TBB: Bankalara 8 milyar liralık ek yük geldi
Türkiye Bankalar Birliği, yapılan düzenlemelerin bankalara getirdiği ek yüklerin toplamının 8 milyar TL olduğunu belirtti.
ntvmsnbc ve Ajanslar
İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetimi ile yaptığı toplantıda, TBB'nin "Ekonomide ve bankacılık sektöründe gelişmeler ve öneriler" sunumunda aşağıdaki öneriler ve değerlendirmeler yer aldı.
Sunumda yer alan bligiler şöyle: "Düzenlemelerin bankalara getirdiği ek yüklerin toplamı 8 milyar TL. Zorunlu karşılık artışı 4 milyar TL, zorunlu karşılıklara faizin sıfır olması 1.2 milyar TL, ihtiyaç kredisi genel karşılık oranı 1.2 milyar TL, kredi kartları asgari ödeme oranı değişikliği 500 milyon TL, şube harcı 500 milyon TL, fon yönetim ücretlerinin düşürülmesi 400 milyon TL, sermaye maliyeti 200 milyon TL, Tasarruf Mevduatı Sigorta 68 milyon TL.
Büyüme için yatırımlar sürdürülmeli ancak tasarruflarımız yetersiz. Kredi kullanımında yurtiçi bankaların ve TL'nin ağırlığı artıyor.
Bankacılık sektörünün büyümeye katkısının sürmesi için özkaynakların güçlü olması gerekir. Tasarrufların artırılarak daha uzun vadeye yayılması özendirilmeli. Bankacılık sektörünün İMKB-100'deki ağırlığı geriliyor.
Uzun vadeli finansman kaynaklarından elde edilen gelirlere daha düşük stopaj uygulanmalı. Uzun vadeli finansman kaynaklarının-banka bonosu ve tahvilleri zorunlu karşılık oranları daha düşük tutulmalı.
Orta-uzun vadeli kredilerin ticari finansmanında kullanılacak kaynaklardaki maliyetler zorunlu karşılık indirimi yoluyla azaltılmalı. Zorunlu karşılıklara faiz ödenmeli
Beklenenden daha hızlı yavaşlama ve/veya hızlı kaynak hareketlerinin olması durumunda zorunlu karşılıklar hızla düşürülmeli.
Basel II'nin uygulanmasına başlandığında sermaye yeterliliği oranının hangi düzeyde olacağı şimdiden açıklanmalı.
Kredi kartına tek limit uygulaması hakkında açıklama yapılmasını bekliyoruz.
Fizibilitesi iyi olan yatırımcıların yurtiçinden finansmanında; uzun vadeli kaynakların bulunabilirliği bankaların özkaynaklarının yüksek olması, aracılık maliyetinin düşük olması bankacılık sektörü kaynaklarının yatırımlara, büyümeyi ve istihdamı destekleyici sektörlere yönlendirilmesi açısından önemlidir.
Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkında kanun tasarısı kısa sürede yasalaşmalı."
0 yorum:
Yorum Gönder