18 Ocak 2012 Çarşamba

Sert darbe katarakt nedeni

Sert darbe katarakt nedeni

Göze gelen sert darbe katarakta neden olabilir. Kızarma, sulanma, ağrı veya ışık hassasiyetine vaktinde müdahale edilmezse kalıcı görme kaybı veya körlük gelişebilir.

ntvmsnbc

İSTANBUL - Katarakt göz bebeğinin arkasında yer alan ve gelen görüntünün sinir tabakasına odaklanmasını sağlayan merceğin zamanla şeffaflığını ve netliğini kaybetmesi olarak tanımlanıyor. Bunun sonucunda da sinir tabakasına net bir görüntü düşmüyor ve görme kaybı oluşuyor.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nezih Özdemir önlenebilir bir körlük nedeni olan kataraktın çoğunlukla ileri yaşta ortaya çıksa da, aslında hemen her yaş grubunu etkileyebileceğine dikkat çekerek, “Örneğin göze gelen sert bir darbe katarakt oluşumuna sebep olabiliyor. Bu nedenle özellikle çocuklarda sıkça karşılaşılan bu tür darbelerden sonra gözde kızarıklık, sulanma, ağrı ve ışık hassasiyeti varsa, zaman kaybetmeden bir göz hekimine başvurmak gerekiyor. Aksi halde göz fonksiyonları tamamen kaybolabiliyor” dedi.
GÖZE GELEN DARBE HAFİFE ALINMAMALIGöze sert bir darbe gelmesi de her yaşta katarakt oluşmasına neden olabiliyor. Özellikle çocukların gözlerinde en sık ortaya çıkan travma nedeni ise sert bir top darbesi veya oyuncak tabancalardan sıkılan ve adeta kurşuna benzeyen küçük toplar oluyor. Bu tür darbeler gözün içindeki basıncı öne veya arkaya doğru iterek göz dibi ve görme noktasının yanı sıra merceği de olumsuz etkileyebiliyor. Mercek bu darbeden etkilendiyse katarak gelişiyor, yani netliğini kaybediyor. Katarakt da darbenin şiddetine bağlı olarak çok kısa süre içinde ya da yıllar sonra ortaya çıkabiliyor.
BU BELİRTİLER ÖNEMLİAşağıda yer alan yakınmalar diğer göz hastalıklarının da belirtisi olabiliyor. Bu nedenle katarakt teşhisi için hastanın öyküsü alındıktan sonra detaylı bir göz muayenesi yapılıyor.
• Şekilsiz ya da bulanık görme,
• Uzağı ya da yakını görememe,
• Çift görme,
• Parlak ışıkların çevresinde hare ya da kamaşma görülmesi,
• Akşamları görmede zorluk veya gece körlüğü,
• Derinlik hissi kaybı,
• Göz yorgunluğu ve baş ağrısı,
• Bebeklerde ise gözlerde kayma, paralellikte bozulma, göz bebeklerinin eşit büyüklükte veya aynı renkte olmaması katarakta işaret edebiliyor.
HAYAT STANDARDINI DÜŞÜRÜYORKatarakt ani körlüğe yol açmasa da görme yeteneğinin yavaş yavaş kaybolmasına neden olduğu için hayat standardında ciddi sorunlara yol açabiliyor. Hastalık genellikle yavaş ilerlediği için hastalar buna alışıyor ve görme kaybında herhangi bir fark hissetmeyebiliyor. İyi gördüklerini düşünerek doktora başvurmuyor, ancak az gördükleri için aniden düşebiliyor, bunun sonucunda da kalça, kol veya bacak kırıkları ile baş etmek zorunda kalabiliyor. Bu nedenle kişinin hiçbir şikâyeti olmasa bile 30 yaşından sonra 1.5–2 yılda bir, 40 yaşından sonra ise yılda 1 kez mutlaka göz muayenesi olması gerekiyor.
TEDAVİDE İZLENEN SÜREÇ Kataraktta gözlük, lens veya ilaçla tedavinin mümkün olmadığını belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nezih Özdemir, bu nedenle hastalığın tek tedavisinin cerrahi olduğunu söyledi. Özdemir, katarakt tedavisinde önemli bir yeri olan fako cerrahisinin özelliklerini şöyle sıraladı:

“Katarakt tedavisinin esasını, netliğini kaybetmiş olan göz merceğinin çıkarılıp yerine yeni bir göz merceğinin yerleştirilmesi esasına dayanan ameliyat oluşturuyor.
• Katarakt tedavisi günümüzde en sık tıbbi adı ‘Fakoemülsifikasyon’ olan ya da kısaca FAKO olarak adlandırılan bir teknikle uygulanıyor. Bu cihaz sayesinde ameliyat göz içine çok küçük bir bölgeden girilerek tamamlanıyor.
• Ultrasonik ses dalgalarının yardımıyla, çevre dokulara zarar vermeden, katarakt küçük parçalara ayrılıp emilerek tümüyle temizleniyor. Ardından, yerinde bırakılan kapsülün içine yine aynı delikten gözle çok uyumlu olan ve hiçbir şekilde zarar vermeyen yeni bir mercek yerleştiriliyor.
• Dikişe ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilen bu yöntem ameliyat süresini oldukça kısaltıyor ve hastanın aynı gün taburcu olmasına ve günlük yaşantısına dönmesine olanak sağlıyor.
• Önümüzdeki yıllarda katarakt cerrahisinde yeni gelişen Femto Lazer teknolojisi ve Fako yöntemi birlikte kullanılacak. Böylece tedavinin başarı oranı daha çok artacak.”

0 yorum:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Haberler

Google Arama