ABD'den PKK'ya narkotik darbe
ABD Hazine Bakanlığı, uyuşturucu ticareti yapan PKK mensuplarını 'Seçili Narkotik Tacirleri' listesine aldı. Listedeki isimlerin ABD'deki mal varlıkları da donduruldu.
ABD, Avrupa'da uyuşturucu ticareti yapan terör örgütü PKK'ya savaş açtı.
Örgüt bağlantılı kişilere yaptırım kararı alan ABD Hazine Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada Moldova'da yaşayan Zeyneddin Geleri, Çerkez Akbulut ve Ömer Boztepe isimli kişilerin PKK ve Kongra-gel adına uyuşturucu ticareti yaptığını açıkladı.
Bu isimlerin ABD'deki mal varlıklarını donduran bakanlık, ABD'li kişi ve firmaların da bu kişilerle mali ilişkiye girmesini yasakladı.
ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Mal Kontrol Ofisi (OFAC), Moldova'da ikamet eden Zeyneddin Geleri, Çerkez Akbulut ve Ömer Boztepe'yi terör örgütü Kürdistan İşçi Partisi veya Kongra-Gel olarak da bilinen PKK adına faaliyetlerinden dolayı Özel Olarak Belirlenmiş Uyuşturucu Kaçakçısı (SDNT) olarak ilan etti.
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin de yayımladığı ABD Hazine Bakanlığı açıklamasına göre, Bakanlığa bağlı Yabancı Mal Kontrol Ofisi (OFAC) Moldova'da ikamet eden şahıslar Zeyneddin Geleri, Çerkez Akbulut ve Ömer Boztepe'yi terör örgütü PKK adına faaliyetlerinden dolayı Özel Olarak Belirlenmiş Uyuşturucu Kaçakçısı (SDNT) olarak ilan etti.
OFAC ayrıca Ömer Geleri ve Romanya'da yerleşik üç şirket hakkında da Zeyneddin Geleri'yle olan bağları ve/veya etkinliklerinden dolayı aynı duyuruyu yaptı.
İLK KARAR
ABD Hazine Bakanlığı'nın bugünkü duyurusunun, Yabancı Narkotik Elebaşıları Belirleme Yasası (Kingpin Act) gereğince Avrupa'da PKK adına faaliyet gösteren şahıslara ait veya onlar tarafından kontrol edilen varlıklar hakkında verilen ilk karar olduğu belirtiliyor.
Bu karar gereğince ABD vatandaşlarının bu şahıslarla finansal ve ticari işlemler yürütmesi yasaklanmış ve şahısların ABD yargı yetkisi bölgesi içinde bulunabilecek bütün mal varlıkları dondurulmuş olduğu bildirildi.
OFAC Direktörü Adam J. Szubin'in karar hakkında şunları söylediği bildirildi:
"Bu karar uluslararası uyuşturucu ticaretinin dünya genelinde terörizmin finansmanı açısından oynadığı önemli role dikkat çekmektedir ve ABD ve müttefiklerinin ulusal güvenliğini tehdit eden yasadışı faaliyetlere bulaşanlar için uyarı niteliği taşımalıdır."
Duyuruya göre, Zeyneddin Geleri, PKK'nın yüksek kademelerdeki bir mensubu ve Avrupa çapında yasadışı faaliyetler yürütmek amacıyla ithalat ve ihracat şirketlerini kullanan Romanya merkezli uyuşturucu kaçakçılığı yapan bir firmanın üyesi olarak biliniyor.
Geleri'nin ayrıca 2008'in Mart ayında 8.8 milyon dolar değerinde 199 kilo eroin ele geçirilmesiyle ilgili olarak Moldova polisi tarafından aranan ve Cernit Murat olarak da bilinen PKK eylemcisi Çerkez Akbulut'la suç ortaklığı yaptığından şüpheleniliyor.
Akbulut'un da Moldova'da PKK'ya destek amaçlı para toplama işinden sorumlu bir PKK eylemcisi olduğu belirtiliyor. Ömer Boztepe'nin ise PKK için faaliyetlerde bulunmakta olduğu ve uyuşturucu kaçakçılığına bulaştığı gerekçesiyle 12 yıl hapse mahkum edildiği için halihazırda kaçak durumunda olduğu bildiriliyor.
OBAMA 2008'DE AÇIKLAMIŞTI
ABD Başkanı Barack Obama 2008 yılının Mayıs ayında Elebaşı Yasası gereğince uyuşturucu ve esrar üretimi, taşımacılığı ve kaçakçılığı için 20 yıldır Avrupa yapılanmasını kullanan PKK'yı belli başlı yabancı uyuşturucu kaçakçısı olarak adlandırmıştı.
ABD Hazine Bakanlığı aynı yasa gereğince 14 Ekim 2009 ve 20 Nisan 2011 tarihlerinde toplam sekiz PKK liderini uyuşturucu kaçakçısı olarak ilan etmişti. Açıklamada, uyuşturucu kaçakçılığının PKK'nın en karlı suç faaliyetleri arasında olup, örgüt silah ve malzeme temini için bu yasadışı süreçleri kullandığı belirtiliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı 1997 yılında PKK'yı Yabancı Terörist Örgüt ve 2001 yılında da 13224 sayılı Başkanlık Kararı uyarınca Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist olarak ilan etmişti.
10 YIL HAPİS
ABD Hazine Bakanlığı açıklamasında şunlar da kaydedildi:
"Bugünkü karar Elebaşı Yasası uyarınca belli başlı yabancı uyuşturucu kaçakçıları ve dünya genelindeki örgütlerine karşı halen devam etmekte olan finansal önlemler uygulama çabalarının bir parçasıdır. Bu soruşturmada OFAC Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (DEA) ve özellikle DEA'nın Viyana Ülke Ofisi ile yakın çalışma içinde olmuştur. Haziran 2000 tarihinden bu yana ABD Hazine Bakanlığı Elebaşı Yasası uyarınca binden fazla şahıs ve varlık hakkında duyuru yapmıştır. Elebaşı Yasası'nı ihlal cezaları ihlal başına 1.075 milyon dolara kadar çıkabilen sivil cezalardan daha ağır kriminal cezalara kadar uzanabilir. Kurum yetkilileri için 30 yıla kadar hapis ve 5 milyon dolara kadar varan kriminal cezalar söz konusudur. Kurumlar için kriminal cezalar 10 milyon dolara kadar çıkabilir. Diğer şahıslar Elebaşı Yasası'nın kriminal ihlali sebebiyle Birleşik Devletler Kanunnamesi Başlık 18 gereğince 10 yıla kadar hapis ve diğer cezalara çarptırılabilir."mynet
0 yorum:
Yorum Gönder