29 Eylül 2011 Perşembe

BAKAN AÇIKLADI YERLİ OTOMOBİL 20 BİN TL


Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan yerli otomobil raporu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’e sunuldu.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli otomobille ilgili olarak, "Vergi ve teşvik öncesi satış fiyatı 20-25 bin TL olan bir otomobilin üretimi, tasarımı, pazarlanması iç pazar açısından hesaba katıldı ve üretimle ilgili çalışmalar bu çerçevede yapıldı" dedi.
Ergün, yerli otomobil üretiminin stratejik bir karar olduğunu ve hükümet olarak altyapı ve teşvik mekanizmalarını kuracaklarını söyledi.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan "Yerli Marka Çalışma Raporu"nun sunulmasına ilişkin toplantıda bir konuşma yapan Ergün, çalışmada yerli otomobilin fiyatının vergi ve teşvik öncesi 20 bin-25 bin TL olarak öngörüldüğünü ve yılda 200 bin adet üretilmesinin planlandığını kaydetti.
Yabancı ortaklı Türk firmaların dikkat etmesi gereken gizlilik esasları bulunduğunu kaydeden Ergün, Türk şirketlerinin birleşip bu proje için ortak olabileceklerini, ayrı ayrı çalışabileceklerini veya yabancı bir şirketin de yerli otomobil projesini gerçekleştirebileceğini ifade etti.

Ergün, "OSD'nin raporunda bir ya da birden çok babayiğitin bu proje için ortaya çıkacağının işaretlerini gördüm" dedi.
Ergün, otomobilin tamamen Türkiye'de üretilmesi durumunda yatırım tutarının 2-2.5 milyar Euro olabileceğini söyledi.
 "İŞİ YABANCI BİR FİRMA DA ÜSTLENEBİLİR"
Türkiye’de yerli marka ve model bir otomobil üretilmesinin alt yapısını, teşvik mekanizmalarını, fırsatlarını ortaya koyacaklarını anlatan Ergün, yerli otomobili tek bir firma, bir konsorsiyum ya da tamamen yabancı bir firmanın üretebileceğini kaydetti. Ergün, "Volkswagen’e gelin Türkiye’ye yatırım yapın, burada araba üretin diyoruz. Mesela onlar ’bu projeyi biz yapacağız’ derlerse, ’hayır mı’ diyeceğiz. Çünkü Türkiye’deki yatırım ortamı artık yerli ve yabancı sermaye ayrımı gözetmiyor. Önemli olan bizim için bu markanın, bu tasarımın burada ortaya çıkması, yerli katkı oranının çok yüksek olması, tasarımının, dizaynının ve markanın bize ait olamasıdır. Firmanın kime ait olduğunun burada çok önemi yok açıkçası" dedi.

Sektörün istek ve taleplerinin sorulması üzerine Bakan Ergün, raporda, teşviklerle ilgili bir çalışmanın gerektiğine dair bir husus bulunduğunu, hükümet tarafından teşviklerle ilgili oluşturulacak çalışma grubunun gerekirse daha sonra firmalardan tek tek önerilerini alacağını kaydetti. Hükümet olarak almaları gereken kararlar, atmaları gereken adımlar olabileceğine işaret eden Ergün, bu nedenle teşvikle ilgili çalışacak grubun ayrı bir mekanizma içerisinde yer alacağını söyledi.

 OSD: RAPOR OSD İLE BAKANLIK ARASINDA KALMALI
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, bugün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’e sundukları raporla ilgili, Türkiye’nin otomotiv sanayinde ciddi stratejik görüşleri içermesi nedeniyle bu aşamada bakanlıkla aralarında kalması gerektiğini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sanayicilere "Artık yerli otomobilimizi üretelim" çağrısı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün açıklamaları üzerine ilk somut adımı atan 15 üretici firmadan oluşan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) yerli otomobil raporunu tamamladı.

"OSD çalışması küresel rekabete sahip yerli marka bir otomobilin geliştirilmesinde tasarımdan pazarlama ve satışa kadar tüm süreçleri değerlendiren bir başlangıçtır. Tasarım, geliştirme veüretim ile pazarlama ve satış konularında temel görüşler ortaya konmaktadır" ifadelerine yer veren Önen, OSD olarak çalışmalarını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün özellikle belirttiği gibi "Neden olmaz" değil "Nasıl olur"u bulmayı hedefleyen, objektif yapılabilirlik ilkesi çerçevesinde ele aldıklarına dikkat çekti.

Konuyu üyeler arasında detaylı bir şekilde geniş katılımla değerlendirdiklerini, fizibilite değil, temel verileri belirleme üzerine çalıştıklarını ve OSD’nin yerli otomobil ve yerli marka konusundaki çalışmalarının bir fizibilite olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Kudret Önen, "OSD’nin yerli otomobil ve yerli marka konusundaki çalışmalarını bir fizibilite olarak değil, hedefe ulaşmak için gerekli temel verileri belirlemek ve bunda sonraki adımları tespit edilmesi şeklinde özetleyebiliriz" dedi.
kaynak.milliyet.com.tr

0 yorum:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Haberler

Google Arama