21 Aralık 2011 Çarşamba

Arınç: Kürtlerin tüm haklarını tanıyacağız

Arınç: Kürtlerin tüm haklarını tanıyacağız

Başbakan Yardımcısı Arınç, Kürt kimliğinin 30 sene önce çıkmadığını belirterek, ‘Kimliğini tanıdığımız insanların tüm haklarını vereceğiz’ dedi.

ntvmsnbc ve Ajanslar

ANKARA - TBMM Genel Kurulu’nda, 2012 Merkezi Yönetim Bütçe Yasa Tasarısı’nın tümü üzerine görüşmeler gerçekleştirildi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yönettiği oturumda hükümet adına bir konuşma yapan Arınç, bugünkü bütçe görüşmelerinin üslup ve içerik açısından çok düzeyli olduğunu belirterek, tüm parti sözcülerine teşekkür etti.
Bütçe görüşmelerinin Türkiye’de siyasetin toplam kalitesini göstermesi bakımından önemli olduğunu ifade eden Arınç, “Milletin kürsüsünde söylediğiniz her söz ve eylem milletimiz tarafından kaydediliyor. Bizler de milletimizin üslubuna, rızasına uygun siyaset yapmaya mecburuz” dedi. Arınç, şunları söyledi:
“Hiçbirimiz doğuştan masum imtiyazlı değiliz hatadan yanlıştan münehhiz değiliz. Her sözümüzden sorumluyuz. Bu sorumlulukla siyaset yapmak durumundayız. Bu sorumluluk duygusuyla diyoruz ki siyaset şeklimiz ve üslubumuz de milletten bağımsız olamaz. Hepimiz bu milletin evlatlarıyız. 74 milyon vatandaşımızın emanetini taşıyoruz. Bizim kumaşımı, mayamız, özümüz bir. Farklılıklarımızı birlik içinde eriterek millet olduk. Bir arada aşama tecrübesi olmayan bir millet değiliz. Yüzyıllarca bu topraklarda birbirimizin hukukunu koruduk ve Allah’ın izniyle de korumaya devam edeceğiz”
“KÜRTLERİN VARLIĞI GERÇEKTİR” Milletvekillerinin Hükümete yönelik eleştirilerini de yanıtlayan Arınç, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'ın, “Kürt kimliğini tanımak, bu gaflet ötesi bir davranıştır” ifadesini anımsattı. “Yani gafletten öte davranışın herhalde 'dalalet' olduğunu söylemek istiyor” diyen Arınç, şunları söyledi:
“Kürt kimliğinin tanınması çok önemli bir konudur. Bu bir insan hakları konusudur. Sanıyorum ki Sayın Genel Başkanınız da CHP'nin Sayın Genel Başkanı da bu konuda farklı düşünmüyorlar. Yani Türkiye'de yaşayan bir insan, 'Ben Kürdüm ve bu kimliğimle iftihar ediyorum. Ben bu gerçeğimle tanınmamı istiyorum' dediği zaman, bizim buna saygı göstermemiz, bunu kabul etmemiz gerekir.
Geçmiş dönemlerde inkârcı ve asimilasyoncu bir inanç böyle yapmamış olabilir. Onların da Türkiye'nin bugün başına neler açtığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Bir insan kendi kimliğinden şeref duyar. Sayın Baykal da Sayın Kılıçdaroğlu da 'etnik kimlik o insanın şerefidir' diyor. Yani bu sözü söylerken şüphesiz sadece 'Ben Kürdüm, ben Arabım' demesi, 'ben filanca etnik gruba mensubum' demesini birbirinden ayırmayacağız. Hepsine saygı duymak, hepsinin doğuştan gelen insan haklarına sahip olduğunu bilmek zorundayız. Kürt meselesi veya Kürt kimliği, 3 sene önce, 30 sene önce, 20 sene önce ortaya çıkmış bir kimlik değildir. Kürtlerin varlığı en az bin seneden beri bir gerçektir. Bunu inkâr edemezsiniz. Bunu inkâr ederseniz 80 öncesine döneriz, 80 sonrasına döneriz.
Sayın Elçi, Bakanlık yaptığı dönemde 'Ben Kürdüm ve Türkiye'de yaşayan şu kadar Kürt var' dediği için 2,5 yıl cezaevinde kalmıştır. O günlere dönmemizi mi istiyorsunuz? Bir insanın kimliğini inkâr etmek o insanı inkâr etmek demektir. Kendisini Kürt kimliği ile Arap kimliği ile Boşnak kimliği ile artık ne gelirse aklınıza... Hepsi, kim, ne varsa bu topraklar üzerinde kendi kimliğini rahatlıkla söyleyecektir. O kimliğe saygı duyacağız. O kimliğin bütün kültürel haklarını, Anayasal haklarını vereceğiz, tanıyacağız.”
MHP’DEN JET TEPKİ
Bahçeli, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bütçe görüşmelerinde, Hükümet adına söz alan kişilerin genellikle Hükümetin görüşünü yansıttığını belirten Bahçeli, “Dolayısıyla bugünkü Hükümet adına yapılan görüşmede, Sayın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın görüşlerini bu Hükümet, benimsiyor mu benimsemiyor mu, bunun netleşmesi lazım” dedi.
Bugün yapılan görüşmeyi, “çok büyük bir talihsiz görüşme” olarak değerlendiren Bahçeli, şunları kaydetti:
“Bugünkü yapılan görüşme bir provokasyondur. Bugün yapılan görüşmeyle, görüşme sırasında BDP'den ve AKP sıralarından toplanan alkışlarla, Türkiye bir yere doğru, şuurlu şekilde sürükleniyor. Bir rol paylaşımı sezintim var. Eğer Başbakan Yardımcısı'nın bu konuşmaları Hükümetin görüşü ile bağdaşıyorsa, örtüşüyorsa, Hükümetin yapacağı bir tek şey var; KCK operasyonlarını durduracak, Güneydoğu Anadolu'daki PKK ile terörle mücadele eylemlerini durdurup, BDP, PKK ne diyorsa, Bülent Arınç aracılığıyla onu yerine getirmesi lazım.”

Galatasaray devreyi lider tamamladı

Galatasaray devreyi lider tamamladı

Spor Toto Süper Lig'de Galatasaray, ilk devrenin son maçında 10 kişilik Manisaspor'u 1-0 mağlup etti ve ligde 10 yıl aradan sonra devre arasına lider olarak girdi. Sarı-kırmızılı ekibe 3 puanı getiren gol, Selçuk İnan'ın muhteşem frikik golü ile geldi.

NTV Spor

Spor Toto Süper Lig'de Galatasaray, ilk devrenin son maçında 10 kişilik Manisaspor'u 1-0 mağlup etti ve ligde 10 yıl aradan sonra devre arasına lider olarak girdi. Sarı-kırmızılı ekibe 3 puanı getiren gol, Selçuk İnan'ın muhteşem frikik golü ile geldi.
Galatasaray, ilk yarıyı en yakın rakibi Fenerbahçe'nin 2 puan önünde tamamladı.
Karşılaşma oldukça hızlı başladı. Henüz ilk dakikada Joshua Simpson, Galatasaray defansını çalımladı ve ceza sahasına girdi. Kanadalı oyuncu, sağ ayağı ile uzak direğe vurdu ancak top, kaleci Muslera'nın bakışları arasından direkten döndü.
Orta sahada iyi pas yapan ve Galatasaray'ın orta saha oyuncularına pres yapan Manisaspor, ev sahibi takımın baskı kurmasını ve gol pozisyonları bulmasına engel oldu.
Fakat Sarı-kırmızılı ekip, dakikalar ilerledikçe oyunda üstünlüğü ele geçirdi. Seyircisinin de yoğun desteği ile baskısını artıran Galatasaray, Elmander ve Baros'un son toplardaki etkisizliği nedeniyle gol tehlikesi yaratmakta ise zorlandı.
İlk yarının son dakikaları yaklaştıkça gol arayışlarını da artıran ev sahibi Galatasaray, devre arasından önce çok net bir gol fırsatından Emre Çolak ile yararlanamadı. Hızlı gelişen atakta sağ kanatta topla buluşan Selçuk İnan, arka direğe hareketlenen Emre'ye adrese teslim bir orta yaptı. Genç oyuncunun kafa vuruşu ile çok az farkla auta gitti.
Karşılaşmanın ilk yarısı golsüz eşitlikle sona erdi.
İkinci yarıya ise Galatasaray, bunaltıcı bir baskı ile başladı. Rakibini sahasına hapseden Sarı-kırmızılı ekip, her iki kanattan yapılan ortalarla Manisaspor kalesinde etkili olmasına rağmen, yapılan ortalara bitirici vuruşu yapabilecek bir oyuncu olmadı.
Manisaspor ise Galatasaray'ın baskısını kırdığı anda, yüzde yüzlük bir pozisyon yakaladı. Sol kanattan hareketlenen Ahmet İlhan, ceza sahasına girer girmez çok güzel vurdu ama kaleci Muslera da aynı güzellikle topu kornere çeldi.
63'üncü dakikada ise ceza sahasına hareketlenen Milan Baros yerde kaldı. Kazanılan serbest vuruşta topun başına geçen Selçuk İnan, muhteşem bir vuruşla Galatasaray'ı 1-0 öne geçiren golü kaydetti.
Bu golün ardından Galatasaray, Manisaspor kalesinde ikinci golü aramaya başladı. Bu baskı karşısında dayanmakta güçlük çeken Manisaspor'da Yiğit İncedemir, Eboue'ye yaptığı hareket sonrasında ikinci sarı kart ve kırmızı kartla oyun dışında kaldı.
Skor üstünlüğünü ele geçiren ve rakibinin de bir kişi eksik kalmasından yararlanan Sarı-kırmızılılar, oyunu adeta tek kale oynamaya başladı. Sayısız gol fırsatı yakalayan Sarı-kırmızılı takım, bu akşam son vuruşlarda yaşadığı şanssızlığı bir türlü kıramadı ve mücadele, Selçuk İnan'ın 64'üncü dakikada kaydettiği golle 1-0 sona erdi.
Galatasaray, bu sonuçla 37 puana yükseldi ve Spor Toto Süper Lig'in ilk yarısını 10 sezon sonra lider olarak tamamladı.

‘Türkiye Fransa'yı tehdit ediyor’

‘Türkiye Fransa'yı tehdit ediyor’

Fransa'da yayınlanan Le Monde gazetesi perşembe günkü manşetini, Fransız meclisinde yarın oylanacak yasa teklifine ayırdı.


AA

'Türkiye öfkesiyle Fransa'yı tehdit ediyor” başlığıyla verilen haberde, meclis gündemine getirilen yasa teklifinin, 'Paris'in Ankara ile Ortadoğu'da işbirliği yapmayı planladığı bir dönemde ikili ilişkilerde kriz yarattığı” yorumunu yaptı.
Yasa teklifinin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de onayıyla meclis gündemine geldiğini hatırlatan Le Monde, “Siyasi hesaplarla yapılan bu girişimin, Paris ve Ankara arasında son dönemde gelişen işbirliğine darbe vurma riski taşıdığı” görüşünü dile getirdi.
Gazete, ilişkilerin bozulmasının özellikle Suriye ve İran gibi önemli konularda yapılacak işbirliğine önemli zarar vereceği uyarısını yaptı.
“İç politika hesaplar, jeopolitik çıkarlara üstün geldi” yorumunu yapan Le Monde, bu konuda Sarkozy ve Dışişleri Bakanı Alain Juppe arasında görüş ayrılığı olduğuna da dikkat çekti.
DAVUTOĞLU: SARKOZY SÖZ VERMİŞTİ
Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Le Monde gazetesinin yarınki sayısı için verdiği mülakatta, Fransız meclisinin yarın oylayacağı yasa teklifi için “ulusal şerefimize saldırıyor” ifadesini kullandı.
Yasa teklifinin Türk ulusunun tarihine de saldırı anlamına geldiğini kaydeden Davutoğlu, “Bu yasa teklifinin, Fransa'nın değerlerine de aykırı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin bütün konuları özgür bir şekilde tartışmaya hazır olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Hazreti Muhammed'e saldırı olduğunda, Avrupalılar bunu ifade özgürlüğü sorunu diyor. Şimdi de bir bir fikri cezalandırmaya çalışıyorlar. Bu yasa teklifi entelektüel tarih ve Fransız değerleri için de saldırı” dedi.
“Dar görüşle siyasi hesapların değerlerimizi öldürmesine izin vermeyeceğiz” diyen Davutoğlu, “Bu yasa bu kadar çok önemliyse daha önce niye oylanmadı. Bu kadar popülist olmak tehlikeli” ifadesini kullandı.
Yasa teklifinin gündeme gelmesini şaşkınlıkla karşıladığını belirten Davutoğlu, “Çünkü Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, diplomasi danışmanı Jean David Levittte aracığıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bu tür bir yasa teklifinin kabul edilmesinin engellenmesi konusunda söz vermişti” dedi.
Türkiye'nin Ermenistan'a karşılıklı olarak arşivleri açarak bu konununu tartışılmasını önerdiğini hatırlatan Davutoğlu, bu tür girişimlerin Türkiye ve Ermenistan arasındaki yakınlaşma sürecine de zarar vereceği uyarısında bulundu.
‘BAŞBAKAN DERSİM KATLİAMANI TANIDI’“Başbakan Erdoğan, 1937'deki Dersim katliamını tanıdı, 1915 olaylarını konuşmak neden zor?” şeklindeki bir soru üzerine Davutoğlu, “Biz her şeyi konuşuyoruz, Ermeni komşularımızın acısını da paylaşmaya hazırız. Ancak tarih tek taraflı okunmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Fransa’ya yaptırımları Erdoğan açıklayacak

Fransa’ya yaptırımları Erdoğan açıklayacak

Başbakan Tayyip Erdoğan Fransız Meclisi'nde yarın gerçekleşecek kritik oylamanın öncesinde açıklamalarda bulundu.


AA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Fransa ile ilgili bazı adımlarımız olacak. Yarınki açıklamam; büyük ihtimalle birinci etaba yönelik neler yapacağız, bunu açıklayacağım ve 2. etap, 3. etapta ne gibi yaptırımlarımız olacak onları da açıklayacağız. Şu anda Sarkozy'nin oy hesapları üzerinde akla ziyan bu adımları, Fransa-Türkiye ilişkilerine zarar verecektir” dedi.

2012 bütçesi kabul edildi

2012 bütçesi kabul edildi


2012 bütçesi kabul edildi


2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, TBMM GenelKurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.


Kanuna göre Türkiye'nin 2012 yılında bütçe giderleri 350 milyar 948 milyon, bütçe gelirleri 329 milyar 800 milyon, bütçe açığı 21 milyar 103 milyon, faiz dışı fazla da 29 milyar 146 milyon lira olacak.

Genel Kurulda, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu, 134 ret, 1 çekimser oya karşın 318 oyla kabul edildi.

Kanuna göre, Türkiye'nin 2012 yılında bütçe giderleri 350 milyar 948 milyon, bütçe gelirleri 329 milyar 800 milyon, bütçe açığı 21 milyar 103 milyon, faiz dışı fazla da 29 milyar 146 milyon lira olacak.

Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler, aktarma yapılacak tertipteki ödeneğin yüzde 20'sine kadar kendi bütçeleri içinde ödenek aktarması yapabilecek. Bu idarelerin yüzde 20'yi geçen diğer her türlü kurum içi aktarmalarını yapmaya Maliye Bakanı yetkili olacak.

2012 yılı yatırım programına ek yatırım cetvellerinde yer alan projeler dışında, herhangi bir projeye harcama yapılamayacak. 2012'de yatırım cetvellerinde yer alan projeler ile ödeneği toplu olarak verilen projeler kapsamındaki yıllara sari işlere 2012'de başlanabilmesi için proje veya işin 2012 yılı yatırım ödeneği, proje maliyetinin yüzde 10'undan az olamayacak.

Kurulu gücü 500 MW üzerinde olan baraj ve HES projeleri, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hattının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatı Projesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca gerçekleştirilecek şehir içi raylı ulaşım sistemleri ve metro yapım projeleri ile diğer demiryolu yapım projeleri bu kapsam dışında tutulacak.

Ödenekleri bulunan Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) kapsamında, köylerin altyapı ihtiyaçları için İl Özel İdareleri veya Köylere Hizmet Götürme Birlikleri, Su Kanalizasyon ve Altyapı Projesi (SUKAP) kapsamında belediyelerin içme suyu ve atıksu projelerini gerçekleştirmek üzere İller Bankası Anonim Şirketine tahakkuk ettirilmek suretiyle kullandırılacak. SUKAP kapsamında ihtiyaç duyulması halinde genel bütçe kapsamındaki ilgili kamu idaresi bütçesine veya özel bütçeli idareler bütçesine ödenek aktarılabilecek. Bu kapsamda ilgili idarelere yapılan hazine yardımları, haczedilmeyecek ve üzerine ihtiyati tedbir konulamayacak.

Garantili dış borç limiti

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna göre sağlanacak, garantili imkan ve dış borcun ikrazı limiti 3 milyar doları, Hazine müsteşarlınca belirlenecek koşullar çerçevesinde ve elde edilecek kaynaklar Hazineye aktarılacak şekilde kamu kurum ve kuruluşlarınca ihraç edilecek sertifika senet ve benzeri finansman enstrümanlarına sağlanacak garanti tutarı 2 milyar doları aşamayacak.

KİT'ler ile Hazinenin pay sahibi olduğu diğer işletme, şirket ve bankaların Hazineye tekabül eden temettü tutarları ile diğer öz kaynaklarının tamamlı veya bir kısmı, ilgili teşebbüs, işletme, şirket ve bankanın ödenmemiş sermayesine veya görev zararı alacaklarına mahsup edilebilecek.

Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketinin politik risk kapsamında yapacağı tahsilatın ve bankanın faaliyet karlarından Hazineye tekabül eden temettü tutarlarının ve olağanüstü yedek akçelerinin tamamı veya bir kısmı, bankanın politik risk alacağına ve ödenmemiş sermayesine mahsup edilebilecek.

Memur maaşlarındaki artışlar
Kanuna göre, 1 Ocak-30 Haziran 2012 döneminde aylık gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge rakamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayı 0,06446, memuriyet taban aylığı göstergesine uygulanacak taban aylığı katsayısı 0,86251, yan ödeme katsayısı 0,02044 olacak. Sözleşmeli personelin ücret tavanı 1 Ocak-30 Haziran 2012 döneminde 3,382 Türk Lirası olarak uygulanacak.

Kanun, uluslararası anlaşma, Bakanlar Kurulu kararı veya yılı programıyla kurulması ya da genişletilmesi öngörülen birimler ile hizmetin gerektirdiği zorunlu haller için yılı ödeneğini aşmamak kaydıyla yapılacak yeni vizeler dışında, 2011 yılı sözleşmeli personel pozisyon sayıları hiçbir şekilde aşılamayacak.

Atama izni
Kamu idare kurum ve kuruluşları, serbest memur kadrolarına 2011'de emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde açıktan veya diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapılabilecek. Bu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak idare, kurum ve kuruluşlardan yüksek öğretim kurumları için ek 5 bin, diğerleri için ek 29 bin atama izni verilebilecek.

Üniversiteler için 9 bin ek atama
Yüksek öğretim kurumları, öğretim üyesi dışındaki boş öğretim elemanı kadrolarına 2011'da emeklilik, ölüm, istifa, nakil, eğitimin tamamlanması veya başarısızlık sonucu kurumlarından ayrılan öğretim elemanı sayısının yüzde 50'sini (araştırma görevlisi kadroları için yüzde 100'ünü) geçmeyecek şekilde, açıktan veya yüksek öğretim kurumları ile diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından naklen atama yapılabilecek.

Boş-dolu kadrolar Maliye Bakanlığına bildirilecek
Kamu idare, kurum ve kuruluşları kadro ve pozisyonlarının dolu-boş durumu ile bunlarda meydana gelen değişikliklere ilişkin bilgiler mart, haziran, eylül ve aralık aylarının son günü itibariyle düzenlenerek, bu ayları izleyen ayın 20'sine kadar e-bütçe sisteminde veri girişi yapmak suretiyle Maliye Bakanlığına bildirilecek.

Belediyeler, il özel idareleri ve mahalli idare birlikleri ile bunların müessese ve işletmelerinde sözleşmeli personel istihdamı mümkün olan hizmetlerde (avukat, mimar, mühendis ve veteriner hariç) ayrıca sözleşmeli personel istihdam edilemeyecek.

Kanuna göre, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu TBMM Genel Kurulunda 2010 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu da 132 ret oyuna karşın 316 oyla kabul edildi.mynet

En Çok Okunan Haberler

Google Arama