İstanbul ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, asistanları, uzman hekimler ve öğrencileri ile sağlık çalışanları yarın grev yapacak.
Sağlıkta Dönüşüm Politikaları ve birbiri ardına gelen yasal düzenlemelerin tıp eğitimi vesağlık alanında "yıkım" anlamına geldiği söyleyen İstanbul ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, asistan ve uzman hekimler ve öğrencileri ile sağlık çalışanları yarın greve gidiyor.
Her iki fakülte çalışanları tıp fakültelerinde ve sağlık alanında yaşanan sorunlaradikkat çekmek amacıyla salı günü acil vakalar dışında hizmet sunmayacak.
YAYINLAR YÜZDE 51 AZALDI
Performans sistemiyle hasta-hekim ilişkisini puan kaygısı içinde ticarileştirildiğinin altını çizen hekimler,Sağlık Eğitim Araştırma Hastanesi'nin yaptığı araştırmalar üzerinden konunun önemine de ayrıcadikkat çekiyor. Hekimlerin bu araştırmalara göre ortak görüşü şöyle:
"Son yıllarda hızla veçok sayıda tıp fakültesi açıldı. Kamu ve Vakıfların Tıp Fakültesi sayısı 2010'da 70'lerdeydi şimdi 80'i geçti. Eskiden her ile fabrika açılırdı şimdi her ile üniversite açılıyor ve öğrenci kontejanları eğitim altyapısını zorlayacak şekilde artırılmakta. Çünkü kapasitenin üç misli öğrenci alınmakta ancak bu durum kaliteli eğitim ve öğretimi engellemektedir.
Toplam hekim sayısı (2005 - 2010) itibariyle beş yıldayüzde 12 arttı, polinik sayısı yüzde 36 arttı, hasta yatak sayısı yüzde 33 azalırken buna karşılık yatan hasta sayısı yüzde 42 arttı. Yani hasta yatış hızını artırıyorlar. Akademik yayın sayısı ise yüzde 51 azaldı.
Sağlık Bakanlığıbüyük ameliyatların yüzde 23'ünü yapıyor, küçük ameliyatların yüzde 79'unu yapıyor.Üniversiteler büyük ameliyatların 37'sini özeller yüzde 40'ını yapıyor. Büyük ameliyatlarda giderek özele kaçış var.
Giderek üniversitelerde buoran daha da düşecek büyük üniversiteler büyük ameliyatları daha da az yapıyor olacak... Üniversite hastanelerinde küçük ameliyatlar giderek artacak. Böylece saatlerce bir ameliyatla uğraşacağınıza küçük ameliyatlarla daha fazla kar elde etme şansına sahip olunacak."
kaynak.mynet.com
Her iki fakülte çalışanları tıp fakültelerinde ve sağlık alanında yaşanan sorunlara
YAYINLAR YÜZDE 51 AZALDI
"Son yıllarda hızla ve
Toplam hekim sayısı (2005 - 2010) itibariyle beş yılda
Sağlık Bakanlığı
Giderek üniversitelerde bu
kaynak.mynet.com
0 yorum:
Yorum Gönder