van'da meydana gelen deprem nedeniyle Türkiye tek yürek oldu. 19 ulusal kanal ortak canlı yayınla yüzyılın bağışını topluyor. İşte son gelişmeler:Van'da meydana gelen deprem nedeniyle Türkiye tek yürek, tek sesoldu.


NTV, Star, Kanal D, ATV, Fox, CNN Türk, Beyaz Tv, TNT, aHaber,Fenerbahçe TV ve Kanaltürk başta olmak üzere ulusal 19 kanal, 'Van İçin Tek Yürek' ortak yardım kampanyası yayınını bu akşam canlıolarak ekrana getiriyor. Ekran başında milyonlarca kişi Van içinkenetlenirken bağış rekoru kırılması bekleniyor..

Beyazıt Öztürk ve Şebnem Sunar Küçük'ün sunduğu Van için yardım kampanyası start aldı. Yayına ilk olarak başbakan yardımcısı Beşir Atalay bağlandı.

İrfan Değirmenci ile Cem Öğretir konukların tanıtımını yapıyor..

Gecenin ilk bağışları dikkat çekti.. Eti 1 milyon TL, Merinos ise 1 milyon TL'si nakit olmak üzere 4 milyon TL'lik yardımda bulundu. 22.30'da start alan 'yüzyılın kampanyası'nda yarım saatte 10 milyon TL'ye yaklaştı.

Gecenin dikkat çeken bir yardımı ise, bir annenin, Van'da annesini kaybeden bir bebeği emzirmek isteyişi idi.

Kuzey Güney dizisinden Kıvanç Tatlıtuğ, Buğra Gülsoy, Öykü Karayel, Bade İşçil ile Hadise, Ayça Bingöl, Ayça Bingöl, Aras Bulut İynemli, Emir Berke Zincidi, Farah Zeynep bağış için telefon başında olan ünlülerden sadece bir kaçıydı..
Yüzyılın bağış kampanyası tüm hızyla sürüyor. Kampanyanın ilk dakikalarında özellikle Belçika ve Fransa'dan yoğun katılım olduğu açıklandı. Oya Başar ise böyle bir gece şehitler için de istiyoruz açıklamasını yaptı. Daha sonra telefonla bağlanan Milli Eğitim Bakanı Ömer dinçer ise Van'da Kurban Bayramı sonuna kadar eğitime ara verildiğini açıkladı.
Sarıyer Belediye Başkanı da Van'dan 250 öğrenciyi Kilyos Tesisleri'nde ağırlayarak eğitimini üstlendiklerini açıkladı.

Muhteşem Yüzyıl'dan destek gecikmedi
23.31'de telefonla bağlanan Halit Ergenç ise, Muhteşem Yüzyıl oyuncuları ve set çalışanlarının 44 bin TL topladığını Tim Prodüksiyon ise bu rakamı 100 bin TL'ye tamamladığını söyledi. 

13 milyon TL'yi geçti
Fatmagül'ün Suçu Ne dizisinin yıldızı Beren Saat, 'Ay Yapım'ın 55 bin TLbağışta bulunduğunu açıkladı. 23.43 itibarıyla 13 milyon 156 bin TL bağış toplandığını Beyazıt Öztürk duyurdu..Yardım kampanyası tümhızıyla sürüyor.
Koza Grup'tan Ali İpek de 1 milyon TL bağışladıklarını açıkladı. Evkur Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kan ise 2 milyon TL bağış yaptığını belirtti.

Başbakan da katıldı
Başbakan Erdoğan da dev kampanyaya telefonla katıldı. Bağış toplayan sanatçılara teşekkür eden Erdoğan, ''Böyle bir yaklaşım gözlerimizi yaşatıyor. Bu birlikteliği Somali'de de gördüm Erzurum'da da gördüm. Halkımızn ilgisine çok teşekkür ediyorum. Biz Van'ı yeniden inşa edeceğiz. Betonların arasından bakan Yunus'u Azra'yı unutmamız mümkün değil. Temennimiz şudur; kaçak yapı ve gecekondulaşma artık olmasın

Yasal düzenleme yapacağız. Depreme dayanıklı olmayan binaları yıkacağız. Bu binalara bir enkaz bedeli belirleyeceğiz ve karşılığında yeni konutlardan ev vereceğiz. Bu oluşumu TOKİ üstlenecek..

15 milyon TL'yi geçti
00.00 itibarıyla toplanan bağış 15 milyon 447 bin TL olurkenüniversite eğitimiyle ilgili memnun edici bir burs geldi. İstanbul BilgiÜniversitesi'nden Rıfat Sarıcaoğlu 20 öğrencinin 5 yıl boyunca 1 milyon 600 bin TL tutarındaki 5 yıllık üniversite eğitimini karşılayacaklarını açıkladı.

B‏ir okul da Ant Yapı'dan
00.15 itibarıyla Ant-Yapı'dan Mehmet Okay bir okul yaptıracaklarını ve otellerinde 35 aileyi misafir edeceklerini açıkladı. Okay ayrıca şehitler için de böyle bir gece yapılmasını canlı yayında istedi..Mahsun Kırmızıgül de telefonla bağlanarak 100 bin TL bağış yaptığını belirtti. Muhteşem Yüzyıl'ın Hürrem'i Meryem Uzerli, Kenan Işık, Erol Evgin telefonla bağışları toplamaya devam ediyor.. Milli Eğitim Bakanlığı ise okul yaptıracaklar için arsa tahsis edileceğini duyurdu. 

Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı
'Van İçin Tek Yürek' kampanyası tüm hızıyla sürüyor. Ağaoğlu İnşaat Grubu 1 milyon 250 bin TL, son günlerin tartışılan ismi Acun Ilıcalı ise bir okul yaptıracağının sözünü verdi...Yeşil İnşaat ise Van'a 100 kalıcı ev ve 1 sağlık ocağı yaptıracaklarını açıkladı..

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da canlı yayına katılarak yayın için teşekkürlerini sunarken CHP'li belediyelerin yardımlarını esirgemediklerini açıkladı. 

Askerler de bağış yaptı
Funda Arar, Pınar Altuğ, Kenan Işık, Burak Özçivit, Özge Özpirinçci, Engin Altan Düzyatan ve Bülent İnal bağış kampanyasında telefonlara bakan ünlüler arasında yer aldı..

Van'ın Saray ilçesinde karakolda görev yapan askerler 400 TLBursaAsker Hastanesinde çalışan askerler ise 1200 TL bağışta bulununca duygusal anlar yaşandı.. Metro Holding'den Galip Öztürk ise 4 milyon TL değerinde okul yaptıracakları sözünü verdi.
Öte yandan 01.20 itibariyle nakit olarak 40 milyon TL bağışa ulaşıldığı açıklandı..
Takibini yapmalıyız
Berna Laçin, Mete Horozoğlu, Keremcem, Cüneyt Özdemir ve Kubat da bağış toplayan ünlüler arasındaydı.. Cüneyt Özdemir hep yıllardır toplanan deprem vergisinin takibi ve bu yardımdan gelecek paranın takibini tüm gazetecilerin yapması gerektiğini söyledi.
Öte yandan 01.41 itibariyle 42 milyon 600 bin TL nakit para toplandı..
Alyansını bağışladı
Bağış kampanyası için ortak yayına katılan sanatçıları takip edenmagazin muhabirleri de topladıkları parayı Beyazıt Öztürk'e teslim ettiler.. Çalık Holding patronu Ahmet Çalık ise 1 milyon TL bağışta bulundu. Gecenin duygusal bir telefonu da asker eşinden geldi. Astsubay eşi, alyansını bağışladığını açıkladı. Ayrıca Kuzey Irak'ta görev yapan muhabirler topladıkları parayı bağışladıkları haberi geldi.. 
3 milyon dolar bağışladı
Çorlu'dan canlı yayına bağlanan Özdemir İnşaat'ın sahibi Şenol Özdemir 3 milyon dolar bağışladığını açıkladı. Öte yandan 02.00 itibarıyla 51 milyon TL'yi aştı..Bağış kampanyası tüm hızıyla sürüyor..

Bakandan evinize dönün çağrısı

Bakandan evinize dönün çağrısı
Van'da depremin yaraları sarılmaya çalışılırken Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, evlerinin sadece sıvası, boyası dökülen vatandaşlara "Evinize dönün" çağrısında bulundu.

Van'da bugün de çadır sıkıntısı sürerken insanlar naylonlarla çadır yapmaya çalışıyor. Talebin artması üzerine naylon da karaborsaya düştü.
Kent merkezinde işyerlerinden bir kısmı açılırken, 19 cesedin çıktığı Nezir Baş Apartmanı'nda enkazdaki çalışmalar, enkaz altında canlı tespiti yapılamadığından iş makineleriyle sürdürülmeye başlandı. Kentte hasarlı olan özellikle yüksek binalara vatandaşların girmesine izin verilmezken, yerel gazeteler de ağır hasarlardan dolayı 4 gündür yayın yapamıyor.

İNTERNET KAFEDE KOLON KESİLDİ İDDİASI
Erciş ilçesindeki 4 katlı binada Buse internet kafenin bulunduğu ikinci katın kolonlarının kesildiği öne sürüldü. İnternet kafe sahibi tarafından kesildiği iddia edildi.

HASTANELERE GRİP, ZEHİRLENME VE İSHALDEN GELİYORLAR
Van Bölge Araştırma Hastanesi'ne 300'e yakın kişi gribal enfeksiyondan ve 500-600 kişi de dumandan zehirlenmeden dolayı başvurdu. Toplam 1600 kişi ise depremden dolayı hastaneye geldi. Enkaz altından çıkan 40'ının durumu halen ağır. 300'e yakın kişinin halen hastanede tedavisi sürüyor. 3 günde 100'e yakın kişi ishal nedeniyle hastaneye başvurdu.

ÇAĞRI: "EVİNİZE DÖNÜN"
Van'da bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bugüne kadar 30 bin çadırın dağıtıldığını belirterek, bugün itibariyle Van merkez ve Erciş'te çadır sorununun yüzde 95'inin çözüleceğini söyledi. Bakan Bayraktar, Van'da evlerinde sadece sıva ve boya dökülmesi olan vatandaşlara ise "Evinize dönün" çağrısı yaptı. Bayraktar, 3 bin konteynır kurma çalışmasının başladığını belirtti.

YARDIMLAR YAĞMALANIYOR
Van'da çadır ve gıda yardımlarından yeteri kadar yararlanamadıklarını belirten vatandaşlar duruma tepki gösterirken, yardım malzemesi getiren kamyonların önünü kesen vatandaşlar, çadır ve gıda malzemelerini yağmalıyorlar. Kızılay tarafından gönderilen 3 TIR çadırı yağmalayan vatandaşlar, ayrıca Van Belediyesi Arıtma Tesisi önünde toplanarak gelen gıda malzemesi ve çadırları yağmaladılar. Polis, yağmayı önlemek için kentin birçok bölgesinde geniş güvenlik önlemleri aldı.
kaynak.mynet.com

Gül, Van'a neden gitmediğini açıkladı



Cumhurbaşkanı Gül, çalışmaların aksamaması için deprem bölgesine gitmediğini açıkladı.


Cumhurbaşkanı Gül, deprem bölgesine gidiş tarihiyle ilgili olarak, "Van'a gideceğiz, ama orada insanların çalışmasını aksatmamak için şu anda zamanlamayı değerlendiriyoruz ve orayla irtibat içerisindeyiz. Yoksa aklımız fikrimiz orada. Ama fiziken buradayız" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filipinler'in Ankara Büyükelçisi Marilyn Jusayan Alarilla’yı Çankaya Köşkü’nde kabulü öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Gül, “Dün de belirttiğim gibi Van’a gideceğim. Ancak oradaki çalışmaları aksatmamak için değerlendiriyoruz ve orası ile irtibat içerisindeyiz. Yoksa aklımız fikrimiz orada, ama fiziken buradayız. Biliyorsunuz ki bizler gidince oradaki esas iş görmesi gereken insanlar, acil yardım bekleyen insanların başında olması gerekenler o işlerini biraz ihmal edebiliyorlar. Bu bakımdan onu bekliyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, "Biliyorsunuz sadece İsrail değil ki, birçok devlet başkanı, belki 20’ye yakın Devlet Başkanı telefon etti ve hepsi de yardıma hazır olduklarını söylediler. İhtiyaç söz konusu olduğunda Dışişleri Bakanlığı tarafından duyuruldu ve herkes yardımlarını koşturuyor. Sadece İsrail değil, başka ülkelerden de her yerden yardım geliyor. Herhangi bir ülkeye karşı bir ayrıcalık söz konusu değil. Sadece Azerbaycan ve İran onlar, sormadan yakın oldukları ve komşu oldukları için ilk gün hemen yardıma geldiler. Herhangi bir izin almadan, bize sorma ihtiyacı duymadan koştular. Ama diğer birçok ülke, ‘İhtiyaç varsa biz de gelmek istiyoruz. Yardım etmek istiyoruz’ dediler biliyorsunuz. Türkiye ilk etapta bir uluslararası yardım çağrısı yapmadı. Ama daha sonra belli konularda yardım talebinde bulundu ve her ülke koştu, elinden geleni yapıyor şimdi" dedi
29 EKİM RESEPSİYONUNUN İPTALİ
Cumhurbaşkanı Gül, 29 Ekim resepsiyonunun iptal edilmesi kararında terör saldırılarının etkili olup olmadığına ilişkin soruya da, bu kararda hepsinin söz konusu olduğunu ifade etti.
kaynak.mynet.com

Depremde ölü sayısı 471 kişiye ulaştı





Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van'da meydana gelen depremde sabah saat 09.00 itibarıyla hayatını kaybedenlerin sayısının 471, yaralananların sayısının ise bin 650 kişi olduğunu bildirdi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Başkanlık tarafından Van Valiliği emrine acil ihtiyaçların karşılanması için ilk etapta 3 milyon lira gönderildiği belirtildi.

Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla açılan yardım kampanyasında ilk gün itibarıyla 1 milyon 728 bin lira nakdi yardımın toplandığının ifade edildiği açıklamada, 48 il ve 39 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeliyle ekipmanlarının 22 Türk Hava Yolları, 22 askeri ve 8 özel kargo uçağı olmak üzere toplam 52 uçak ve araçlarla hava ve karadan bölgeye sevk edildiği bildirildi.

Sabah saat 09.00 itibarıyla hayatını kaybedenlerin sayısının 471, yaralananların sayısının ise bin 650 kişi olduğunu ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

''Çadır ve battaniye ihtiyacının karşılanması için 5 sivil, 3 askeri olmak üzere toplam 8 uçakla ulaşım zinciri oluşturulmuş olup sevkiyat devam etmektedir. Karayoluyla da ihtiyaç malzemelerinin nakli sürmektedir.

Kalıcı konutların inşası için TOKİ'ye talimat verilmiş olup, afetzede konutları en kısa sürede tamamlanacaktır. Geçici barınma amacıyla da yeteri kadar konteynırın üretimi için çalışmalara başlanmıştır ve en kısa zamanda bölgede kurulması planlanmıştır.

Toplam 3 bin 755 arama-kurtarma, 860 sağlık personeli, 16 arama köpeği, 595 iş makinesi ve araç, 7'si hava ambulansı olmak üzere 140 ambulans, 33 jeneratör, 95 seyyar tuvalet, 17 bin 836 çadır, 60 prefabrike ev, 76 bin 560 battaniye, 1 bin 120 gıda paketi, 10 bin 64 gıda kolisi, 36 seyyar mutfak, 3 bin 51 mutfak seti, 5 bin 139 katalitik soba, 425 uyku tulumu, 1 mobil fırın ve 13 ton kumanya gönderilmiştir''

Açıklamada, AFAD'dan gönderilen 20 kişilik teknik heyetin, çeşitli illerden görevlendirilen 200 teknik personelle ön hasar tespit çalışmalarına başladığı, çalışmaların kısa sürede bitirileceği, arama-kurtarma ve ilk yardım çalışmalarının kesintisiz olarak devam ettiği kaydedildi.
kaynak.mynet.com

Sigarada Fiyat Düşüyor.

Sigarada indirim furyası başladı


Sigarada indirim furyası başladı


Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıile sigaraya uygulanan ÖzelTüketim Vergi oranı yeniden düzenlendi.



Bu değişikliğe bağlı olarak sigara üreticileri fiyatlarını yeniden belirledi.


Philip Morris/Sabancı, bütün markalarında 1 TLindirime gitti.

İndirimlerin diğer sigara üreticileri tarafından da uygulanması bekleniyor.

Bilindiği gibi, iki hafta önce yüzde 69’a çıkartılan sigaradaki ÖTV oranı yüzde 65’e çekildi.

Bakanlar Kurulu'nun tütün ürünlerinde 13 Ekim'de yüzde 69'a çıkardığı ÖTV oranı, 31 Aralık 2012'ye kadar yüzde 65 olarak uygulanacak.

Tütün içeren purolar, uçları açık purolar ve sigarilloların vergi oranları 13 Ekim'de yüzde 30'dan yüzde 69'a, asgari maktu vergi tutarları ise 0.1325 liradan 0.1450 liraya çıkarılmıştı. Tütün içeren sigaraların ve tütün yerine geçen maddelerden yapılmış sigaraların da vergi oranı yüzde 63'ten yüzde 69'a, asgari maktu vergi tutarı da 0.1325 liradan 0.1450 liraya yükseltilmişti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Programı (OVP) ve Orta Vadeli Mali Planı (OVMP) açıklamak üzere düzenlenen basın toplantısında, ÖTV düzenlemesinden toplam gelir beklentilerinin 5.5 milyar lira olduğunu, bu tutarın 2.8 milyar TL'sinin tütünden geleceğini söylemişti.
kaynak.mynet.com

İsrail dende Yardım Aldık



İsrail yardımında Mavi Marmara ayarı


Mavi Marmara baskını sonrası Türkiye, İsrail askeri uçaklarına hava sahasını kapattığı için Tel Aviv, prefabrik evleri sivil uçaklarla göndermek zorunda kaldı.

İsrail Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin talebi üzerineVan'da depremzedelere yardım amacıyla yedi prefabrik evin sivil uçaklarla dün gece Türkiye'ye gönderildiği belirtildi.
Van'da geçtiğimiz pazar günü 7.2 büyüklüğündekideprem sonrasında İsrail, Türkiye'ye yardım talebini iletti. Ancak Ankara, birçok Batılı ülkenin olduğu gibi İsrail'in de yardım talebini kabul etmedi. Van'da dün çadır sorununun yaşanmasının ardından Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'yle temasa geçerek, prefabrik ev ihtiyacını iletti. Bunun üzerine hemen harekete geçen İsrail dün gece Boeing 747 sivil uçakla yedi prefabrika evi Van'a gönderdi.
İSRAİL ASKERİ UÇAKLARINA HAVA SAHASI KAPALI
İsrail Savunma Bakanlığı, yardımların uçaklarla gönderilmeye devam edeceğini açıkladı. Ancak Mavi Marmara baskınından bu yana Türkiye, İsrail askeri uçaklarına hava sahasını kapattı. İsrail Savunma Bakanlığı, bundan sonra gönderilecek yardım malzemelerinin sivil uçaklarla mı yoksa askeri kargo uçaklarla mı gönderileceği konusunda ayrıntı vermedi.
31 ÜLKEDEN YARDIM İSTENDİ
Türkiye 31 ülkeden prefabrik ev ve çadır talebinde bulundu. Japonya Van'daki depremzedelere 400 bin ABD doları ve çadır gibi acil yardım malzemeleri göndereceğini açıkladı.
kaynak.milliyet.com.tr

BBC’den 1400 PKK’lı haberiyle ilgili açıklama

BBC’den 1400 PKK’lı haberiyle ilgili açıklama


BBC'den, 'yaklaşık 1300-1400 PKK'lı teröristin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından etkisiz hale getirildiği'haberine açıklama.


Murat Nişancıoğlu

BBC Türkçe Bölüm Başkanı
Dün Türk medyasında şöyle bir haber dolaşmaya başladı:“BBC’nin Irak’taki özel temsilcisinin haberine göre Türkiye'nin Hava Harekatı ve Bordo Bereli Özel Timi tarafından Kuzey Irak'ta PKK'nın Kandil ve Hakurk kamplarına yönelik yapılan sınır ötesi operasyonda 1400 PKK militanı öldürüldüğü söylendi. AK Parti hükümetinin terör ile mücadelede kararlı olduğunu söyleyen BBC muhabiri Thorpe bu operasyonlar ile PKK terörünün biteceğini söyledi. Edinilen bilgi bölgesel Kürt yönetiminin resmi yazılı yayın kuruluşları tarafından da kabul edildi.”
Bu haberi önce ciddiye almadık. BBC’nin İngilizce internet sitesine veya BBC Türkçe’nin sitesine bakıldığında ya da BBC World televizyonunun dünkü bültenleri izlendiğinde böyle bir haberin olup olmadığını görmek çok zor değildi.
Fakat belli ki hata yaptık. Bazı meslektaşlarımız, hiçbir yerde göremedikleri (çünkü BBC yayınlarında veya internet sitelerinde görmeleri mümkün değildi) bu haberin doğru olup olmadığını öğrenmek için BBC Türkçe’ye veya BBC’nin ana haber dairesine sormak yerine bu asılsız haberi yayınlamayı sürdürdüler.
İş öyle bir boyuta ulaştı ki, bazı medya kuruluşlarının internet sitelerinde manşete taşıdıkları habere gore, Türkiye-Azerbeycan Yüksek Düzeyli İşbiriği Konseyi toplantısından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir gazeteci şöyle bir soru sordu:
''Bugün BBC'nin bir haberi var. BBC'nin Irak'lı muhabiri, yaklaşık 1300-1400 PKK'lı teröristin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından etkisiz hale getirildiği yönünde bir haber geçti. Bu sayı doğru mu?''
Başbakan Erdoğan’ın yanıtı da, yine bu internet sitelerindeki habere göre şöyleydi:
''BBC'nin açıklamış olduğu rakamlar ciddi rakamlar değil. Bunlar gayriciddi. Herhangi bir mesnedi falan yok. Yani nereden bulmuş, nasıl böyle bir şeyi çıkarmışlar belli değil.
Bu noktada Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kendisine sorulan sorudaki iddiayı doğru kabul edip yanıt vermesi doğal. Kendisine yöneltilen iddianın doğru olup olmadığını bilmek onun işi değil, ama bu soruyu soran bir gazetecinin, ne yazık ki , en basit, en temel görevi.
Üstelik BBC, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yaptığı ileri sürülen sınır ötesi bir operasyonda 1400 PKK militanının öldüğünü iddia ediyorsa, uluslararası alanda son derece önemli bu haberini internet sayfasına koymamış olması başlı başına sorgulanması gereken, dolayısıyla bu haberin doğru olup olmadığının araştırılmasını zorunlu kılan bir şey değil mi?
Bu noktada bir BBC sözcüsü tarafından yapılan resmi açıklamayı aktaralım:
BBC, PKK ölümlerinin 1400 olduğuna ilişkin bir rakam bildirmemiştir. Bu haberi biz bilmediğimiz gibi, bu haberi verdiği ileri sürülen muhabir Nick Thorpe da bilmemektedir. Nick Thorpe böyle bir haber yapmamıştır ve yakın geçmişte bölgede bulunmamıştır”

BBC’nin bu resmi açıklamasına şunları da eklemek gerekir:
Sözkonusu asılsız haberin nereden kaynaklandığını bilmiyoruz. Bu tür asılsız haberleri yaymanın arkasında yatan amaçları da bilmiyoruz. Ama şunu bir kez daha vurgulamanın önemli olduğunu düşünüyoruz:
BBC, doğru, güvenilir, objektif ve dengeli haber yapma çabasında olan uluslararası bir kuruluştur. Uluslararası alanda bütün yayın kuruluşları arasında sahip olduğu itibarı bu ilkelerine borçludur.
BBC bu ilkelerine uygun standartlara her zaman ulaşamayabilir. Eksik, hatalı haberler yapabilir. Böyle bir durumda dünyanın neresinde olursa olsun herkesin BBC’ye şikayette bulunmaya hakkı vardır.
Bir kamu kuruluşu olarak BBC bu tür şikayetleri değerlendirmek ve yanıtlamakla, yaptığı habercilikte bir hata varsa bunu herkese açıklamakla yükümlüdür.
Fakat BBC’ye atfedilerek yapılan asılsız haberlere karşı sessiz kalmamız mümkün değildir. Bu asılsız haberleri üretenlere karşı her türlü ulusal ve uluslararası yasal yollara başvurma hakkımızın olduğu da bilinmelidir.
Tabii, hangi haberin BBC’ye ait olup olmadığını öğrenmek de son derece basittir. Bunun için ya BBC Türkçe’nin internet sayfasına, www.bbcturkce.com , ya da BBC’nin ana haber sayfasına www.bbc.co.uk/news gözatmak, veya BBC World televizyon kanalını izlemek yeterlidir.
kaynak.mynet.com

En Çok Okunan Haberler

Google Arama