16 Şubat 2012 Perşembe

Yakasında İsrail bayrağıyla karşıladı

Yakasında İsrail bayrağıyla karşıladı

İsrail tarihinde ilk kez bir başbakan Kıbrıs Rum kesimini ziyaret etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Rum lider Hristofyas yakasında İsrail bayrağı rozetiyle karşıladı.

ntvmsnbc

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu günübirlik bir resmi ziyaret için Rum kesiminde. Baf Havaalanı'nda Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli tarafından karşılanan Netanyahu, öğle saatlerinde Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas tarafından kabul edildi.
Netanyahu'yu karşılayan Rum lider Hristofyas'ın yakasına İsrail ve Rum kesimi bayraklarını taşıyan bir rozeti takması dikkat çekti.
Netanyahu ile Hristofyas, iki ülke arasında arama kurtarma alanında işbirliği anlaşması imzalayacak ve ikili ortak açıklama yapacak.
Ziyaret öncesi İsrail Başbakanı Netanyahu'nun bürosundan yapılan açıklamada iki ülkenin enerji, tarım, sağlık ve denizcilik alanında işbirliği yapacağı belirtildi.
Rum basını İsrail Başbakanı Netanyahu'nun şu gündemle Ada'ya geldiğini yazdı:
  • Kendi doğalgazlarını Güney Kıbrıs'a boru hattı ile ulaştırmak
  • Güney Kıbrıs'ta inşa edilecek terminale iştirak etmek
  • Boru hatları ve tesislerin güvenliğini sağlamak
  • Bölgede arama ve kurtarma konusunda sorumluluk almak
  • İsrail'in Andreas Papandreu Hava Üssü'nü kullanması
Lübnan Meclisi Enerji Komitesi Başkanı ise, Beyrut'un Rum kesimiyle ile İsrail arasında gittikçe daha çok sıkılaşan ilişkilerden endişe duyduğunu söyledi.
SAVUNMA ANLAŞMASI İMZALANMIŞTI 
Geçtiğimiz ocak ayında İsrail ile Kıbrıs Rum kesimi savunma alanında iki anlaşmaya imza atmıştı. Kıbrıs Rum kesimi Savunma Bakanı Dimitris Eliades, söz konusu anlaşmanın iki ülke arasındaki savunma işbirliğine temel oluşturacağını söylemişti.

Erzik: Benden başka çare yoksa adayım

Erzik: Benden başka çare yoksa adayım

Dört büyük kulübün yöneticileri, Futbol Federasyonu Başkanlığı için Şenes Erzik'in ismini işaret etti. Erzik "Üzerimize düşeni yaparız. Benden başka çare yoksa adayım" dedi.

ntvmsnbc

İSTANBUL - Türkiye Futbol Federasyonu için başkanlık arayışları sürerken, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik'in ismi ön plana çıktı.
Spor Bakanı Suat Kılıç'la biraraya gelen dört büyük kulübün yöneticileri başkan adayı olarak Şenes Erzik'in adını iletti. Spor Bakanı Kılıç, başkanlık için adı geçen Erzik'le görüşme yaptı.
Erzik yaptığı açıklamada "Türk futbolu için üzerime düşen görev olursa yapmaya hazırım. Eğer benden başka çare yoksa adayım" dedi. Erzik, UEFA ve FIFA'yla görüşüp 1-2 gün içinde adaylık kararını netleştireceğini söyledi.
Erzik, daha önce yaptığı açıklamada Federasyon Başkanlığı'na sıcak bakmağını söylemişti.
SEÇİM 27 ŞUBAT'TA
Eski Başkan Mehmet Ali Aydınlar'ın istifası nedeniyle 27 Şubat Pazartesi Ankara'da Olağanüstü Seçimli Genel Kurul yapılacak.
BEŞ DÖNEM BAŞKANLIK YAPTI
3 Nisan 1989'da Futbol Federasyonu Başkanlığı'na seçilen Şenes Erzik, 25 Temmuz 1997 yılına kadar beş dönem art arda başkanlık yapmıştı.

'Kıbrıs NATO ile AB ilişkilerine zarar veriyor'

'Kıbrıs NATO ile AB ilişkilerine zarar veriyor'

Yunanistan ziyareti sonrasında Ankara'ya gelen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Kıbrıs sorununun NATO'nun AB ile olan ilişkilerine olumsuz etkisi olduğunu söyledi. Rasmussen Ada'daki sorunun bir an önce çözümlenmesini arzu ettiğini de belirtti.



ntvmsnbc ve Ajanslar

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Yunanistan'ın, NATO'ya üye olmasının 60'ıncı yıl dönümü nedeniyle Atina'yı ziyaret etti. Yunan Ta Nea gazetesine demeç veren Rasmussen, "sürekli çözümlenmeyen farklılıkların NATO ve AB arasındaki ilişkilerde de sorun yaratabileceğine" dikkati çekti.
Rasmussen, Kıbrıs Rum kesiminin AB dönem başkanlığını üstleneceği 1 Temmuz'a kadar Ada'daki soruna çözüm bulunacağını umduğunu ifade etti.
Rasmussen, "BM'nin, Kıbrıs'ın güneyi ile kuzeyi arasındaki görüşmeleri kolaylaştırmak için çok şey yaptığını biliyorum. Ve gerçekten bu görüşmelerin olumlu bir sonuca varmasını umuyorum. NATO ile AB'nin işbirliğinden yanayım. Bu, ihtiyacımız olan bir şey. Çünkü NATO ve AB arasındaki işbirliği Kıbrıs sorunu nedeniyle en yüksek noktasına ulaşmış değil. Dolayısıyla, Kıbrıs sorununun çözümleneceğini umuyorum" şeklinde konuştu.
'NATO TÜRKİYE'Yİ KAYIRMIYOR'
Ta Nea gazetesinin, "NATO'nun 60 yıllık süreç içinde Türkiye ve Yunanistan ile olan ilişkilerinde Türkiye'den yana tavır aldığı" şeklindeki bir sorusunu yanıtlayan Rasmussen, "NATO'da kararların oybirliği ile alındığını ve ittifakın, hiçbir üyesini, bir başka üyenin aleyhine kayırmadığını" ifade etti.
Rasmussen, "NATO'da tüm müttefikler eşittir. Yunanistan'ı da Türkiye'yi de çok önemli müttefikler olarak görüyoruz" dedi.
NATO GENEL SEKRETERİ ANKARA'DA 
Ankara'ya gelen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşecek. TBMM'de Milli Savunma Komisyonu'nda temaslarda bulunacak olan NATO Genel Sekreteri Rasmussen, temaslarının ardından yarın Türkiye'den ayrılacak.

MİT teklifinde değişiklik

MİT teklifinde değişiklik

TBMM Genel Kurulu şu saatlerde MİT teklifini görüşüyor. Muhalefetin şiddetle karşı çıktığı düzenlemeye bazı rötuşların yapılacağı bildirildi.

  İLGİLİ HABER
ntvmsnbc ve Ajanslar

ANKARA - Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı.
MİT mensuplarının soruşturulmasını Başbakan'ın iznine bağlayan teklif, Meclis Genel Kurulu'nda şu saatlerde görüşülüyor.

İktidarın, CHP ve MHP'nin tepkileri nedeniyle teklife bazı değişiklikler getirdiği bildirildi.
Başbakan'ın izniyle soruşturulacaklar arasında sayılan "Başbakan tarafından görevlendirilenlerin" ibaresi "Başbakan tarafından belirli bir görevin ifası amacıyla görevlendirilen kamu görevlileri" şeklinde değiştirilecek.

GRUP ÖNERİSİ
Ak Parti'nin Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamadığı için TBMM Genel Kurulu'da grup önerisi getirdi.
Ak Parti'nin görüşmelerin ardından kabul edilen grup önerisine göre, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapan teklif, 48 saat geçmeden, bugün Genel Kurulda ele alınacak. Genel Kurul, teklifi yasalaştırana kadar çalışmalarını sürdürecek.

'MECLİSİN PLANI DEĞİŞTİ'Grup önerisi aleyhinde konuşan CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, teklifin, telaş ve heyecanla, Meclisin önceden planlanan çalışma düzenini değiştirerek görüşülmeye çalışıldığını söyledi.
'ÖZEL YETKİ İKTİDARI DA RAHATSIZ EDİYOR'CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, teklifle ilgili tartışmalarda ortaya çıkan en önemli sonucun; haksızlıkların, hukuksuzlukların üretim merkezi haline gelmiş olan özel yetkili mahkemelerin artık iktidar çevrelerini de rahatsız etmeye başlaması olduğunu ileri sürdü.
PKK GERİLLASI GERGİNLİĞİBDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın grup önerisi aleyhindeki konuşmasında, “PKK gerillası” ifadesine, Ak Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi. Sakık, “Sen terörist diyorsun halkın bir bölümü de bizim çocuklarımız diyor” diye konuştu.
KANUN TEKLİFİ NE GETİRİYOR?Komisyon tarafından kabul edilen ve TBMM’ye gönderilen kanun teklifi şöyle:
TBMM Adalet Komisyonu tarafından Genel Kurul’a gönderilen Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi şöyle:
Teklif ile MİT mensuplarının veya Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerinin görevini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250'nci maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiası ile haklarında soruşturma yapılmasının Başbakanın iznine bağlı olduğu öngörülmektedir.

Paris-Berlin ekseninde Türkiye çatlağı

Paris-Berlin ekseninde Türkiye çatlağı

AB'nin Türkiye'ye yönelik tutumu konusunda Almanya ve Fransa'dan çelişkili sesler geliyor. Almanya Cumhurbaşkanı Wulff, AB ülkelerinden Türkiye'ye karşı "yükümlülüklerini yerine getirmelerini" isterken, Fransa Dışişleri Bakanı Juppe, "Mevcut ekonomik krizin AB'nin Türkiye'nin üyeliğini kaldıramayacağını bir kez daha gösterdiğini" söyledi.

Kayhan KARACA
ntvmsnbc

STRASBOURG - Dışişleri Bakanı Juppe, Strasbourg'da Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu önünde yaptığı konuşmada, AB'nin Avrupa kıtasındaki komşuluk ilişkilerinde üç temel konunun öncelik taşıdığını belirtip, bunları, "Balkanlar", "Doğu Avrupa ülkeleriyle ortaklık" ve "Türkiye" olarak sıraladı.
Juppe, Türkiye konusunda Fransa'nın tutumunun "değişmediğini" hatırlatıp, "Ekonomik kriz, AB için siyasi projemizin bu büyüklükte bir ülkenin üyeliğini kaldıramayacağını bir kez daha göstermiştir. Zaten bugün Türkiye'nin kendisi de AB ötesine bakmaya başlamıştır" ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na "İkili ilişkilerimizdeki zorlukların ötesinde AB, Türkiye'yle siyasi diyaloğu yoğunlaştırmalıdır" dediğini belirten Juppe, bu çerçevede Suriye, İran ve Afganistan konularında koordinasyon sağlanması için AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'dan Davutoğlu'nu AB Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına davet etmesini istediğini" söyledi.
VİZE KOLAYLIĞINA ŞARTLI DESTEK 
Juppe, Avrupa Komisyonu'nun önerdiği gibi kaçak göçmenlerin iadesi hakkında bir anlaşma imzalanması karşılığında vize kolaylığı konusunun görüşülmesi önerisi desteklediklerini de belirtti.
AB'YE 'AHDE VEFA'YI HATIRLATTI 
Almanya Cumhurbaşkanı Wulff ise İtalya ziyareti sırasında Milano'da üniversite öğrencilerine hitap ederken Türkiye'nin AB sürecine de değinmiş, AB ülkelerinin geçmişte oybirliği ile Türkiye ile üyelik müzakerelerini başlatma kararı aldıklarını anımsatıp Avrupalıların altına imza attıkları kararlara uymaları ve "ahde vefa" ilkesinin gereğini yerine getirmeleri gerektiğini kaydetmişti. Wulff, Türkiye ile müzakerelerin, şeffaf ve adil bir şekilde sürdürülmesini istemişti.
Almanya Başbakanı Angela Merkel de, geçtiğimiz günlerde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile beraber katıldığı bir televizyon programında, Türkiye'yle üyelik müzakerelerine kendisinden önceki Schröder hükümetinin karar verdiğini, kendisinin bu kararla hemfikir olmamakla birlikte verilen sözlere sadık kalınması gerektiğini söylemişti.

En Çok Okunan Haberler

Google Arama