2 Şubat 2012 Perşembe

Juppe: Artık çenemi kapatacağım

Juppe: Artık çenemi kapatacağım


Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, soykırımların inkarının cezalandırılmasını öngören yasa konusunda "çenesini kapatma kararı aldığını" söyledi.



Kayhan KARACA
ntvmsnbc
 
STRASBOURG - Juppe, Fransız Dışişleri Bakanlığı'nda bu sabah düzenlenen Fransa-İsrail Vakfı toplantısı sırasında konu hakkında kendisine yöneltilen bir soruya, "Bir gün Jean-Pierre Chevenement'ın (eski Savunma ve İçişleri Bakanı) 'Bir bakan ya çenesini kapatır ya da çeker gider' sözünü aynen benimsediğimi söylemiştim. İşte bu çok özel konuyla ilgili olarak çenemi kapattığım bir durumdayım" yanıtını verdi. Fransız bakanın bu denli açık ifadelerle konuşmasının Cumhurbaşkanı Sarkozy ile arasındaki derin görüş ayrılığından kaynaklandığı yorumları yapılıyor.
Basına kapalı toplantıya katılanlar tarafından aktarılan bilgiye göre, Juppe, "Hükümet içinde görüş ayrılığı yok. Zaten olsa da Cumhurbaşkanı başkanlık edip Başbakan karar alıyor" ifadelerini kullandı. Juppe'nin, "uluslararası planda vazgeçilmez aktör" olarak tanımladığı Türkiye'yle ilişkilerin "türbülanstan geçtiğini" söylediği ve bu ilişkilerin "korunacağı ve kuvvetleneceği ümidini" dile getirdiği de belirtildi.

'BURUNLARININ ÖTESİNİ GÖREMİYORLAR'
İnkar yasasına karşı olduğunu daha önce açıkça dile getiren Juppe, dün sabah yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Cumhurbaşkanı Sarkozy tarafından sert dille eleştirilmişti. Sarkozy, toplantı sırasında yasaya karşı olan bakanlarını, yasanın Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmesi halinde "Yahudi soykırımının inkarıyla ilgili yasanın sorgulanmasına neden olacağı" gerekçesiyle, "burunlarının ötesinden ilerisini görmemekle" suçlamıştı.

Öte yandan yasanın iptali için Anayasa Konseyi'ne başvuran Fransız milletvekili sayısı 71'e yükseldi. Bunlardan 51'inin Nicolas Sarkozy'nin iktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP), 15'i ana muhalefetteki Sosyalist Parti, 2'sinin de Yeni Merkez gruplarına mensup oldukları belirtiliyor. Diğer 3'ü ise bağımsızlardan oluşuyor. Senato'da ise iptal dilekçesi 6 siyasi gruba mensup 77 senatör tarafından imzalandı. Böylelikle Millet Meclisi ve Senato cephesinde iptal başvurusu için toplanan imza sayısı 148'e yükselmiş oldu. Senato tarihinde ilk defa bir yasal düzenleme 6 gruba mensup senatörler tarafından Anayasa Konseyi gündemine taşınıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Haberler

Google Arama