Van'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kent merkezinde çok sayıda bina çöktü. Depremde şu ana kadar ilk belirlemelere göre 100'e yakın kişi hayatını kaybetti, 500'den fazla kişi de yaralandı...
İLK BELİRLEMELERE GÖRE 100'E YAKIN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
İlk belirlemelere göre deprem sonrası yıkılan binaların altından 100'e yakın kişinin cesedinin çıkarıldığı, 500'den fazla kişinin de yaralı olarak hastanelere müracaat ettiği öğrenildi.
İLK BELİRLEMELERE GÖRE 100'E YAKIN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
İlk belirlemelere göre deprem sonrası yıkılan binaların altından 100'e yakın kişinin cesedinin çıkarıldığı, 500'den fazla kişinin de yaralı olarak hastanelere müracaat ettiği öğrenildi.
ERCİŞ'TE HASAR FAZLAVan'da meydana gelen deprem, Erciş'i göçük altında bıraktı. Harabeye dönen ilçede çok sayıda insan göçük altında kaldı. Bölgede çok sayıda can kaybının olduğu iddia ediliyor.
Kamu binalarında ve özellikle hastanelerde herhangi bir zarar olmadığı belirtilirken, Zeynel Caddesi, Van Yolu Caddesi, Alkanat Caddesi ve Kışla Caddesi üzerinde bulunan binalar büyük hasar gördü. Ayrıca deprem sebebiyle 130 kişi kapasiteli özel bir öğrenci yurdu ile İmam Hatip Lisesi'nin eski binası da yıkıldı.
Deprem sebebiyle Erciş Devlet Hastanesi karşısında bulunan binalardan bazılarının da yakıldığı belirtildi. Deprem çok sayıda binada hasar oluşmasına sebep oldu.
Deprem sebebiyle Erciş Devlet Hastanesi karşısında bulunan binalardan bazılarının da yakıldığı belirtildi. Deprem çok sayıda binada hasar oluşmasına sebep oldu.
VATANDAŞLAR ENKAZ ALTINDA KALANLARI KURTARMAYA ÇALIŞIYORVan'da meydana gelen depremin ardından, Erciş ilçesinde enkaz altında kalan yaralıları, vatandaşlar kendi çabalarıyla kurtarmaya çalışıyor.
Depremin ardından Erciş Kaymakamı Ramazan Fani başkanlığında kriz masası oluşturuldu. İlçede çok katlı binaların bir kısmının yıkıldığı gözlenirken, vatandaşlar enkaz altında kalan yaralıları iş makineleriyle kurtarmaya çalışıyor.
Elektrik ve su verilemeyen ilçede, iletişim altyapısının da çöktüğü belirtildi. Yaralılar, Ağrı, Hakkari ve Muş gibi çevre illerden gelen ambulanslarla taşınıyor.
Zaman zaman artçı sarsıntılarında devam ettiği ilçede, yıkılan binaların civarında emniyet ekipleri çevre güvenliğini sağlamaya çalışırken, bir yandan da kan merkezi kurulması için çalışma başlatıldı.
Bu arada, evlerinde hasar olmayan birçok vatandaş, Erciş Kaymakamlığı önünde gönüllü yardım ekipleriyle birlikte yapılan çalışmalara destek olmak amacıyla toplandı.
YÜKSEK ŞİDDETLİ ARTÇILAR DEVAM EDİYORMeydana gelen artçı sarsıntılar vatandaşları korkutmaya devam ediyor. Depremin ardından 4.0 büyüklüğünün üzerinde toplam 19 artçı sarsıntı meydana geldi.Kandilli Rasathanesi internet sitesindeki son deprem verilerine göre, saat 13.41’de gerçekleşen büyük depremin ardından Van ve çevresinde sarsıntılar devam ediyor. Büyük yıkıma neden olan 7.2 büyüklüğündeki deprem sonrası en büyüğü 5.5 olmak üzere 4.0 büyüklüğünün üzerinde toplam 19 yüksek şiddetli artçı sarsıntı meydana geldi
UÇUŞ TRAFİĞİ AÇIKVan Ferit Melen Havaalanı'nın uçuş trafiğine açık olduğu bildirildi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Van'da büyük bir deprem yaşandığını belirterek, Van Ferit Melen havaalanının uçuş trafiğine açık olduğunu, kendilerinin de Van'a gideceklerini bildirdi. Bakan Yıldırım, depremden dolayı yardıma ihtiyacı olan vatandaşların, 112 ve 155 çağrı merkezlerine mesaj atabileceklerini, bunun tüm operatörler için geçerli olduğunu söyledi.
ÇEVRE KENTLERDE DE HİSSEDİLDİVan'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7,2 büyüklüğünde deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi.
Depremi fark eden Erzurumlular koşarak kapalı alanları terk etti. Şiddetli bir şekilde sarsıntı yaşadıklarını belirten vatandaşlar, "Çok büyük bir şekilde sarsıntı oldu. Korktuk. Kendimizi dışarı attık" dediler.
Iğdır Valisi Amir Çiçek AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'daki depremin Iğdır'da da hissedildiğini belirterek, köylerde ve şehir merkezinde araştırmaların devam ettiğini söyledi. Çiçek, ''İlk belirlemelerimize göre can ve mal kaybı olmadı. Biz yine de her konuyu araştırıyoruz'' dedi.
Kars Valisi Ahmet Kara da Van'daki depremin Kars'ın Sarıkamış ilçesinde hissedildiğini ifade ederek, ''Zarar ziyanımız yok. Deprem Sarıkamış ilçemizde hissedildi. Ben de şu an ilçede Sarıkamış Kaymakamımız ile gerekli incelemeyi yapıyoruz'' diye konuştu.
Ardahan Valisi Mustafa Tekmen de, şu ana kadar kendisine ulaşan olumsuz bir durumun olmadığını belirterek, ''İnşallah depremin merkezi olan Van bölgesinde de önemli bir sorun olmamıştır'' dedi.
Horasan Kaymakamı Emre Çınar, sarsıntı nedeniyle vatandaşların evden sokaklara çıktığını anlatarak, ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını bildirdi.
Hınıs Kaymakamı Hakan Özarslan ise merkezi Van olan depremin Hınıs ve Karayazı'da da hissedildiğini belirtti. Özarslan, ''Depremi 10-15 saniye hissettik. Şuanda bize ulaşan bir olumsuzluk yok. Arkadaşlarımız sahada araştırma yapıyor. Karayazı'da herhangi bir sıkıntı yok. Köylerde araştırmaları başlattık. Hastanelere de intikal eden bir durum yok. İlçe merkezinde de olumsuz bir durum yok'' diye konuştu.
7.2 büyüklüğündeki deprem Şırnak'ın Cizre ilçesinde de hissedildi. Yerel bir gazete bürosunda deprem anı saniye saniye görüntülenirken gazete çalışanları da büyük bir panik yaşadı. Van'da meydana gelen 7.2 şiddetindeki deprem Cizre'de büyük bir paniğe neden olurken vatandaşlar kendilerini cadde ve sokaklara attı. Dershanede ders gören öğrencilerde büyük bir panik içerisinde kendilerini binanın dışına atarken sarsıntıların bitmesi ile dershane öğretmenleri tarafından öğrenciler tekrar içeri alındı.
Deprem Ağrı'da da hissedildi. Van'da meydana gelen deprem Ağrı'da vatandaşı sokağa döktü. Deprem, ilde kısa süreli paniğe neden oldu.
Depremin Kuzey Irak'ta da bazı bölgelerde hissedildiği bildirildi.
Bu arada Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Erzurum'dan 30 kişilik arama kurtarma ekibi ile sağlık ekiplerinin Van'a doğru yola çıkarıldığını söyledi. Vali Öztürk, ayrıca ikinci ekibin hazırlandığını, havalimanında ise hazırlıkların sürdüğünü kaydetti.
BİTLİS'TE EVLER YIKILDIMerkez üssü Van'ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 6,6 büyüklüğündeki deprem, Bitlis merkezde ve ilçelerinde de hissedildi.
Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Can kaybımız yok ancak panikleyen vatandaşların balkondan atlaması nedeniyle yaralanmalar var. Adilcevaz ilçemize bağlı Aydınlar beldesinde de iki köyde evler çöktü. Oraya Vali Yardımcımızı gönderdik. Henüz bu konuda bize bir bilgi ulaşmadı. Bitlis'ten 4, Muş'tan iki ambulans ve iş makinelerini Van'ın Erçiş ilçesine gönderdik'' dedi.
Sarsıntılar nedeniyle Bitlis'te vatandaşlar büyük bir panik içerisinde evlerini terk ederek sokağa çıktı. Binalarda mahsur kalan bazı vatandaşlar da itfaiye ekiplerinin yardımıyla balkondan çıkarıldı. Sarsıntıda Bitlis kalesinin arka duvarı ve bazı camilerin minareleri yıkılırken, çok sayıda binada da çatlak meydana geldi.
Bitlis Devlet Hastanesi'ndeki hastalar ise binanın zarar görmesinden dolayı dışarı çıkarıldı.
Bu arada ilçede birçok mahallede elektrik kesintisinin olduğu öğrenildi.
MUŞ'TA İKİ CAMİNİN MİNARESİ EVLERİN ÜZERİNE YIKILDIMerkez üssü Van'ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki deprem Muş'ta da hissedildi.
Muş Valisi Ali Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine ulaşmış herhangi bir olumsuz durum olmadığını belirterek, ''Bize ulaşan can kaybı yok. Yalnızca Bulanık ilçesinin Sarıpınar beldesinde bir caminin minaresi evlerin üzerine yıkıldı. Bu olayda da şans eseri ölen ve yaralanan olmadı'' dedi.
Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez ise Adıvar köyünde bir caminin minaresinin yıkıldığını, bu nedenle bazı ev ve iş yerlerinin zarar gördüğünü ifade etti.
ÇOK SAYIDA YARALI HASTANEDEAA muhabirinin deprem bölgesinden verdiği bilgiye göre, depremde yıkılan bazı ev ve iş yeri enkazından çıkarılan yaralılar, hastanelere ulaştırılmaya başlandı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle hastalar bahçeye taşındı. Depremdeki enkazdan kurtarılan yaralılara ilk müdahaleleri hastane bahçesinde yapılıyor. Yaralılar arasında emniyet ve jandarma görevlileri de bulunuyor.
Enkazdan çıkarılan ve henüz sayıları tespit edilemeyen diğer yaralılar ise askeri ve sivil ambulanslarla çevre illere sevk ediliyor.
İl merkezinde jandarma ile çevik kuvvet ekipleri, yıkılan binalara vatandaşların girmesini engellemek için güvenlik önlemi aldı.
KIZILAY BÖLGEDEKızılay, Van'da meydana gelen depremin ardından bölgedeki depolarından bölgeye çadır, battaniye ve diğer yardım malzemelerini göndermeye başladı. Ayrıca vatandaşların cep telefonlarından 2868'e boş mesaj atarak Kızılay aracılığıyla depremzedelere yardımcı olabilecekleri duyuruldu.
Van'dan meydana gelen depremin ardından, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın talimatıyla bütün birimler acil duruma geçti. Kızılay Afet Operasyon merkezinde gelişmeleri takip etmek için kriz masası oluşturuldu.
Erzurum başta olmak üzere yerel lojistik depolarından çadır, battaniye ve diğer ihtiyaç malzemeleri de Van'a gönderilmeye başlandı.
Bu arada Van'da bulunan bir ekip de ihtiyaç ve durum tespiti çalışmasını sürdürüyor, bu tespite göre yardımlar koordine edilecek.
Türk Kızılayı'nın gönderdiği yardım malzemelerinin deprem bölgesine ulaşmaya başladığı bildirildi.
Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, depremin ardından acil olarak harekete geçen Türk Kızılayı, Ankara, Elazığ, Erzurum, Muş, Adana, Diyarbakır, Ağrı ve Manisa bölge afet müdahale ve lojistik merkezlerinden çok sayıda uzman personel ve afet malzemesi bölgeye doğru yola çıktı.
İlk planda sevk edilen bin 163 çadır, 4 bin 250 battaniye, 100 katalitik soba, bin 40 gıda kolisi ve 500 kumanya bölgeye ulaşmaya başladı. Bölgeye 2 mobil fırın gönderilirken, Türk Kızılayının Van'daki aşevi de afetzedeler için yemek çıkaracak.
Erciş'e ulaşan ilk 50 çadırın kurulumuna da başlandı. Bölgedeki Türk Kızılayı kan merkezlerinden de yaralılar için gerekli kan ürünleri bölgedeki hastanelere ulaştırılıyor. İhtiyaç duyulacak ek malzemenin bölgeye ulaştırılması için de tüm hazırlıklar tamamlandı.
AKUT BÖLGEDEArama Kurtarma Derneği (AKUT) ekiplerinin, deprem bölgesine ulaşmaya başladığı bildirildi.
AKUT'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, derneğin Bingöl, Erzurum, Trabzon ve Giresun ekipleri deprem bölgesine ulaşmaya başladı. Ankara ve Kocaeli ekipleri de Van'a gitmek üzere yola çıktı.
GÖNÜLLÜ YARDIM ÇAĞRISIİstanbul'da görev yapan 112 Hızır Acil Servis ekiplerine deprem bölgesine gitmeleri için çağrı yapılıyor. Van'da meydana gelen depremde gönüllü olarak görev yapmaları için acil yardım çağrısı yapılan personelin saat 19.00'a kadar komuta merkezinde hazır olmaları istendi.
112 Acil Yardım istasyonlarına ve çalışanlarına yapılan çağrıda Van'daki deprem nedeniyle sağlık çalışanlarına ihtiyaç olduğu, gönüllü olarak gitmek isteyenlerin 2 saat içinde Avrupa ve Anadolu Yakası'nda bulunan komuta merkezlerinde toplanması gerektiği belirtildi.
Merkezlerde toplanan sağlık çalışanlarının uçakla Van'a götürüleceği bildirildi.
GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NDAN AFET BÖLGESİNE YARDIMGenelkurmay Başkanlığı'nın, Van'daki depreme acil müdahale için 3 nakliye uçağını Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) emrine tahsis ettiği bildirildi.
AA muhabirinin, Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığından aldığı bilgiye göre, iki uçak Ankara Güvercinlik Askeri Havaalanı'nda, 1 uçak da Diyarbakır'da hazır bekletiliyor.
Nakliye uçakları, AFAD'ın belirleyeceği acil yardım malzemelerini Van'a ulaştıracak. Uçakların, tıbbi yardım malzemeleri ve arama kurtarma malzemeleriyle akşam saatlerinde Van'a ulaşması planlanıyor.
ANKARA'DAN YARDIM YOLA ÇIKTIVan'da meydana gelen depremin ardından, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce 18 kişilik bir arama kurtarma ekibini bölgeye gönderildiği bildirildi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı 18 kişilik arama kurtarma ekibi bölgeye gönderildi. Ekibin, K-9 adı verilen 3 arama kurtarma köpeğini de Van'a götürdüğü belirtildi.
Ekibin akşam saatlerinde Van'a ulaşması bekleniyor.
ERZURUM'DAN ÇADIR VE YARDIM MALZEMESİVan'da meydana gelen depremin ardından, Erzurum'daki Kuzeydoğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi'nden deprem bölgesine çadır ve yardım malzemesi gönderildi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Erzurum-Tortum karayolunda bulunan Kuzeydoğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi depolarından deprem bölgesine çadır, battaniye, katalitik soba ve mutfak setinden oluşan yardım malzemeleri gönderilmeye başlandı.
Yetkililer, ilk etapta 3 tır dolusu çadır ve yardım malzemesinin bölgeye sevk edildiğini belirterek, yardım malzemelerinin gönderilmesine devam edileceğini bildirdi.
Bu arada, bölgedeki diğer Türk Kızılayı depolarından da bölgeye yardım malzemeleri gönderildiği öğrenildi.
RİZE'DEN 30 KİŞİLİK KURTARMA EKİBİ VAN'DARize Afet ve Acil Durum Müdürü Seyfettin Yılmaz, Van'daki deprem dolayısıyla Rize'den 30 kişilik arama kurtarma ekibinin Van'a gönderildiğini bildirdi.
Seyfettin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'da meydana gelen depremin ardından depremzedelere yardım etmek amacıyla hızla hazırlık yaptıklarını belirterek, ''İlk etapta 5 sivil savunma elemanı ve sivil toplum örgütlerinin arama kurtarma ekiplerinden oluşan toplam 30 kişilik ekip oluşturup bölgeye gönderdik'' dedi.
Yılmaz, Van'a gönderilen ekipte Kaçkar Dağcılık ve Kayak İhtisas Spor Kulübü'nden profesyonel kurtarma görevlileri ile Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personelinin de yer aldığını ifade etti.
THY'DEN BÖLGEYE EK SEFERTHY'nin iki sefer İstanbul, 2 sefer Ankara'dan olmak üzere Van'a ek sefer koyduklarını açıkladı. Kargo uçaklarının da bölgeye gitmek üzere hazırlandığını bildirildi.
ERCİŞ VE MURADİYE'DE CİDDİ HASAR VARVan'da meydana gelen depremin kentin yanı sıra ilçelerde de ciddi hasara yol açtığı bildirildi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, depremin Erciş'te çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu, özellikle Vanyolu ve Beyazıt mahallelerinde ciddi hasara yol açtı.
İlçedeki çok sayıda eski ve çok katlı binanın yıkıldığı, enkaz altında kalanlar olduğu, bazı yerlerden duman yükseldiği belirtildi.
Telefon ve elektrik hatlarının çalışmadığı ilçede, bazı yolların kapandığı, ilçedeki hastanenin yetersiz kaldığı öğrenildi.
Muradiye ilçesinde de binalarda çatlaklar oluştuğu, vatandaşların sokaklara çıktığı ifade edildi.
Muradiye Devlet Hastanesi'ndeki hastaların deprem nedeniyle dışarı çıkarıldığı, hastanenin yanında boş bir arazide çadır kurulacağı belirtildi.
EĞİTİME ARA
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ), kentte yaşanan 7.2'lik depremin ardından eğitime bir hafta ara verildi.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadece kampüs içinde 3 binada hafif çaplı hasar olduğunu, yaralanma veya can kaybı yaşanmadığını bildirdi.
Eğitime 1 hafta ara verildiğini belirten Battal, ''Öğrencilerimizin hepsinin durumu iyi aileleri rahat olsun. Çevre merkezlerle görüşüyoruz. Öğrencilerimizin mağdur olmamaları için elimizden geleni yapacağız. İsteyenleri buradaki emniyetli binalara yerleştireceğiz. İsteyenler için çadır kuruyoruz uygun yerlere. Çevre illerin yetkilileriyle görüşüyoruz, isteyenleri oraya yönlendireceğiz. Aileler merak etmesin. Hiçbir öğrencimizin burnu bile kanamadı'' diye konuştu.
Battal, ''YYÜ Tıp Fakültesi hastanesi bahçesine seyyar hastane oluşturuyoruz. Vatandaşlarımıza, ülkemize büyük geçmiş olsun'' dedi. Deprem sonrası, bazı hastanelerdeki hastalar ile depremde yaralananların bir kısmı buradaki hastanede tedavi altına alındı.
Van'ın Erciş ilçesinde gönüllü hekim ve sağlık personelinden oluşan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), arama ve kurtarma çalışmalarına destek verirken, kentteki özel hastanelerde çalışan hekimler ve sağlık personeli de boş arazilere kurulan sedyelerde yaralılara müdahale ediyor.
Bu arada, doğalgaz boru hattında meydana gelen sızma nedeniyle doğalgaz akımı da kesildi. Polis, şehir merkezinde yaptığı anonslarla sigara içilmemesi yönünde uyarılarda bulunurken, bazı mahallelerde su boru hatlarında meydana gelen patlama nedeniyle şehrin bazı kesimlerine su verilemiyor.
TWITTER'DAN YARDIM İSTİYORLARVan'da meydana gelen depremin ardından enkaz altına akrabaları olan bir kişi, Erciş ilçesinde yıkılan evin adresini vererek yardım istiyor.
Twitter'da çok sayıda kişi tarafından yeniden "tweetlenen" mesajda, teyzesi ve kuzenlerinin enkaz altında olduğunu belirten kişi, adres olarak "Zeynel Caddesi, Aydınlar Apartmanı" mevkiini verdi.
Adresi, "Erciş Çarşı'nın içinde postanenin önündeki apartman" olarak da tarif eden Twitter kullanıcısı, teyzesi ve kuzenleriyle telefonla irtibat kurduğunu belirtiyor.
Aynı kişi, enkaz altında olduğu belirtilen kişinin isimlerinin ise Zeynep ve Aynur Karataş olarak açıkladı.
Depremin ardından Erciş Kaymakamı Ramazan Fani başkanlığında kriz masası oluşturuldu. İlçede çok katlı binaların bir kısmının yıkıldığı gözlenirken, vatandaşlar enkaz altında kalan yaralıları iş makineleriyle kurtarmaya çalışıyor.
Elektrik ve su verilemeyen ilçede, iletişim altyapısının da çöktüğü belirtildi. Yaralılar, Ağrı, Hakkari ve Muş gibi çevre illerden gelen ambulanslarla taşınıyor.
Zaman zaman artçı sarsıntılarında devam ettiği ilçede, yıkılan binaların civarında emniyet ekipleri çevre güvenliğini sağlamaya çalışırken, bir yandan da kan merkezi kurulması için çalışma başlatıldı.
Bu arada, evlerinde hasar olmayan birçok vatandaş, Erciş Kaymakamlığı önünde gönüllü yardım ekipleriyle birlikte yapılan çalışmalara destek olmak amacıyla toplandı.
YÜKSEK ŞİDDETLİ ARTÇILAR DEVAM EDİYORMeydana gelen artçı sarsıntılar vatandaşları korkutmaya devam ediyor. Depremin ardından 4.0 büyüklüğünün üzerinde toplam 19 artçı sarsıntı meydana geldi.Kandilli Rasathanesi internet sitesindeki son deprem verilerine göre, saat 13.41’de gerçekleşen büyük depremin ardından Van ve çevresinde sarsıntılar devam ediyor. Büyük yıkıma neden olan 7.2 büyüklüğündeki deprem sonrası en büyüğü 5.5 olmak üzere 4.0 büyüklüğünün üzerinde toplam 19 yüksek şiddetli artçı sarsıntı meydana geldi
UÇUŞ TRAFİĞİ AÇIKVan Ferit Melen Havaalanı'nın uçuş trafiğine açık olduğu bildirildi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Van'da büyük bir deprem yaşandığını belirterek, Van Ferit Melen havaalanının uçuş trafiğine açık olduğunu, kendilerinin de Van'a gideceklerini bildirdi. Bakan Yıldırım, depremden dolayı yardıma ihtiyacı olan vatandaşların, 112 ve 155 çağrı merkezlerine mesaj atabileceklerini, bunun tüm operatörler için geçerli olduğunu söyledi.
ÇEVRE KENTLERDE DE HİSSEDİLDİVan'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7,2 büyüklüğünde deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi.
Depremi fark eden Erzurumlular koşarak kapalı alanları terk etti. Şiddetli bir şekilde sarsıntı yaşadıklarını belirten vatandaşlar, "Çok büyük bir şekilde sarsıntı oldu. Korktuk. Kendimizi dışarı attık" dediler.
Iğdır Valisi Amir Çiçek AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'daki depremin Iğdır'da da hissedildiğini belirterek, köylerde ve şehir merkezinde araştırmaların devam ettiğini söyledi. Çiçek, ''İlk belirlemelerimize göre can ve mal kaybı olmadı. Biz yine de her konuyu araştırıyoruz'' dedi.
Kars Valisi Ahmet Kara da Van'daki depremin Kars'ın Sarıkamış ilçesinde hissedildiğini ifade ederek, ''Zarar ziyanımız yok. Deprem Sarıkamış ilçemizde hissedildi. Ben de şu an ilçede Sarıkamış Kaymakamımız ile gerekli incelemeyi yapıyoruz'' diye konuştu.
Ardahan Valisi Mustafa Tekmen de, şu ana kadar kendisine ulaşan olumsuz bir durumun olmadığını belirterek, ''İnşallah depremin merkezi olan Van bölgesinde de önemli bir sorun olmamıştır'' dedi.
Horasan Kaymakamı Emre Çınar, sarsıntı nedeniyle vatandaşların evden sokaklara çıktığını anlatarak, ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını bildirdi.
Hınıs Kaymakamı Hakan Özarslan ise merkezi Van olan depremin Hınıs ve Karayazı'da da hissedildiğini belirtti. Özarslan, ''Depremi 10-15 saniye hissettik. Şuanda bize ulaşan bir olumsuzluk yok. Arkadaşlarımız sahada araştırma yapıyor. Karayazı'da herhangi bir sıkıntı yok. Köylerde araştırmaları başlattık. Hastanelere de intikal eden bir durum yok. İlçe merkezinde de olumsuz bir durum yok'' diye konuştu.
7.2 büyüklüğündeki deprem Şırnak'ın Cizre ilçesinde de hissedildi. Yerel bir gazete bürosunda deprem anı saniye saniye görüntülenirken gazete çalışanları da büyük bir panik yaşadı. Van'da meydana gelen 7.2 şiddetindeki deprem Cizre'de büyük bir paniğe neden olurken vatandaşlar kendilerini cadde ve sokaklara attı. Dershanede ders gören öğrencilerde büyük bir panik içerisinde kendilerini binanın dışına atarken sarsıntıların bitmesi ile dershane öğretmenleri tarafından öğrenciler tekrar içeri alındı.
Deprem Ağrı'da da hissedildi. Van'da meydana gelen deprem Ağrı'da vatandaşı sokağa döktü. Deprem, ilde kısa süreli paniğe neden oldu.
Depremin Kuzey Irak'ta da bazı bölgelerde hissedildiği bildirildi.
Bu arada Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Erzurum'dan 30 kişilik arama kurtarma ekibi ile sağlık ekiplerinin Van'a doğru yola çıkarıldığını söyledi. Vali Öztürk, ayrıca ikinci ekibin hazırlandığını, havalimanında ise hazırlıkların sürdüğünü kaydetti.
BİTLİS'TE EVLER YIKILDIMerkez üssü Van'ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 6,6 büyüklüğündeki deprem, Bitlis merkezde ve ilçelerinde de hissedildi.
Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Can kaybımız yok ancak panikleyen vatandaşların balkondan atlaması nedeniyle yaralanmalar var. Adilcevaz ilçemize bağlı Aydınlar beldesinde de iki köyde evler çöktü. Oraya Vali Yardımcımızı gönderdik. Henüz bu konuda bize bir bilgi ulaşmadı. Bitlis'ten 4, Muş'tan iki ambulans ve iş makinelerini Van'ın Erçiş ilçesine gönderdik'' dedi.
Sarsıntılar nedeniyle Bitlis'te vatandaşlar büyük bir panik içerisinde evlerini terk ederek sokağa çıktı. Binalarda mahsur kalan bazı vatandaşlar da itfaiye ekiplerinin yardımıyla balkondan çıkarıldı. Sarsıntıda Bitlis kalesinin arka duvarı ve bazı camilerin minareleri yıkılırken, çok sayıda binada da çatlak meydana geldi.
Bitlis Devlet Hastanesi'ndeki hastalar ise binanın zarar görmesinden dolayı dışarı çıkarıldı.
Bu arada ilçede birçok mahallede elektrik kesintisinin olduğu öğrenildi.
MUŞ'TA İKİ CAMİNİN MİNARESİ EVLERİN ÜZERİNE YIKILDIMerkez üssü Van'ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki deprem Muş'ta da hissedildi.
Muş Valisi Ali Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine ulaşmış herhangi bir olumsuz durum olmadığını belirterek, ''Bize ulaşan can kaybı yok. Yalnızca Bulanık ilçesinin Sarıpınar beldesinde bir caminin minaresi evlerin üzerine yıkıldı. Bu olayda da şans eseri ölen ve yaralanan olmadı'' dedi.
Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez ise Adıvar köyünde bir caminin minaresinin yıkıldığını, bu nedenle bazı ev ve iş yerlerinin zarar gördüğünü ifade etti.
ÇOK SAYIDA YARALI HASTANEDEAA muhabirinin deprem bölgesinden verdiği bilgiye göre, depremde yıkılan bazı ev ve iş yeri enkazından çıkarılan yaralılar, hastanelere ulaştırılmaya başlandı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle hastalar bahçeye taşındı. Depremdeki enkazdan kurtarılan yaralılara ilk müdahaleleri hastane bahçesinde yapılıyor. Yaralılar arasında emniyet ve jandarma görevlileri de bulunuyor.
Enkazdan çıkarılan ve henüz sayıları tespit edilemeyen diğer yaralılar ise askeri ve sivil ambulanslarla çevre illere sevk ediliyor.
İl merkezinde jandarma ile çevik kuvvet ekipleri, yıkılan binalara vatandaşların girmesini engellemek için güvenlik önlemi aldı.
KIZILAY BÖLGEDEKızılay, Van'da meydana gelen depremin ardından bölgedeki depolarından bölgeye çadır, battaniye ve diğer yardım malzemelerini göndermeye başladı. Ayrıca vatandaşların cep telefonlarından 2868'e boş mesaj atarak Kızılay aracılığıyla depremzedelere yardımcı olabilecekleri duyuruldu.
Van'dan meydana gelen depremin ardından, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın talimatıyla bütün birimler acil duruma geçti. Kızılay Afet Operasyon merkezinde gelişmeleri takip etmek için kriz masası oluşturuldu.
Erzurum başta olmak üzere yerel lojistik depolarından çadır, battaniye ve diğer ihtiyaç malzemeleri de Van'a gönderilmeye başlandı.
Bu arada Van'da bulunan bir ekip de ihtiyaç ve durum tespiti çalışmasını sürdürüyor, bu tespite göre yardımlar koordine edilecek.
Türk Kızılayı'nın gönderdiği yardım malzemelerinin deprem bölgesine ulaşmaya başladığı bildirildi.
Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, depremin ardından acil olarak harekete geçen Türk Kızılayı, Ankara, Elazığ, Erzurum, Muş, Adana, Diyarbakır, Ağrı ve Manisa bölge afet müdahale ve lojistik merkezlerinden çok sayıda uzman personel ve afet malzemesi bölgeye doğru yola çıktı.
İlk planda sevk edilen bin 163 çadır, 4 bin 250 battaniye, 100 katalitik soba, bin 40 gıda kolisi ve 500 kumanya bölgeye ulaşmaya başladı. Bölgeye 2 mobil fırın gönderilirken, Türk Kızılayının Van'daki aşevi de afetzedeler için yemek çıkaracak.
Erciş'e ulaşan ilk 50 çadırın kurulumuna da başlandı. Bölgedeki Türk Kızılayı kan merkezlerinden de yaralılar için gerekli kan ürünleri bölgedeki hastanelere ulaştırılıyor. İhtiyaç duyulacak ek malzemenin bölgeye ulaştırılması için de tüm hazırlıklar tamamlandı.
AKUT BÖLGEDEArama Kurtarma Derneği (AKUT) ekiplerinin, deprem bölgesine ulaşmaya başladığı bildirildi.
AKUT'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, derneğin Bingöl, Erzurum, Trabzon ve Giresun ekipleri deprem bölgesine ulaşmaya başladı. Ankara ve Kocaeli ekipleri de Van'a gitmek üzere yola çıktı.
GÖNÜLLÜ YARDIM ÇAĞRISIİstanbul'da görev yapan 112 Hızır Acil Servis ekiplerine deprem bölgesine gitmeleri için çağrı yapılıyor. Van'da meydana gelen depremde gönüllü olarak görev yapmaları için acil yardım çağrısı yapılan personelin saat 19.00'a kadar komuta merkezinde hazır olmaları istendi.
112 Acil Yardım istasyonlarına ve çalışanlarına yapılan çağrıda Van'daki deprem nedeniyle sağlık çalışanlarına ihtiyaç olduğu, gönüllü olarak gitmek isteyenlerin 2 saat içinde Avrupa ve Anadolu Yakası'nda bulunan komuta merkezlerinde toplanması gerektiği belirtildi.
Merkezlerde toplanan sağlık çalışanlarının uçakla Van'a götürüleceği bildirildi.
GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NDAN AFET BÖLGESİNE YARDIMGenelkurmay Başkanlığı'nın, Van'daki depreme acil müdahale için 3 nakliye uçağını Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) emrine tahsis ettiği bildirildi.
AA muhabirinin, Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığından aldığı bilgiye göre, iki uçak Ankara Güvercinlik Askeri Havaalanı'nda, 1 uçak da Diyarbakır'da hazır bekletiliyor.
Nakliye uçakları, AFAD'ın belirleyeceği acil yardım malzemelerini Van'a ulaştıracak. Uçakların, tıbbi yardım malzemeleri ve arama kurtarma malzemeleriyle akşam saatlerinde Van'a ulaşması planlanıyor.
ANKARA'DAN YARDIM YOLA ÇIKTIVan'da meydana gelen depremin ardından, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce 18 kişilik bir arama kurtarma ekibini bölgeye gönderildiği bildirildi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı 18 kişilik arama kurtarma ekibi bölgeye gönderildi. Ekibin, K-9 adı verilen 3 arama kurtarma köpeğini de Van'a götürdüğü belirtildi.
Ekibin akşam saatlerinde Van'a ulaşması bekleniyor.
ERZURUM'DAN ÇADIR VE YARDIM MALZEMESİVan'da meydana gelen depremin ardından, Erzurum'daki Kuzeydoğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi'nden deprem bölgesine çadır ve yardım malzemesi gönderildi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Erzurum-Tortum karayolunda bulunan Kuzeydoğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi depolarından deprem bölgesine çadır, battaniye, katalitik soba ve mutfak setinden oluşan yardım malzemeleri gönderilmeye başlandı.
Yetkililer, ilk etapta 3 tır dolusu çadır ve yardım malzemesinin bölgeye sevk edildiğini belirterek, yardım malzemelerinin gönderilmesine devam edileceğini bildirdi.
Bu arada, bölgedeki diğer Türk Kızılayı depolarından da bölgeye yardım malzemeleri gönderildiği öğrenildi.
RİZE'DEN 30 KİŞİLİK KURTARMA EKİBİ VAN'DARize Afet ve Acil Durum Müdürü Seyfettin Yılmaz, Van'daki deprem dolayısıyla Rize'den 30 kişilik arama kurtarma ekibinin Van'a gönderildiğini bildirdi.
Seyfettin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'da meydana gelen depremin ardından depremzedelere yardım etmek amacıyla hızla hazırlık yaptıklarını belirterek, ''İlk etapta 5 sivil savunma elemanı ve sivil toplum örgütlerinin arama kurtarma ekiplerinden oluşan toplam 30 kişilik ekip oluşturup bölgeye gönderdik'' dedi.
Yılmaz, Van'a gönderilen ekipte Kaçkar Dağcılık ve Kayak İhtisas Spor Kulübü'nden profesyonel kurtarma görevlileri ile Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personelinin de yer aldığını ifade etti.
THY'DEN BÖLGEYE EK SEFERTHY'nin iki sefer İstanbul, 2 sefer Ankara'dan olmak üzere Van'a ek sefer koyduklarını açıkladı. Kargo uçaklarının da bölgeye gitmek üzere hazırlandığını bildirildi.
ERCİŞ VE MURADİYE'DE CİDDİ HASAR VARVan'da meydana gelen depremin kentin yanı sıra ilçelerde de ciddi hasara yol açtığı bildirildi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, depremin Erciş'te çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu, özellikle Vanyolu ve Beyazıt mahallelerinde ciddi hasara yol açtı.
İlçedeki çok sayıda eski ve çok katlı binanın yıkıldığı, enkaz altında kalanlar olduğu, bazı yerlerden duman yükseldiği belirtildi.
Telefon ve elektrik hatlarının çalışmadığı ilçede, bazı yolların kapandığı, ilçedeki hastanenin yetersiz kaldığı öğrenildi.
Muradiye ilçesinde de binalarda çatlaklar oluştuğu, vatandaşların sokaklara çıktığı ifade edildi.
Muradiye Devlet Hastanesi'ndeki hastaların deprem nedeniyle dışarı çıkarıldığı, hastanenin yanında boş bir arazide çadır kurulacağı belirtildi.
EĞİTİME ARA
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ), kentte yaşanan 7.2'lik depremin ardından eğitime bir hafta ara verildi.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadece kampüs içinde 3 binada hafif çaplı hasar olduğunu, yaralanma veya can kaybı yaşanmadığını bildirdi.
Eğitime 1 hafta ara verildiğini belirten Battal, ''Öğrencilerimizin hepsinin durumu iyi aileleri rahat olsun. Çevre merkezlerle görüşüyoruz. Öğrencilerimizin mağdur olmamaları için elimizden geleni yapacağız. İsteyenleri buradaki emniyetli binalara yerleştireceğiz. İsteyenler için çadır kuruyoruz uygun yerlere. Çevre illerin yetkilileriyle görüşüyoruz, isteyenleri oraya yönlendireceğiz. Aileler merak etmesin. Hiçbir öğrencimizin burnu bile kanamadı'' diye konuştu.
Battal, ''YYÜ Tıp Fakültesi hastanesi bahçesine seyyar hastane oluşturuyoruz. Vatandaşlarımıza, ülkemize büyük geçmiş olsun'' dedi. Deprem sonrası, bazı hastanelerdeki hastalar ile depremde yaralananların bir kısmı buradaki hastanede tedavi altına alındı.
Van'ın Erciş ilçesinde gönüllü hekim ve sağlık personelinden oluşan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), arama ve kurtarma çalışmalarına destek verirken, kentteki özel hastanelerde çalışan hekimler ve sağlık personeli de boş arazilere kurulan sedyelerde yaralılara müdahale ediyor.
Bu arada, doğalgaz boru hattında meydana gelen sızma nedeniyle doğalgaz akımı da kesildi. Polis, şehir merkezinde yaptığı anonslarla sigara içilmemesi yönünde uyarılarda bulunurken, bazı mahallelerde su boru hatlarında meydana gelen patlama nedeniyle şehrin bazı kesimlerine su verilemiyor.
TWITTER'DAN YARDIM İSTİYORLARVan'da meydana gelen depremin ardından enkaz altına akrabaları olan bir kişi, Erciş ilçesinde yıkılan evin adresini vererek yardım istiyor.
Twitter'da çok sayıda kişi tarafından yeniden "tweetlenen" mesajda, teyzesi ve kuzenlerinin enkaz altında olduğunu belirten kişi, adres olarak "Zeynel Caddesi, Aydınlar Apartmanı" mevkiini verdi.
Adresi, "Erciş Çarşı'nın içinde postanenin önündeki apartman" olarak da tarif eden Twitter kullanıcısı, teyzesi ve kuzenleriyle telefonla irtibat kurduğunu belirtiyor.
Aynı kişi, enkaz altında olduğu belirtilen kişinin isimlerinin ise Zeynep ve Aynur Karataş olarak açıkladı.
kaynak.mynet.com
0 yorum:
Yorum Gönder