13 Şubat 2012 Pazartesi

'Başbuğ için de Başbakan'ın izni gerekecek'

'Başbuğ için de Başbakan'ın izni gerekecek'

MİT Müsteşarı'nın ifadeye çağrılmasıyla patlak veren krizin çözümü için kolları sıvayan Adalet Bakanı'nından, yapılacak düzenlemenin asker-sivil ayırmadan kritik üst düzey görevlileri kapsayacağı açıklaması geldi.

ntvmsnbc

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, özel yetkili savcı tarafından KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağrılması, CMK ile MİT kanununu karşı karşıya getirmişti.
MİT, kendi kanunu göre müsteşarın ifadesinin alınmasının Başbakan’ın iznine bağlı olduğu, savcılık ise CMK 250’ye göre yetkili olduğu iddasındayken, hükümet, bu karışıklığın giderilmesi için yeni bir düzenleme yapma kararı almıştı.
‘MİT Müsteşarı için özel kanun’ tartışmasına neden olan bu düzenlemeyi, Hürriyet Yazarı Taha Akyol, Adalet Bakanı Sadullah 
Ergin’in, "Sadece MİT görevlileri için özel düzenleme yapmak doğru olmaz” dediğini aktaran Akyol, Adalet Bakanı’nın kanunun çerçevesini, “Kritik görevlerini yapan çok üst düzey kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması Başbakanın yazılı iznine tabi olmalıdır. Sadece MİT Müsteşarı ve elemanları değil..." şeklinde çizdiğini yazdı.
Bakan’ın düzenleme için CMK 250 ve 251’de değişiklik yapılmasını öngördüğü belirtilen yazıda, "Askeri görevler dahil mi?" sorusuna da Bakan’dan, "Evet, asker ya da sivil" yanıtı alındığı kaydedildi.
Bakan Ergin’in, MİT kanununda, Başbakan’ın izninin alınması gerektiğinin zaten yazılı olduğunu belirttiği, bu nedenle çözümün CMK’da değişiklik yapılmasından geçtiğini belirtilen yazıda Akyol, değişikliğin yürütülmekte olan davaları da etkileyeceğini ifade ederek, buna eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’u örnek gösterdi.
Yeni düzenlemeye göre, Başbuğ’u yargılamak için de Başbakan’dan izin alınmasının gerekeceğini belirten Akyol’un, Bakan Ergin’e sorusu, "Siyasi makam olan Başbakanlığa bu yetkiyi vermek doğru mu?" oldu; yanıt da, "Anayasa Mahkemesi Adalet Bakanı’nın ‘Yargısal değerlendirmeden ziyade devlet ve toplum yararı açısından bir takdir yetkisini kullanacaktır’ gerekçesiyle bunu anayasaya uygun bulmuştur. Başbakan’ın iznine bağlanması da 301. madde gibidir, anayasaya uygundur" yanıtı oldu.

YARIN KOMİSYONDA
Öte yandan adı geçen yasa önerisi yarın Adalet Komisyonu'na gelecek. Taslağın Çarşamba günü de Meclis Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Haberler

Google Arama