23 Ocak 2012 Pazartesi

Senato'daki kritik görüşme başladı

Senato'daki kritik görüşme başladı

Fransa Senatosu "soykırım iddiaları" inkarını suç sayan teklifi görüşmek üzere toplandı. Senato'da 68'e yakın senatör bulunuyor. Başka bir deyişle salondaki 5 koltuktan 4'ü boş. Toplantı 1 saat 48 dakika sürecek.

    'SOYKIRIMI İNKAR' SUÇ OLABİLİR
Fransa meclisinde 22 Aralık'ta kabul edilen yasa teklifi, bu kez Senatoda oylanacak. Fransız Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'in 22 Aralık 2011 tarihinde kabul ettiği yasa teklifi, Senato tarafından da kabul edilirse, yasalaşması için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin imzasına sunulacak. Teklifin yasalaşması halinde, Fransa'da ‘Ermeni soykırımının’ varlığını inkar etmek suç haline gelecek ve inkar edenler 1 yıl hapis ve 45 bin Euro tazminat cezasıyla yargılanacak. Senato, anayasa komisyonunun görüşünü kabul ederse yasa teklifi, gündemden düşecek.     
ntvmsnbc

Genel Kurul, hükümet adına söz alan Parlamentoyla İlişkilerden Sorumlu Bakan Patrick Ollier'in konuşmasıyla başladı. Fransa'da iki "soykırım"ın tanındığını hatırlatan Bakan Ollier, bunlardan birinin Yahudi soykırımı diğerinin ise "Ermeni soykırımı" olduğunu söyledi. Ollier, "Yahudi soykırımını inkar etmek suç sayılıyor, yapılan bunu "Ermeni soykırımı" için de geçerli hale getirmektir" dedi.
'KOMİSYON ADINA SESLENİYORUM' 
Senato'da Bakan Ollier'den sonra Anayasa Komisyonu Başkanı Jean Pierre Sueur söz aldı. Sueur, "Ben burada size bir parti adına seslenmiyorum. Bir komisyon adına sesleniyorum. Senato Anayasa Komisyonu, söz konusu yasa teklifinin Senato'da görüşülmemesi kararını 9'a karşı 23 oyla aldı. Komisyonun böyle bir karar vermesinin nedeni, bu yasa teklifinin anayasa ve Fransız yasalarına aykırı olmasıdır" dedi.
'SEÇİM KAYGILARIYLA HAZIRLANDI' 
Komünist Parti adına konuşma yapan senatör Isabelle Pasquet de, Anayasa Komisyonu'na raporunu yazmak için sadece bir hafta süre verildiğini hatırlatarak, "İktidar partisi bunu böyle istemişti. Aynı yasa teklifi zaten 2011 Mayıs ayında önümüze gelmişti. İktidar partisi üyeleri şu anda savundukları tezlerin tam tersini o zaman savunmuştu. Bu durum yasa teklifinin seçim kaygılarıyla hazırlandığını açıkça ortaya koyuyor" dedi.
13 SENATÖR KONUŞMA YAPACAK
Yasa teklifinin geçmesi için yine oy çokluğu aranacak. Türkiye saatiyle 16.00'da başlayan Senato Genel Kurulu'ndaki kritik oturuma 348 koltuklu senatoda yaklaşık 68 senatör katılıyor. Yasa teklifinin görüşülmesi sırasında 13 senatör konuşma yapmak için kayıt yaptırdı.
Fransız Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'in 22 Aralık 2011 tarihinde kabul ettiği "soykırımı inkar" yasa teklifi, Senato tarafından da kabul edilirse, yasalaşması için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin imzasına sunulacak.
SENATO'DAN GEÇECEK Mİ? 
Yeşiller ve Radikal grup, teklife karşı olduklarını daha önce duyurmuştu. Senato’nun Anayasa Komisyonu da geçtiğimiz hafta teklifi "Fransız anayasasına" aykırı olduğu gerekçesiyle kabul edilemez bulmuştu. Senato, Anayasa Komisyonu'nun görüşünü kabul ederse yasa teklifi gündemden düşecek.
Geçtiğimiz yıl mayıs ayında Anayasa Komisyonu’nundan benzer bir karar çıkmış, bu karar Senato Genel Kurulu’nda kabul edilince, Ermeni teklifi gündemden düşürülmüştü.
'TEKLİF KABUL EDİLİRSE ANAYASA MAHKEMESİNE GİDECEĞİZ' 
Fransız Senatör Nathalie Goulet de Senato Genel Kurulu'nda oylanacak yasa teklifinin büyük bir ihtimalle kabul edileceğini, ancak kendisi gibi teklife karşı çıkan senatör ve milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini söyledi.
Cumhuriyetçi Merkez Birlik Grubu Senatörü Goulet, "Ben yasa teklifinin büyük bir ihtimalle bugün kabul edileceğini düşünüyorum. Ben ve grubum yasa teklifine karşıyız. Tarihi konularda parlamentonun karar vermemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bizim işimiz değil" dedi.
TÜRKLER VE ERMENİLER EYLEM YAPIYOR 
Oylamaya dakikalar kala Fransa Senatosu önünde toplanan Türk dernekleri, gösteriler yaparak yasa teklifinin reddedilmesini talep ediyor. Senato'nun bir alt sokağında ise, Ermeniler toplanarak karşı gösteri yapıyor. İki taraf da oylama öncesi Fransız senatörleri etkilemeye çalışıyor.
1 YIL HAPİS, 45 BİN EURO CEZA 
Teklifin yasalaşması halinde, Fransa'da ‘Ermeni soykırımının’ varlığını inkar etmek suç haline gelecek ve inkar edenler 1 yıl hapis ve 45 bin Euro tazminat cezasıyla yargılanacak.
ASKERİ VE SİYASİ İLİŞKİLER ASKIYA ALINDI 
Yasanın kabulünün ardından Türkiye, Fransa’yla askeri ve siyasi ilişkilerini askıya almış, sürecin Senato’da devam etmesi veya Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanması durumunda başka önlemler alınacağı da, yetkili Türk makamlarınca ifade edilmişti. Yasa teklifinin Meclis'te kabulünün ardından istişareler için Ankara'ya çağrılan Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ise geçtiğimiz haftalarda Fransa'ya dönmüştü.

0 yorum:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Haberler

Google Arama