Ya Mandela bir gün ölürse diye...
Televizyon kanalları komşularının ev kirasını üstleniyor, haber ajansları evinin etrafına casus kameralar yerleştiriyor. Amaç; Güney Afrika'nın ulusal kahramanı Nelson Mandela'ya bir şey olursa, haberi ilk veren olmak.
DW Türkçe
Nelson Mandela’nın Güney Afrikalılar için önemi, kelimelerle anlatılacak gibi değil. Sadece, onun hayattayken aziz sıfatına ulaştığını söylemek mümkün. İşte böyle önemli bir kişiliğin 2003 yılından bu yana gözlerden uzak kalmayı tercih etmesi, bazı medya mensuplarının düzeysiz girişimlere kalkışmasına yol açtı. Zira böyle bir kişiliğin hayata gözlerini yumması durumunda, haberi veren ilk haber ajansı ya da ilk gazeteci olmak, anlaşılan kimilerinin en büyük hayali niteliğinde.
Güney Afrika "ulusunun babası" Mandela, bir yıl önce akciyer enfeksiyonu nedeniyle hastane kaldırıldığında, gazeteciler işte o günün geldiğini sandılar. Hastanenin önü, haberi geçmek için yarışan, hemşire ve bekçilere rüşvet vermeye çalışan muhabir ve fotoğrafçılarla doldu. Bir anda sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden Mandela’nın öldüğü haberi yayıldı. Bu haber ülkede büyük kaosa yol açtı. Mandela’nın ailesi, siyasi partiler, Güney Afrika hükümeti, eski devlet başkanının durumunu sakin bir şekilde açıklığa kavuşturacaklarına şoka girdiler. Devletin tepesinde ise böyle bir durumda konuşma yapma hakkının kime ait olduğu tartışılmaya başlandı.
CASUS KAMERALAR İki günlük sessizliğin ardından Güney Afrika Başkan Yardımcısı Kgalema Motlanthe şu açıklamayı yaptı: “Madiba’nın durumu iyi. Ülkenin en iyi doktorları tarafından en iyi tıbbî tedaviyi görüyor. Paniğe kapılacak ya da onun sağlık durumu için endişelenecek ortada hiçbir sebep yok. Sağlığı yerinde.”
Mandela hastanede gerçekten sağlığına kavuştu. Ancak 93’üncü doğum gününü kutlamadan önce ülkenin güneydoğusundaki memleketi Qunu’ya taşındı.
"Mandela o günden bu yana da evinden çıkmıyor", diyor turist rehberi Zim. Ancak Mandela hakkındaki bu bilgiler kimilerine yeterli gelmiyor. Amerikan ve İngiliz haber kanalları, olur da o beklenen gün gelirse, ilk onların haberi olsun diye Mandela’nın Qunu’daki komşularının birkaç yıldır ev kirasını ödüyor. Haber ajansları AP ve Reuters bir adım daha öteye gidip, komşu evlere casus kameralar yerleştirmiş.
'KİMSE HAZIRLIKSIZ YAKALANMAK İSTEMİYOR' Alman Birinci kanalı ARD’nin Güney Afrika muhabiri Ulli Neuhoff, bu yaşananları “Mandela’nın ölümü üzerine medyada o kadar çok spekülasyon yapıldı ki, bu durumu göz önünde bulundurmak gerekiyor” diye açıklıyor ve şunları ekliyor: “Hepimiz böyle bir duruma kendimizi hazırlıyoruz. Çünkü bu çok büyük bir haber. Ve hepimiz biliyoruz ki bu haber bir gün verilecek, sadece zamanını bilemiyoruz. O nedenle kim bu konuyu duysa, kendini en iyi şekilde hazırlama stresine giriyor. Bunun tabii herkes için farklı sebebi var. Çünkü böyle bir habere hazırlıksız yakalanmamak gerek, çünkü gelmiş geçmiş en büyük tarihi kişiliklerden biri olan Nelson Mandela söz konusu, Güney Afrika’nın kuşkusuz en önemli kişiliği söz konusu. Ve herkes bu insana verdiği değeri göstermek istiyor.”
'BİZDE ÖLÜM HAKKINDA SPEKÜLASAYON YAPILMAZ'Qunu köyün öğretmeni Churchill Bantu Habe de köye gelen birçok meraklı ile muhatap olmuş. Köy öğretmeni yaşadıklarını şöyle özetliyor: “Buraya gelip oda kiralayan ve cenaze hazırlıkları hakkında bilgi edinmek isteyen birçok insan oluyor. Ben de onlara bir şey bilmediğimi söylüyorum. Bizim kültürümüzde ölüm üzerine spekülasyon yapılmaz, diyorum. Biz, birisi hakkında, 'Şu yaşa geldi ve yakında ölecek' diye konuşmayız.”
AP ve Reuters’in girişimi çoktan polise intikal etti. Casus kameralar yine polis tarafından kaldırıldı. AP, kameraların açık olmadığının garantisini verdi. Soruşturma, Güney Afrika Ulusal Savcılık makamı tarafından devam ediyor.
0 yorum:
Yorum Gönder