30 Kasım 2011 Çarşamba

6 dev merkez bankası kol kola girdi, piyasalar dolara doyacak

Piyasalar dolara doyacak

6 dev merkez bankası kol kola girdi, piyasalar dolara doyacak.


Krizle mücadele eden ABD ve Avrupa, yeni yıla daha sağlıklı piyasa ortamıyla girmek için çözüm arayışlarını sürdürüyor. Avrupa Merkez Bankası ve FED’in başını çektiği 6 merkez bankası 5 Aralık’tan itibaren piyasalara dolar likiditesi sağlamaya karar verdi. AB maliye bakanları da ‘Avrupa Kurtarma Fonu’nu ocak ayına kadar büyütme konusunda görüş birliği sağladı.






GLOBAL krizin en çok vurduğu ABD ve Avrupa Birliği (AB), yeni yıla girerken global piyasalardaki ateşi söndürmek için iki yeni hamle kararı aldı. Buna göre Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve ABD Merkez Bankası (FED), İngiltere, Kanada, Japonya ve İsviçre merkez bankalarıyla birlikte hareket ederek, gerginliği azaltmak için piyasalara dolar likiditesi sağlayacak. Diğer yandan, AB maliye bakanları aylık toplantısında 2 yıldır tartışılan ve bir türlü üzerinde anlaşılamayan 440 milyar Euro büyüklüğündeki Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) büyütülmesine karar verildi. Euro Gruop Başkanı Jean Claude Juncker, “EFSF’nin ne kadar büyütüleceği şimdilik netlik kazanmasa da bu konu ocak ayına kadar çözümlenecek” dedi.

Gerginliği azaltmakECB’nin 6 merkez bankasının işbirliğinin duyurduğu açıklamasında, “Dünyanın önde gelen 6 merkez bankası küresel finansal sisteme likidite desteği sağlama kapasitesini artırmak amacıyla koordineli hareket edecek” denildi. Açıklamada, bu müdahalenin, finansal piyasalardaki gerginliği hafifletmeyi ve hanehalkları ile işletmelerin kredi tedarikindeki sıkışıklığın etkilerini gidermeyi ve böylece ekonomik faaliyetin güçlenmesine yardımcı olmayı hedeflediği vurgulandı.

Müdahale 5 Aralık’ta Merkez bankalarının mevcut dolar likidite swap hatlarına uygulanan faizi 50 baz puan düşürmek için anlaştığı, bu fiyatlamanın 5 Aralık 2011’den itibaren bütün operasyonlarda uygulanacağı ve bu swap düzenlemelerinin yetkisinin 1 Şubat 2013’e kadar uzatıldığı ifade edildi. İngiltere, Japonya, İsviçre merkez bankaları ve ECB’nin yeni bir düzenlemeye kadar üç aylık ihaleleri sürdüreceği kaydedilen açıklamada, beklenmedik durum önlemi olarak, merkez bankalarının geçici karşılıklı likidite swap düzenlemeleri oluşturma konusunda anlaştığı belirtildi. ECB, düzenli olarak yeni fiyatlandırma üzerinden yaklaşık bir hafta ve üç ay vadeli ABD Doları likidite sağlama operasyonları yapacak.
IMF’den daha çok yararlanmaEuro Bölgesi maliye bakanlarının EFSF’nin büyüklüğünün artırılması konusunda fikir birliğine vardıkları toplantıda, borç krizinin aşılması için Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) daha fazla yararlanılması gündeme geldi. Bakanlar, fon sorunları bulunan ülkeler için yüzde 20-30 yeni tahvil ihracını garanti edecek ve yabancı yatırımcıları Euro Bölgesi ülke tahvillerini satın almaya yöneltecek ortak yatırım fonları oluşturulmasını amaçlayan ayrıntılı plan üzerinde uzlaşmaya vardı.

1 trilyon Euro olmazEuro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, söz konusu planın ocak ayına kadar uygulanacağını belirterek, “Finansal piyasalardaki kötüleşme nedeniyle, Euro Bölgesi liderlerinin ekim ayı sonunda öngördüğü gibi EFSF’nin büyüklüğünün 1 trilyon Euro’ya çıkması muhtemel görünmüyor. Miktar ocak ayına kadar belirlenecek. Amacımız IMF’nin, EFSF’nin ateş gücünü desteklemesini sağlamak. Biz ayrıca karşılıklı krediler vasıtasıyla IMF’nin kredilerinin artırılmasının hızla araştırılması konusunda anlaştık. Böylece IMF, EFSF’nin ateş gücünü yeterince karşılayabilsin ve daha yakın işbirliği yapabilsin” diye konuştu.

Krizi çözmek için kritik süreçteyiz    
AB Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, “Biz şimdi, AB’nin krize karşı müdahalesini tamamlaması ve sonuçlandırması için kritik 10 günlük bir sürece  giriyoruz. Bizi bu krizden çıkaracak tek bir sihirli çözümümüz yok. İki cephede çalışılmaya ihtiyaç var. Bunlardan  biri Euro Bölgesi’nin, piyasadaki karışıklığı kontrol etmek için yeteri kadar güvenilir güvenlik duvarlarına sahip olmasını garanti etmek” diye konuştu.

Noyer: 6 bin mil ötedeki olay piyasaları 30 saniyede etkiliyor
FRANSA Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer, “Bu gerçek bir mali kriz. Finansal piyasalarda büyük ölçekte karmaşa anlamına geliyor. Biz, gerçek bir mali krizle karşı karşıyayız, parasal krizle değil” dedi. Noyer, “Euro Bölgesi’ndeki tahvil piyasaları normal işlemiyor ve gerçeği yansıtmıyor. Avrupa’nın zayıflığının temelinde bileşenlerinden herhangi birinin kırılganlığı yatmıyor. Euro Bölgesi’nde yaşanan borç krizi dünyanın geri kalanını da etkiliyor. Asya, Avrupa’ya 6 bin mil uzaklıkta bulunuyor ancak finansal  piyasalar için bu uzaklık 30 saniyeden az” diye konuştu.

S&P, ABD ve Avrupa’da 15 bankanın notunu düşürdü
ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P), ABD ve Avrupa’da faaliyet gösteren 15 büyük bankanınkredi notunu düşürdü. S&P’den yapılan açıklamada, dünyanın en büyük 37 bankasının kredi notlarının gözden geçirildiği, ABD ve Avrupa’da faaliyet gösteren 15 büyük bankanın kredi notlarının düşürüldüğü vurgulandı. S&P, aralarında Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan  Stanley, Citigroup, Wells Fargo, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Barclays, UBS,  Royal Bank of Scotland, Rabobank ve HSBC’nin de bulunduğu 15 bankanın notlarını düşürdü. 20 bankanın notlarını değiştirmeyen S&P, Bank of China ile China Construction Bank’ın notunu ise yükseltti. 

0 yorum:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Haberler

Google Arama