31 Ocak 2012 Salı

Lazerle tedaviyi hasta üzerinde öğrenmeye son

Lazerle tedaviyi hasta üzerinde öğrenmeye son

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile Almanya RWTH Aachen Üniversitesi Lazer Araştırma Merkezinin ortaklığıyla düzenlenen ''Lazer Destekli Diş Hekimliği'' programı, ''lazer'' ile tedaviyi hasta üzerinde öğrenmekten çıkarıp, ''sertifikalı'' hale getirecek.

AA

İSTANBUL - Bezmialem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Bölümler Başkanı Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, lazer destekli diş hekimliği uygulamalarının pek çok hastanın korkulu rüyası olan motorlu diş dolgu aletlerine olan ihtiyacı azaltarak, hatta bazen tamamen ortadan kaldırarak, ağrısız ve anestezisiz diş dolgu tedavisine imkan tanıdığını anlattı.
Lazerin cerrahi amaçlı kullanıldığında pek çok durumda hızlı yara iyileşmesi sağladığını ve kanal tedavisi gibi bazı tedavilerin süresini kısaltırken başarısını artırdığını kaydeden Üşümez, ''Bu özellikleriyle diş hekimliğinde lazer uygulamaları gün geçtikçe yaygınlaşmakta, gerek hastaların, gerekse uygulama yapmak isteyen hekimlerin ilgisini çekmektedir'' dedi.
Üşümez, lazerle tedavi yöntemlerinin başarı ile uygulanmasının, bu alanda uzmanlaşmış akademisyenlerce verilen özel teorik ve pratik eğitim gerektirdiğini belirterek, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinin, 2004 yılından beri ''Lazer Destekli Diş Hekimliği'' master programı gerçekleştiren ve bu alanda diş hekimi yetiştiren merkezi Almanya'da bulunan RWTH Aachen Üniversitesi Lazer Araştırma Merkezi ile 5 Aralık 2011'de anlaşma yaptığını hatırlattı.
EĞİTİMLER 3 ŞUBAT'TA BAŞLAYACAKİki üniversite arasında imzalanan eğitim ortaklığı anlaşması çerçevesinde ilk eğitim programının 3 Şubat'ta başlayacağını bildiren Üşümez, şöyle konuştu:
''Diş hekimlerinin kullandıkları lazer konusunda eğitim almaları gerekiyor. Biz de hekimlere üniversite çatısı altında bu eğitimi vermeyi amaçlıyoruz. Amacımız; hekimleri bilinçlendirmek. Diş hekimleri lazer cihazını alıyor ama kullanamıyor. Türkiye'de diş hekimliği müfredatında lazer eğitimi yok. Bunu veren doğru dürüst bir kuruluş da yok. Hekime, cihazı satan kişi, 'Şöyle yaparsın, böyle yaparsın' diye anlatıyor ya da hekim yarım günlük kurs alıyor, lazer uygulamasını hastasında öğreniyor. Bu etik bir şey değil. Belki yüzlerce diş hekimi, cihazı doğru kullanmayı bilmiyor. Bunların hastaya zarar verme ihtimalleri de çok yüksek. Hedefimiz; bu eğitimin zorunlu hale getirilmesi için Sağlık Bakanlığına müracaat etmek. Avrupa ve ABD de 'lazer kullanma sertifikası' almak zorunlu. Ancak bizde böyle bir zorunluluk yok.''
Üşümez, hastanın da bu konuda duyarlı olmasının önemine işaret ederek, gittiği diş hekiminin lazer konusunda ne tür bir eğitim aldığını öğrenmesi gerektiğini söyledi.

0 yorum:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Haberler

Google Arama